|   | 
  • Hakan Çitmen

    Altın mı? Dolar mı? NE ALALIM!?

    Ne vereyim abime!

    İstediğini seç…

    Piyasalar çığrından çıktı. Her gün yeni bir hedef noktası beliriyor.

                ALTIN ÇILDIRTIYOR! BİZDE HEDEF BÜYÜTTÜK

                GRAM ALTIN 430 TL, ÇEYREK 700 TL

                En çok kazandıran altın gözünü daha yukarılara dikti. Hedef seviye olarak verdiğimiz ons altının fiyatı 1780$ a koşuyor. İnanılmaz bir hareket söz konusu…

    Bu yükselişin ardında küresel riskler ve artan güvenli liman talebi yatıyor. Emtialar kriz ve zor dönemlerin kurtarıcısı. Altının yeri ise bambaşka…

                Gram altın ve çeyrek altın, ons altın ve Dolardaki hareketlenmeyle tarihi seviyelerini gördü. Bu durum daha çok Ons altındaki gelişmelere bağlı olarak yaşanıyor. Henüz dolarda beklenen hareketi görmedik ama yavaş ve derinden bir ilerleme var.

                Gram altında verdiğimiz 370 TL hedef olabileceğini söylemiştim. Hedefimizi yükseltiyorum. 430 TL olacağını düşünmeye başladık. Çeyrek altında da durum grama paralel olarak 700 TL hedefimizdir. Bunu karar, artan koronavirüs tehdidi sebebi iledir.

                Çin merkezli başlayan bu salgın, halen gerçek anlamda dünya için bir tehdit. Tedavisi henüz yok. Zaman ilerliyor. Yayıldığı ülke sayısı 35 ülke. Ölümlü vaka 3000 lere dayandı. Virüs bulaşan şüpheli kişi sayısı 100 binlerde. Dünya böylesini hiç görmedi. Bunun yanısıra Suriye’deki savaş, gerilimi tırmandırıyor.

                DOLARIN PATLAMAYA HAZIR!

                Günlerdir 5.94-6.00 aralığına sıkışan dolar 6TL’nin üzerine atarak kendine sağlam bir yer edindi. Şimdi Türkiye içindeki mevcut ekonomik şartlar ve riskler sebebi ile 6.10 üzerinde kendini sabitledi. Aşağı inmesi de pek olası görünmüyor. Bir başımızda Suriye belası var. Savaş ekonomi de en istenmeyen durumdur.

               

                Eğer uzlaşma ve ortak bir çözüm bulunamazsa, kriz ortamı hiç bitmez. Sonu belli olmayan bir film başlar. Ülkenin hazinesi ve ekonomik gücü bunu kaldırmaya yetmez. İç ve dış borç rakamları 500 Milyarlık borç öyle kolay kolay altından kalkılacak bir borç değil.

                Merkez bankası swap hamleleri, kamu bankalarının piyasaya Döviz sürmesi sebebiyle bu ateş biraz söndü. Ama bu da yaraya derman olacak bir çözüm değil. Ülkede ithalat hiç olmadığı kadar fazla üretim olmadan bu enflasyon ve kur ataklarının sonu gelmez. Ağustos 2018 de yaşan kur şokunun bir benzerinin olmaması için hiçbir neden yok.

                Doların daha önce gördüğü 7.20 TL seviyelerine çıkma ihtimali var. Bunun olması Merkez Bankası’nın yaptığı faiz müdahaleleri ile bastırılmış olması hızını kesti. Evet ama bunun geçici olduğunu çok iyi biliyorlar. Bu seviye geçildiği an itibariyle doları kimse tutamaz. Merkez Bankası ve vatandaş olanlara sadece seyirci kalır. 8 TL yi, hatta daha fazlasını tabelada görebiliriz. Enflasyon ve Merkezin faiz kararları hakkında da ileriki yazılarımızda görüşelim.

                “Her an her şey olabilir. Bir sabah devalüasyona uyanabiliriz endişesini taşıyorum.”

     

     

     

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.