|   | 
  • Alzheimer Hastalarını Yalnız Bırakmayın


    Alzheimer Hastalarını Yalnız Bırakmayın
    Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Talaslıoğlu, kendileri için tehlike oluşturacak durumların farkına varamadıkları için alzheimer hastalarında yüksekten düşerek yaralanma veya ölüm vakalarının sıklıkla görüldüğünü söyledi.

     Talaslıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda "bunama" olarak bilinen ve "demans" da denilen alzheimer hastalığının son yıllarda toplumda en sık görülen rahatsızlıkların başında geldiğini belirterek, gerekli önlemlerin alınmaması halinde hastaların çok kısa sürede yaşam kalitesinin düştüğünü vurguladı.

    Alzheimerın beyindeki hafıza merkezinde amiloid proteinin birikmesi sonucu ortaya çıkan ve genellikle yaşlılarda görülen bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Talaslıoğlu, hastalığın evrelerine göre değişiklik gösterdiğini ancak en önemli belirtilerinin yakın hafıza kaybı, günlük aktivitelerin bozulmazı, yer, kişi ve zaman oryantasyonu bozukluğu olduğunu söyledi.

    Alzheimer hastalarının geçmişi çok iyi hatırlayabildiğini ancak 5 dakika veya 1 saat önce yaşanılan olayları hatırlayamadığını, bununla birlikte kişileri ve mekanları da karıştırabildiklerine dikkati çeken Talaslıoğlu, bu hastaların ilgi duydukları alanlara yönlendirilmesinin faydalı olacağını ifade etti.

    Alzheimerın yaş ilerledikçe daha da ağırlaştığını belirten Talaslıoğlu, şunları kaydetti:

    "Algılamaları bozulan alzheimer hastalarında, kendileri için tehlike oluşturacak durumların farkına varamadıkları için yüksekten düşerek yaralanma ve ölüm olayları sıklıkla görülüyor. Özellikle yüksek katlı binalarda yaşayan hastalar için ciddi bir tehlike var. Hastanın algıları bozulduğu için bulunduğu yerin yüksek olduğunun farkına varamayabiliyor. Yaşlılıkla birlikte görme bozukluğu, baş dönmesi, tansiyon gibi rahatsızlıklar da sıklıkla görülebiliyor. Bu durumlar alzheimerla birleşince çok daha tehlikeli sonuçlar ortaya çıkıyor. O nedenle alzheimer hastalarının 5 dakika bile yalnız bırakılmaması gerekiyor. Dışarı çıkarken mutlaka yanında birisinin bulunması lazım. Ayrıca bu hastaların kaldığı yerlerin pencere ve balkonlarına da korkuluklar yapılması önemli." 

     - Alzheimer hastalarını toplumdan soyutlamayın

     Birçok ailenin alzheimer hastası olan yakınlarını toplum içerisine çıkarmadığını belirten Prof. Dr. Talaslıoğlu, bu durumun hastanın depresyona girmesine neden olabileceğini ve beynin çalışan diğer bölümlerinin de fonksiyonunu yitirmesine neden olacağını söyledi.

    Ailelerin akraba toplantılarına veya çarşı-pazara giderken alzheimer hastası yakınlarını da mutlaka beraberinde götürmeleri tavsiyesinde bulunan Talaslıoğlu, "Alzheimer hastalarının toplumdan soyutlanması ve eve kapatılması, hastanın depresyona girmesine ve durumunun daha da ağırlaşmasına neden oluyor. İnsanların yoğun olduğu ortamlara götürülmesi de hastanın kendini mutlu hissetmesini sağlıyor ve hastalığın ilerleme hızı yavaşlayabiliyor" şeklinde konuştu.

    Hastaların ilgi duyduğu veya ilgisini çekebilecek alanlara yönlendirilmelerinin yararlı olacağını ifade eden Talaslıoğlu, "Toplumda bulmaca çözme veya zeka oyunları oynanmasının hastalığın ilerlemesini durdurduğuna ilişkin yanlış bir inanış var. Hiçbir faydası yoktur. Ama hastanın oyalanması ve iyi vakit geçirmesi adına biraz da bakan kişiye yardımcı olunması adına yapılabilecek aktivitelerdir" diye konuştu.

     - Hasta yakınları depresyona giriyor

     Alzheimer hastalarına bakan kişilerin durumu kabullenmesi ve bu yükü paylaşması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Talaslıoğlu, şöyle devam etti:

    "Bu hastalara bakmak yeni doğmuş bir çocuğa bakmaktan çok daha zor. Yeni doğmuş çocuk her geçen gün gelişim gösterirken alzheimer hastaları her gün kötüye gider. O nedenle bu hastaların bakımını üstlenenlerde de depresyon gelişebiliyor. Hastaya bakımı özellikle son dönemlerinde çok daha zor oluyor. Bu nedenle hasta yakınlarının 'biraz daha dayanayım', 'ben üstesinden gelirim' gibi gereksiz tutum içerisine girmemeleri gerekiyor. Aksi taktirde kendileri de ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Hasta yakınları bakım konusundaki yükü mümkünse paylaşmalıdır. Psikiyatrik belirtileri ortaya çıkan hasta yakınlarının mutlaka profesyonel yardım almaları gerekiyor."

    Gelişmiş ülkelerin en önemli sağlık problemlerinin başında gelen alzheimerin Türkiye'de de 20 yıl sonra ciddi manada problem olabileceği uyarısında bulunan Talaslıoğlu, "Nüfus artış hızının yavaşlamasıyla birlikte Türkiye'nin de 20 yıl sonra en önemli sağlık sorunlarından birisi alzheimer hastalığı olabilir" dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.