|   | 
  • Allah'ın evine nasıl kıydınız?


    Allah'ın evine nasıl kıydınız?
    Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarda tarihi Kurşunlu Camii de büyük zarar gördü. Adeta harabeye dönen camiyi gören vatandaşlar, yaşananlara tepki gösterdi.

    Diyarbakır Sur’da sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından 500 yıllık Kurşunlu Camii’nin içler acısı hali de gün yüzüne çıktı. Ön cephesi kurşunlarla delik deşik olan ve içerisi harabeye dönen camiyi gören vatandaşlar, duruma adeta isyan etti: “Bunu kim yapmışsa Allah belasını versin, Allah’ın evine nasıl kıydınız?”
     
    Çözüm sürecinde Diyarbakır’ın en merkezi ilçelerini silah deposu haline çeviren PKK ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Tarihi Sur ilçesi de 9 günlük çatışmalardan dolayı harabeye dönüştü. İlçede bulunan 500 yıllık Kurşunlu Camii ile 4 okul yakıldı, onlarca ev ve işyeri de harap oldu. İlçede sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla, Kurşunlu Camii’nin içler acısı hali de ortaya çıktı. Bölgeye giren gazeteciler caminin perişan durumunu görüntüledi. İçerideki her şey adeta kül olmuş durumda. Caminin mihrap ve minberinin yandığını, ahşap işlemelerinin küle döndüğünü, mermer sütunlarının delik deşik hale geldiğini gören vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.
     
    Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesin ardından Sur ilçesinde sokağa çıkma başlatılmıştı. İlçede güvenlik güçleri ile PKK’lı teröristler arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı ile 4 okul yakılmıştı. Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan tarihi yapılar, alevler içinde kalarak büyük zarar görmüştü. Ancak caminin yangından sonraki hali sokağa çıkma yasağından dolayı görüntülenmemişti. Sur Kaymakamlığı’nın sokağa çıkma yasağını önceki gece saat 23.00’te kaldırması üzerine basın mensupları ilçeye girebildi. Dağkapı, Gazi Caddesi ve Fatihpaşa mahallesindeki üç ayrı güvenlik noktasından üst aramasından geçen gazeteciler, caminin olduğu mahalleye ulaştı. Yakılan caminin içindeki her şeyin kül olduğu görüldü. Caminin tarihi kapı ve pencereleri, ahşap işlemeleri ile halı ve bütün elektrik tesisatının kullanılamaz hale geldiği gözlendi. Caminin içinde bulunan Kur’an-ı Kerim’lerin bazılarının yanarken bazılarını ise zarar gördüğü belirlendi.
     
    Yine, caminin ön cephesi büyük hasar almış. Tarihi yapının 500 yıllık mermer kolonlarına yüzlerce kurşun isabet etmiş.




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.