|   | 
  • Okul Başarısı İçin Öğrenci-Aile-Öğretmen İlişkisine Dikkat!


     Okul Başarısı İçin Öğrenci-Aile-Öğretmen İlişkisine Dikkat!
    2014-2015 Eğitim Öğretim yılı başladı.16 milyonu aşkın öğrenci ders başı yaptı.

    2014-2015 Eğitim Öğretim yılı başladı.16 milyonu aşkın öğrenci ders başı yaptı. Öğrenciler 9 ay boyunca okul başarısı için ter dökecekler. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Okul başarısının sağlanması sağlıklı ailelerin oluşturulmasından geçiyor. Bir diğer nokta öğrenci-aile-öğretmen ilişkisinin göz ardı edilmemesi. Velilerin çocuktan önce öğretmenle ilişki kurması gerekiyor. Ayrıca okul fobisi olan çocuklar okula gitmemek için çeşitli mazeretler öne sürebiliyor. Ödevleri beraber yapma ve televizyon ve telefon gibi elektronik eşyalardan uzak durma da önemli noktalardan biri. Öğrencilerde beslenme ve erken saatte yatma alışkanlığının kazandırılması da okul başarısını etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Uzmanlar aileleri bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

    Psikolog Danışman Abdulkadir Yiğitsoy çocukların sağlıklı ve başarılı olmaları için ilk şart aile içi ilişkilerin sağlıklı olması gerektiğini söyledi.

    ??Çocuklarınızın sağlıklı ve başarılı olması için ilk ve en önemli şartlardan biri sağlıklı aile. Aile düzenini kendi yaşadığınız duyguları çocuklarınıza yansıtırken lütfen dikkat edin. Onlarla kendi tartışmalarınızı kendi beklentilerinizi örneğin eşinizden bulamadığınız beklentiyi çocuğunuza yüklemeyin. Bu aşırı bağlanmayı ya da öfkeli bir şekilde diğer taraftan nefret etmeye sebep oluyor ki yalnız bırakmamak adına da çocukları okula gitmeyi ya da okulla ilgili süreçleri reddedebiliyorlar. ?

     

    Psikolog Danışman Abdulkadir Yiğitsoy Okul fobisi olan çocuklar okula gitmemek için çeşitli bahaneler öne sürebildiğini belirterek çocuklarınızı olumlu yönde teselli etmelerini önerdi.

     

    ??Okul fobisi noktasında çocuklar genellikle ayrılma kaygısını yaşıyorlar. Bu ayrılma kaygısı çocuklarda okula gitmeme okula giderken baş ağrısı, mide bulantısı, karnım ağrıyor, gitmek istemiyorum, korkuyorum gibi şeylerle ortaya çıkabiliyor. Bu noktada velilerimize şöyle seslenmek istiyorum çocuklarınızın gittiği yerde mutlu olacaklarını huzurlu olacaklarını ve günlerinin güzel geçeceği ile ilgili beklentileri ifade edin onlara ve onlara şunu söyleyin biz günümüzü nasıl geçiriyorsak sen de gününü orada o şekilde geçireceksin. Buna dikkat etmelerini öneriyorum.?

     

    Psikolog Danışman Abdulkadir Yiğitsoy, öğrencinin başarısı için velinin, öğretmenle her zaman iletişim içerisinde olması gerektiğini bildirdi.

    ??Öğretmenlerle iletişim kursunlar. Çocuktan önce veli öğretmenle iletişim kursun. Çünkü bazen velilerin kaygıları çocuklara geçebiliyor. Acaba bu iyi öğretmen mi acaba bu benim çocuğuma destek olabilir mi böyle kaygılar çocukta da aynı şekilde acaba bu iyi biri mi acaba bu iyi bir öğretmen mi bana iyi bir şeyler anlatabilir mi korkuları ve kaygıları tetikleyip öğretmene karşı da tutum geliştirebiliyor.?

     

    Psikolog Danışman Abdulkadir Yiğitsoy ödevleri öğrenciler tek başlarına değil de aile bireyleriyle beraber yapılmasını öneriliyor.

    ??Ders çalışmadıkları ya da ödev yapmadıkları durumlarda neler yapıyorlar onları gözlemlemeliyiz ve onlarla niye mutlular. Bazen bir odaya kapatıp ders çalıştırmak ödev yaptırmak da sağlıklı bir durum söz konusu değil. Bunun için velilerimize özellikle şunu tavsiye edeceğim çocuklarınızla beraber aynı odadayken ama onun ödevine müdahale etmeden ödev yapmasını sağlayın. Onu ayrı bir yere gönderip ayrı bir odada farklı bir şekilde gizli bir şekilde çalışmasını çok sessiz bir ortamda çalışmasını sağlamayın.?

     

    Psikolog Danışman Abdulkadir Yiğitsoy öğrencilerde beslenmeye kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken televizyon, telefon gibi elektronik eşyalardan yemek yerken ve çocuklar ders çalışırken uzak durulmasını tavsiye ediyor.

     

    ??Sabah kahvaltısını kesinlikle ihmal etmeyin. Ve sağlıklı bir kahvaltı çok ağır bir kahvaltıya girmenize gerek yok çok az ve düzenli olarak yapılan sabah kahvaltısıyla başarılı ders dinleme ya da başarılı bir şekilde güne zinde kalma söz konusu olacaktır. Ayrıca uyku düzenleriyle ilgili okulla ilgili uyku düzenine geçmek için barken veya bazen sabah erken saatlerde kalkmak gerekiyor. Çocukların en azından 6-8 saat uyku düzenine uygun bir şekilde hareket etmelerini öneriyoruz.

    ??Bütün ailenin gün içinde televizyondan, telefondan, elektronik olan şeylerden 1-2 saat uzaklaşıp sohbet ortamı yaratmalılar. Ancak şunu gözlemliyorum aile yemek yerken bile televizyon açık yemek yerken bile telefonla görüşülüyor mesajlaşılıyor. Bunlar oluştuğu anda çocuklar buna bağımlı ve sanal bir ortamda yaşıyorlar. Bakın sanal sınırsızlık yaratıyor ve sınırsızlık açıkçası kişiyi doyumsuzluğa iter. Doyumsuzluğun sonu da mutsuzluktur. Eğer çocuklarımızın mutlu olmalarını istiyorsak bazı şeyleri sınırlandırmamız gerekiyor açıkçası.?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.