|   | 
  • Asırlık Meslek Yok Oluyor


    Asırlık Meslek Yok Oluyor
    Kök boya yün ipten dokunan Yahyalı halıları maddi getirisinin düşük olması nedeniyle artık kadınlar tarafından dokunmuyor. Yeni nesil kadınların ilgi göstermediği için halı dokuması bilmedikleri gibi 40 yaş üstü halı dokuyanlarda ücretin az olmasından dolayı ilgi göstermiyor. İlçedeki 2 asırlık Yahyalı halı dokumacılığı mesleği de yok olmayla karşı karşıya.

     Yahyalı halılarının ticaretini yapan Zirve Halıcılık'ın sahibi Mustafa Ekinci, yün ip, kök boya ve farklı desenlerdeki Yahyalı halısını üretmekte zorlandıklarını açıkladı. Ekinci, il genelinde olduğu gibi Yahyalı ilçesinde de yeni nesil kadınların halıcılığa ilgi göstermediği ve halı dokumasını bilmediklerini ifade etti. Maddi getirisinin az olmasından dolayı ilgilinin neredeyse bittiğini dile getiren Mustafa Ekinci, şunları söyledi; ?Şuan ilçede 40 yaş üstü çok az sayıdaki kadınımız Yahyalı halısı dokuyor. Yünü alan kadınlarımız ip haline getirdikten sonra kök boyalarla renkleri belirliyor. Modele göre halı dokuyor. Yünün ip haline getirilmesi, kök boya ile boyanması en az bir aylık zamanını alıyor. Halıyı dokuması da 2 ay sürüyor. 3 aylık dönemde ürettiği 2 metrekare Yahyalı halısını 700-800 liraya satmakta zorlanıyor. 3 aylık dönemde kazancı 200-250 lirayı buluyor. Cazip bir getirisi olmadığı içinde yeni nesil yani kızlarımız asgari ücretle çalışmayı daha uygun buluyor. Halı dokumadan daha yüksek geliri olduğu gibi sigortasının çalışması insanlarımızı cezbediyor. Böyle olunca da halı dokuma mesleği yok oluyor. Yeni nesil de halı dokumasını bilmiyor.?

        Mustafa Ekinci, çok az sayıda ilçedeki kadınlar tarafından dokunan halılara müşteri bulmakta da zorlandığını belirterek, Yahyalı halısının yıllar geçtikçe değeri artan bir halı olduğunu ifade etti. Kök boya özelliği ile halının renginin solmadığını ve doğal olmasından dolayı sorun oluşmadığını aktaran Ekinci, ?Kadınlarımız yün ipleri ceviz kabuğu, soğan kabuğu, balçık çamur, nar kabuğu, narpuz otu gibi tamamen doğal bitkilerden elde ediyor. Ancak zahmetli olan bu iş eskiye göre kadınlarımıza ciddi bir maddi katkı sağlamıyor. İki asır önce Develi ilçesine bağlı Zile?den Yahyalı ilçesine gelen kök boyalı halı dokumacılığı artık bu ilçemizde de bittiğini söyleyebiliriz. Böyle bir mesleğin sürdürülmesi için destek verilmesi şart.? dedi.

        Fabrika halıların çıkmasıyla birlikte dokuma halılara ilginin azaldığını anlatan Mustafa Ekinci, genelde meraklısı ve yabancı turistlere Yahyalı halısı satışı yapabildiklerini ama sayının az olduğuna dikkat çekti. Yahyalı halılarını metrekaresi 400-450 ila Yahyalı kilimlerinin de metrekaresi 100-150 liradan satabildiklerini sözlerine ekledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.