|   | 
  • ABDULLAH GÜL: BİZDE OLUP BİTENLER EN GELİŞMİŞ DEMOKRATİK ÜLKELERDEKİNE


    ABDULLAH GÜL: BİZDE OLUP BİTENLER EN GELİŞMİŞ DEMOKRATİK ÜLKELERDEKİNE
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Taksim?deki olaylara benzer manzaraların Amerika'da yaşandığını, İspanya?da insanların işsizlik yüzünden sokağa döküldüğünü, İspanya?da en iyi üniversitelerden mezun olan insanların bile işsiz kaldığını hatırlatıp, "İngiltere?de de eylemler oldu. Bizde olup bitenler en gelişmiş ülkelerde olup bitenlerle benzerlik göstermiştir.? dedi.

     Türkiye'de olup bitenlerin bu ülkelerden çok farklı olduğuna da değinen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizde olup bitenler onlardan çok farklı. Bizde olup bitenler 2 sene önce Amerika'da oldu. Amerika, dünyanın en gelişmiş demokrasisi, birdenbire insanlar ayaklandı, Wall Street işgali diye, üniversiteleri işgal ettiler, sokakları işgal ettiler, polis onlarla uğraştı. Dün akşam Taksim'de gördüğümüze benzer manzaralar New York'ta da oldu. İspanya 'da da oldu. Orada daha acı. İnsanlar 'işsiziz' diye sokaklara döküldüler. Yunanistan 'da oldu. İngiltere 'de oldu birkaç yıl önce. Üniversiteler harcı yükseltti. Dediler ki, 'bu mali sisteme ters geliyor' diye sokağa döküldüler. Orada da hatırlarsanız, neler oldu. Arabaları yaktılar. Dolayısıyla bizde olup bitenler en gelişmiş demokratik ülkelerde olup bitenlere benziyor. Bu ayrımı çok iyi yapmak lazım. Bu noktaya nasıl geldik? 10 yıl içindeki çok köklü reformlar, ekonomideki, hukuktaki reformlarla. Tabularımız vardı. Kürt kelimesini derken bile 10 sene önce zorlanarak söylenirdi. Memleketin bir gerçeği olduğunu böyle bir nüfusumuz olduğunu herkes gördü. Bunlardan korkardık biz. 'Televizyonda yarım saat Kürtçe yayın yapılabilir mi?' diye konuşulurdu memlekette. Bunları yapamazdık. Bugün geldiğimiz noktada görüyorsunuz. Şüphesiz ki memleketin demokrasisini ve hukukunu daha da mükemmelleştirmek için yapılacaklar var. Dolayısıyla bu olup bitenlere baktığınızda sakın moraliniz bozulmasın. Nihayetinde 'ben bu ağacı kestirmem' diyor bazıları. 'Bana büyük cinayetlerin faillerini bul' diye sokağa çıkıp parkları işgal etmiyorlar. 'Olağan üstü halleri kaldırın, bu memleket sıkıldı' diye de sokağa dökülmüyor insanlar."

    Gül, Gezi Parkı olaylarının çıkışına da değinip sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir kısım gençlerin çıkmış, onları da anlamamız lazım. Jenerasyon farkları var. Benim jenerasyonumla oğlumun jenerasyonu farklı. Bunları anlamamız lazım. Onlar da 'buraya bu binayı yapmayız, burası böyle kalsın' istiyorlar. Bunlar hukukla, siyasetle olur. Konuşulur, kararlaştırılır. Bugün oturdular işte konuştular. Neticede inatlaşarak da olmaz tabii ki. Herkes bütün iddiasını ortaya koyduktan sonra bu işler nihayetinde çözülemiyorsa mahkemeye gider ve herkes sevse de sevmese de kabul eder. Bizdeki olaylar bu şekilde olaylar. Şüphesiz ki, koskoca ülkede bazı şiddete başvuranlar da oluyor. Bir sürü çeşitli örgütler var. Bunları herkes biliyor. Onlar böyle bir yola başvuruyor. Bu demokratik bir hak değil. Demokratik hak şiddete başvurmadan aykırı düşünceni, talebini, protestoyla başka şekilde gösterebilirsiniz. Ama şiddet olursa 'şiddete de müsaade etmem' demek de polisin görevi. Bunları da ümit ederim ki suhuletle, anlayışla, büyük bir olgunlukla geçireceğiz ve hepimiz olup bitenlerden ders çıkaracağız ve mesaj alacağız. Neticede Türkiye yoluna devam edecek." dedi.

    Gül, memlekette yapılacak çok iş olduğunun da altını çizerek şöyle devam etti: "Türkiye'yi Almanya ve Fransa ile kıyasladığınızda bizim daha yürüyeceğimiz çok yolumuz var. Vakit kaybetmemiz lazım. Daha çok çalışmamız lazım. Enerjimizi, halkın beklentilerini karşılayacak, gelişmemizi daha ileriye götürecek şekilde harcamamız lazım. Yoksa yazık olur gerçekten. Herkesin memleketin kıymetini bilmesi gerekiyor. Hepimiz bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız. Hepimiz her makama gelebiliriz, Hepimiz istediğimiz yerde yaşayabiliriz. Ama sorunlarımız varsa ki muhakkak olacaktır. Mükemmel diye bir şey yok. Ama bunları aklıselimle, suhuletle elbirliği ile çözmemiz lazım. Başkaları başka şeylerle uğraşırken; Avrupa büyük ekonomik krizlerle uğraşırken, maalesef üzülerek söylüyorum, komşularımız çok büyük siyasi sıkıntılarla uğraşırken, hatta Suriye gibi büyük bir iç savaşın içinde yaşarken, biz memleketin kıymetini bilip, enerjimizi başka bir yere harcamadan, memleketi ileri götürmeyi, hızlı şekilde yürümeyi gerçekleştirmemiz lazım. Bunu yapacağımıza inanıyorum. Çünkü hepimizin yeteri kadar tecrübemiz var. Suriye gibi bir ülke gözümüzün önünde kendi kendini yok ediyor, imha ediyor adeta. Allah kimsenin başına vermesin böyle bir şey. Bizim de terörden neler çektiğimizi biliyoruz. İnşallah o günler bir daha gelmeyecek. Bu acılar tekrar çekilmeyecek."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.