|   | 
  • 10 Kadından 1’i serviks kanseri riski altında


    10 Kadından 1’i serviks kanseri riski altında
    Dünyam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Salih Bakkaloğlu, her 10 kadından 1’inde serviks kanserine neden olan virüs türünün görüldüğünü söyledi.

    Dünyam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Salih Bakkaloğlu, her 10 kadından 1’inde serviks kanserine neden olan virüs türünün görüldüğünü söyledi.
    Halk tarafından rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserini, rahim ve vajina arasında kalan bölgede Human papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu bir kanser türü olarak tanımlayan Op. Dr. Salih Bakkaloğlu, söz konusu virüsün her 10 kadından 1’inde görüldüğünü ifade etti. Hastalığın cinsel ilişki yoluyla bulaştığını belirten Bakkaloğlu, “45 yaşına kadar kadınların yüzde 80’i bu virüs tiplerinden herhangi biriyle enfekte olmaktadır. Ancak her enfekte olan hastada kanser gelişmemektedir. Bağışıklık sistemi normal düzeylerde çalışanlarda bu virüs yok edilir ancak bazen bağışıklık sisteminin baskılandığı ya da zayıf olduğu durumlarda virüs tamamen temizlenememektedir” dedi.

    Sinsi ilerliyor
    Serviks kanserinin ilk evrelerde belirti vermediğine dikkat çeken Op. Dr. Bakkaloğlu, virüs bulaştıktan sonra hastalığın ortaya çıkmasının 20 yıla kadar sürdüğünü dile getirdi. Op. Dr. Salih Bakkaloğlu, ilerleyen evrelerde görülen belirtileri, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kanama, menopoz döneminde kanama, adet dışı kanamalar, kötü kokulu akıntı ve ağrı şeklinde sıraladı.

    Erken tarama önemli
    Belirti vermediği için erken taramanın önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. Salih Bakkaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Erken tanı için ‘servikal smear testi’ en önemli tarama testimizdir. Kadınlarda 21 yaşına kadar herhangi bir test uygulamıyoruz. 21 yaşında ya da cinsel hayata başlandıktan 1 yıl sonra smear alınmaya başlanabilir. 21-29 yaş arasında genelde 3 yılda bir smear testi biçiminde takibimiz devam ediyor. 30-65 yaş arasında ise ya 3 yılda bir smear testi ya da son yıllarda smear testine eklenen HPV DNA testi ile takip yapılabilir. Eğer her ikisi birlikte negatifse 5 yıl aralıklarla takip edilir. 65 yaşında da son iki ya da üç test üst üste negatifse bu yaştan itibaren takipten çıkabiliyoruz.”

    Aşısı olan tek kanser türü
    Bir virüsten kaynaklandığı için serviks kanserinin aşısı olduğunu belirten Bakkaloğlu, biri yüksek riskli virüsler, biri de yüksek riskli virüslerle birlikte siğile neden olan virüsleri kapsayacak biçimde iki aşı türü olduğunu söyledi. HPV aşısının, 9 yaşından 26 yaşına kadar ve mümkünse ilk cinsel ilişkiden önce yapılması gerektiğini dile getiren Bakkaloğlu, aşının isteğe göre yapıldığını ve devlet tarafından karşılanmadığını sözlerine ekledi.

    Erken dönemde cerrahi tedavi
    Tedavinin kanserin evresine, hastanın yaşına, doğum beklentisi olup olmamasına göre değiştiğini kaydeden Op. Dr. Salih Bakkaloğlu, “Serviks kanserinin tedavisi cerrahidir. Ancak çok ileri evrelerde cerrahi tedavi uygulanamayacaksa hasta radyoterapi ve kemoterapiye de yönlendirilebilir” ifadelerini kullandı.



    Etiketler kadın servisk kanser

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.