|   | 
  • Furkan Korucu

    3.Dünya Savaşı: Pazarlama ve Markalaşma

    Feodal Yapı’dan Kapitalist Yapı’ya geçilen 1.Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında tecrübeli komutanlarınız varsa (Çanakkale Zaferi bunun en büyük örneğidir.) savaşı kazanabiliyordunuz.

    1.Dünya Savaşı’nın bitip, kapitalizmin emekleme aşamasında başlayan 2.Dünya Savaşı’nda savaş kazanmanız için tecrübeli komutanlarınızın yanı sıra, ağır silahlarınızın da olması gerekiyordu.

    Yani önceden dijital dünya hayatımızda yokken komutanlar ve silahlar ile savaş kazanabiliyordunuz. Kapitalizmin vahşileştiği dijital çağımızda ise en büyük komutan CEO, en iyi ordu Marka ve en iyi silah ise Pazarlama ve Markalaşma oldu.

                    Ne demek istiyorum;

                    Amerika ile Çin arasında bir savaş olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu savaş tankla tüfekle yapılan bir savaş değil. Çin’in en büyük markalarında biri olan Huawei için Amerika Google lisansını iptal etti. Satışlar bir yasak ile beraber altüst olurken Huawei’deboş durmadı. Öncelikle dijital pazarlamanın ana damarlarında biri olan viral etkisini kullanarak yeni yazılım geliştirdiklerini duygusal bir dil ile tüm dünyaya duyurdular ve başarılı bir kampanya yürüttüler. Lisans iptali verirken asıl önemli olanı gözden kaçıran Amerika,Google ve uygulamaları üzerinden pazarlama yapan Huawei’i istemeden de olsa diriltti. Bunun gibi onlarca marka yani ülke savaşı örneği var.

    Gördüğünüz gibi mermi yok, kan yok ama savaş var. Savaş ülkelerin ama markalar üzerinden yapılıyor. Markaların ise en büyük silahı pazarlama! Pazarlamayı sadece bir ürün için yapılıyor zannetmeyin hastalık, insan, turizm, siyaset ve daha bir çok konuda pazarlama yapabilirsiniz.

    Markalar arası rekabetin toplumların hatta ülkelerin geleceğini belirlediği günleri yaşıyoruz. Bazı devletlerden daha güçlü daha bilinirliliği fazla markalar var. Bu markalar nakit gücü olarak, teknolojik olarak, veri büyüklüğü olarak ve daha bir çok konuda ülkeleri geçmiş durumdalar. Size daha farklı bir açıdan baktırayım! Ya bu markalar devlet gibi davranırsa? Davranırsa değil, davranıyorlar…

    Sonuca gelecek olursak. Markalaşma ve pazarlama dünyada her an daha fazla önem kazanırken güzel ülkemde hak ettiği değeri bir türlü bulamadığı gibi önemsizleşmeye devam ediyor. Bunun sonucunda da sömürülmeye devam ediyoruz. İmaj ve ürün dengesi bir türlü kurulamıyor.  Ama inanıyorum ki Anadolu’dan bir dünya markası çıkacak!

    Lütfen markalaşın ve pazarlamaya gereken önemi verin…

     

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.