|   | 
  • Arıkan: Anayasa?da yüzde 10 gibi bir baraj yoktur


    Arıkan: Anayasa?da yüzde 10 gibi bir baraj yoktur
    Saadet Partisi (SP) Kayseri milletvekili adayı Mahmut Arıkan, yüzde 10 seçim barajına tepki gösterdi.

     
    Saadet Partisi (SP) Kayseri milletvekili adayı Mahmut Arıkan, yüzde 10 seçim barajına tepki gösterdi. Arıkan, ?Anayasa Mahkemesi, daha çok oy aldığı halde, mazbatası başkasına verilen aday bakımından (tıpkı Ergenekon ve balyoz davalarında olduğu gibi) bir hak ihlalinin olup olmadığını tespit edecek ve mazbatanın hak sahibine verilmesini sağlayacaktır. Anayasa'da yüzde 10 gibi bir baraj yoktur? dedi.

    SP?li Mahmut Arıkan, yüzde 10 baraj uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ?Bize, yalan söylüyorsunuz, ferasetsizsiniz, Anayasa'ya aykırı davranıyorsun, diyenler için....? ifadeleriyle sosyal paylaşım sitesindeki kişisel hesabından tepki gösterdi. Arıkan, tepkisinde şu ifadelere yer verdi; ?Anayasa'nın 148. maddesinin 3. fıkrasına göre, ?Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.? denilmektedir. Örnek; Kayseri'de bir aday milletvekili seçilecek kadar yani 68 bin oyu almıştır. Ancak partisi yüzde 10'luk barajı aşamamıştır. Bu yüzden kendisine milletvekili mazbatası verilmemiştir. Buna karşılık 67 bin oy alan bir aday sırf partisi yüzde 10?luk barajı geçtiği için milletvekili seçilmiş sayılacaktır. Anayasa Mahkemesi, daha çok oy aldığı halde, mazbatası başkasına verilen aday bakımından (tıpkı Ergenekon ve balyoz davalarında olduğu gibi) bir hak ihlalinin olup olmadığını tespit edecek ve mazbatanın hak sahibine verilmesini sağlayacaktır. Anayasa'da yüzde 10 gibi bir baraj yoktur. Baraj 298 sayılı Kanunla konulmuştur. Anayasa'nın 11. maddesine göre kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.?

    SP Kayseri milletvekili adayı, herhangi bir aday, seçilecek kadar oy aldığı takdirde, partisi barajı aşamamış olsa bile, Anayasa'nın 148. maddesinin 3. fıkrasında aranın şartların tamamını sağlamış olacağına işaret ederek, ?Anayasa Mahkemesinin 9 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 23 Temmuz 2014 tarih ve Başvuru numarası 2014/5425 olan kararına göre (yerel seçimler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin kapsamına girdiği halde ) milletvekili seçimleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kapsamına girmektedir.? dedi. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.