|   | 
  • 11 yaşında ki Defne’den market sahibine Tüketici dersi


    11 yaşında ki Defne’den market sahibine Tüketici dersi

    Kayseri'de 11 yaşında ki Defne, bir kola şirketinin ‘2 kapak getirene 1 litre hediye’  kampanyasından faydalanmak için gittiği markette, durumdan yararlanamayınca hakkını aramak için ailesi ve arkadaşlarıyla parkta eylem yaptı.

    Kayseri’de 11 yaşında ki 5. sınıf öğrencisi Defne Yağmur Çakmak, ailesiyle beraber bir marketten iki adet kola satın aldı.  Çakmak daha sonra kola şirketinin ‘2 kapak getirene 1litre hediye’ kampanyasından yararlanmak için marketin yolunu tuttu. Markete gittiğinde ise market sahibi böyle bir kampanyaya katılmadıklarını dile getirerek kolayı veremeyeceğini söyledi. Bu durum karşısında sessiz kalmayan 11 yaşında ki Çakmak, durumu ailesine ileterek Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’den randevu talep etti. Başkan Şahin ile görüşen Defne Çakmak, market sahibini tüketici haklarına şikâyet etti. Hakkını aramak isteyen Defne Yağmur Çakmak, ailesi, okul arkadaşlarını ve Başkan Mahmut Şahin’i de yanına alarak merkez Melikgazi ilçesine bağlı Şehit Orgeneral Eşref Bitlis parkında ellerine pankartlar alarak bu durumu protesto etti. 

    ‘Tüketici Haklarımızı Biliyoruz’

    Market ve bakkalların insanları kandırdıklarını ve insanların bu tür durumlara itiraz etmesini dile getiren Defne Yağmur Çakmak, “Eylemimizin amacı marketçilerin insanları kandırmasıdır. Ben bakkalımızdan kola almıştım. Kola kapağının üstünde ‘2 kapak getirene bir litre’ yazıyordu. Ben bunları aldım ve markete gittim. Bakkala vardığımda ise biz kampanyaya katılmadık dediler ve sattıkları halde bana vermediler. Ben bu duruma itiraz ettim. Madem ki kampanyanız yok, niye satıyorsunuz dedim. Ben daha sonra bu durumu aileme anlattım ve ailemin Mahmut başkanımdan bir randevu almasını istedim. Mahmut başkana gittiğimizde durumu izah ettim. Başkanımız da bizi destekledi. Okulda ki arkadaşlarımla da aynı durumu yaşayanlar olmuştu, öğretmenlerimizin sayesinde tüketici haklarını öğrendik. Market sahibinin tavrını değiştirmemesi durumunda arkadaşlarımız ve aileleriyle o marketlerden alıveriş yapmayacağız” diye konuştu.

    “Tüketici Olarak Bir Rantın İçerisindeyiz’

    Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de Türkiye’nin geleceği adına gurur verici bir durum ile karşılaştıklarına dikkat çekti. Başkan Şahin, marketlerin kampanyadan yararlanmalarına rağmen hediye edilen ürünlerin tüketiciye ulaştırmama konusunda marketlerin veya bakkalların tüketiciyi kandırdığını vurgulayarak, “Çocuklarımızın bu eylemleri ve bilinçlenmeleri Türkiye’nin geleceği adına gurur verici bir durumdur. 11 yaşında ki bir çocuk babası aracılığıyla benden randevu alıyor ve bu durumu gelip bana anlatıyor. Mahmut başkan ben böyle bir ürün aldım, bakkal bana bu ürünü vermiyor diyor. Ben bunun yanlış olduğunu çocuğa nasıl anlatacağım. Esnaflar, marketler ve büyük firmalar adına diyecek söz bulamıyoruz. Kampanyaya dahil olan marketler satışı yapıyor ve elinde ki hediyeyi vermiyor. Bu resmen kandırmacadır. Bu tür şikayetleri biz Tüketiciler Birliği olarak sıklıkla alıyoruz” dedi.

    ‘Kandırmacanın Bitmesi İçin Yaptırımlar Uygulanmalıdır’

    Marketlerin haksız kazanç elde ettiğini dile getiren Başkan Şahin konuşmasına şöyle devam etti: 

    “Bu kandırmacanın bitmesi için yaptırımlar olması gerekiyor. Öncelikle yapılan şudur, o ilgili firmaya bir mesaj gönderilmesi gerekiyor. Ben böyle bir ürünü aldım, kampanya kapakları elimde fakat kampanyaya dahil olan kimseyi bulamadım. Bir daha sizin ürününüzü almayacağım diye çocuk diliyle bir mesaj yazdırıyoruz. Üretici, tüketiciye gerçekten saygılıysa, hemen bir kutu gönderiyorlar. Fakat kaç tüketici bu firmaya ulaşabilir? Tüketici hakkı olarak bir kandırmaca olayı var. Firmanın bunu yerine getirmesi gerekiyor. Etrafımda kampanyaya dahil olan bir mağaza yok dendiğinde merkezin satış marketi ile durumu bizzat halletmesi gerekiyor. Burada haksız bir kazanç var. Kampanyaya dahil olan market sayısı çok az, bu ürünü satan ise bütün firmalar ve marketlerdir. Burada kampanya için hazırlanan 100 üründen 75’i firmanın elinde kalıyor. 25’i ancak bu hediye olan ürünleri alabiliyor. Burada haksız bir rant ortamı vardır. Koca firmaların küçük kazançlar uğruna, çocuklarımıza kötü örnek olması, ülkemiz adına hiç iyi bir durum değildir. Bu çocuklara bizim örnek bir davranış sergilememiz lazım. Mağdur edilmemesi adına da caydırıcı cezalar verilmesini istiyoruz” 

    ‘Bilinçli Tüketiciler Yetişiyor’

    Defne gibi tüketici haklarını bilen ve geleceğe umutla bakabilen çocukların kendilerine mutluluk verdiğini anlatan Başkan Şahin, “Arkamda bir ordu var ve ben bu davayı da kazanacağımıza inanıyorum. Kazandığımızda da vaat edilen hediye çocuklarımıza verilecek. Tüketici de hakkını aradığı için vaat edilen ürünü elde edecek. Üreticiler ise 11 yaşında ki bir çocuğu bile kandıramayacağını anlayacaktır. Biz sözümüzü tutalım ve doğru davranalım diyecektir” ifadelerini kullandı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.