|   | 
  • Hakan Çitmen

    2021 Yılı Güncel Asgari Ücret Hesabım…

    Asgari ücreti, açıklanan enflasyon rakamının üzerinde bir oranda yükseltecekler.
                Artık durum, sanılanın da ötesinde bir vaziyet arz ediyor. Türkiye’de işsiz sayısı 10 milyonları geçerek tarihi rekor kırdı. Cumhuriyet tarihinin en geniş anlamda işsiz insanları yaşıyor bu ülkede.
                Belirli aralıklarla bazı sendikaların yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı da inanılmaz rakamlarda. Şaka değil, gerçek. Açlık sınırı ilk defa asgari ücretin üzerine çıktı. Asgari ücretin açlık sınırının altında kalması vatandaşın iyice fakirleştiğinin (fakirleştirildiğinin) göstergesi oldu. Başka hesaba gerek bile kalmamış.
                Enflasyon rakamları ne de güzel düşük gösteriliyor değil mi? Ekonomi iyi gidiyor iyi de ondan böyle. “Bakmayın siz gıda fiyatlarının arttığına falan… Hepsi spekülasyondur” deseler bile halkın bu rakamlara zaten inandığı yok, inanacak hali de yok. Hayatın gerçekleri ortada. Herkesin görebileceği kadar da büyük.
                Herkes farkında, maaşlarının nasıl eridiğini, pazara gidip, markete gidip alış veriş yapanlar biliyor. Her şey gün gibi ortada… Güneş balçıkla sıvanmadığı gibi, gerçekleri de gizlemek, üstünü süslü cümlelerle kapatmak mümkün değil.
                Bu sene hiç kimse, simit-çay fiyatlarıyla, asgari ücret hesaplayamaz.
               
    2021 YILI ASGARİ ÜCRETİ NE OLACAK?

                2020 yılında brüt asgari ücret, 2943 TL olarak hesaplandı. 2020 yılına baktığınızda 12 ayın ortalama enflasyonu % 12.05 olmuş benim yaptığım hesaba göre. Bu hesabı da açıklanan enflasyonun ortalamasını alarak yaptım. Kendi kafama göre değil yani. Gerçek enflasyon başka tabi orasını karıştırmayalım şimdi.
                2943 TL X %12.05 = 3298 TL Brüt ücret yapar ancak enflasyonun altında vatandaşı ezdirmedik diyerek 1 puanlık artışla hesap yapılacak. Yani %13’le hesaplanacak. O durumda 2943 TL X %13 = 3325 TL Brütten hesaplanacak.
                İşçiden yapılacak kesintiler var, onları kalem kalem topladım. Hesapta gider kalemleri şöyle;
                Kesintiler toplamı = İşçi payı (465 TL) + işsizlik sigortası işçi payı (33 TL) + Gelir vergisi (424 TL) + Damga vergisi (25 TL) = 947 TL buldum.
                Brüt ücret – Kesintiler toplamı = NET ÜCRET hesaplanır.
                3325 TL– 947 TL = 2378 TL NET ÜCRET BELİRLENECEKTİR. 2020 yılında 220 TL olarak hesaplanan asgari geçim indirimi, son değerlendirmede % 13 artışla 248 TL olacak. Son durumda asgari ücret 2378 TL+248 TL = 2626 TL olacaktır.
                Beklenen hesaplama bu şekilde, inanıp inanmamak tamamen sizin takdiriniz. Her şeyin fiyatı yükseldi. Olur mu öyle şey! küçücük bir artış yapılmış. Bu kime yeter hayat pahalılığı almış başını gitmiş, bu artış kimin ne ihtiyacını kapatacak derseniz olmaz işte. Açıklanan enflasyona göre gideceğimiz yol buraya kadarmış. İşveren sendikaları daha fazlasını vermeye güçlerinin yetmeyeceğini söyleyecek. Pandemi ve küresel kriz sebebiyle düşen ve daralan piyasalar, kapanan yüzlerce binlerce işyerinin olması, bu kadarını kabul etmesi için yeterli sebep gösterilecek.
                İşçi sendikaları, ne kadar ağlasalar da, sızlasalar da nafile!. Milyonların işsiz olduğu bir ülkede açlık gelip kapıya dayanmışken, geçim en büyük dert olmuşken neyin hakkını iddia edecek ki! İşverenler için, işlerin bu haliyle en aşağı şartlarda bile devam etmesi bir noktaya kadar idare ettirir, ama işçiyi idare ettiremez, çünkü geçindirmesi gereken bir ailesi, hayatını idame ettirecek bir gelire ihtiyacı var. Şartların bile en asgarisini kabul etmek zorunda koz tümüyle işveren ve hükûmetin elinde!
                Ama asgari geçim indirimi, enflasyon üzerinde bir artışla destek verilirse, açıklanacak rakamın biraz daha yükseliş kaydetmesi muhtemeldir. Biz burada kendi hesabımızla beklentimizi dile getirdik.
                Asıl sorun asgari ücretin dağılış şekli!
                Türkiye’de asgari ücretle çalışanların sayısı, toplam çalışanların %45'ini oluşturuyor. Bu rakam Avrupa’da bizi sondan 2. yaptı. Bu rakamlarla övünülemez. Gelişmiş bir ülke olmak istiyorsak, insanına değer veren bir ülke olmak istiyorsak, neden bu kadar fazla asgari ücretlinin olduğunu tartışmanın vakti geldi de geçiyor.
                Maaşı asgari, ücret olanın hayalleri bile asgari oluyor. Bari hayallerimizle oynamayın. İnsan hayalleri ile yaşar. Siz unutmayın, Bizde unutturmayalım!!!

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.