|   | 
  • Hakan Çitmen

    Az kaldı!!! Dolar Düşecek, Borsa Yükselecek

    Herkes yatıyor kalkıyor Dolar, Euro kaç oldu? diyor.

                Sormadığımız bir gün neredeyse yok gibi. Psikoloji insanları şartlandırıyor.

                Halk, dolarize oldu. Yani elinde ne varsa Türk Lirası olarak tutmaktansa bari değer kaybetmesin diye dolara, euro’ya koştu. Ne yapsın başka değil mi? gittikçe gidiyor. Bu noktaya gelinmemeliydi ama yapacak bir şey yok. Ekonomi yönetimi kur’u baskıladı baskıladı. Sıkışan, döviz bir anda attı kendini yukarı. 6.80-6.85 TL bandına Haziran ayında sabitlenmiş halini hatırlıyorsunuz. Olmadı tutamadılar. Aşağısı görünmüyordu. Kontrollü bir şekilde ipin ucunu kaçırmadan yavaş yavaş yükselmesine müsaade ettiler.

           Şimdi de aynı, senaryo mu var diye düşünüyorum. 7.40-7.45 TL bandında dolaşıyor ya da tutuluyor. Kontrol hala kaçmadı. İpler sıkı sıkı tutuluyor. Ama teknik olarak hedef artık 7.60 TL burasını biliyoruz.

                7.60 TL sonrası ne olabilir?

                7.40 TL’ler bizim için ulaşılacağını bildiğimiz noktaydı ulaştı. 11 -17 Eylül haftası bir döngünün oluşacağı hafta olacak. Bu hafta 7.60 TL ‘nin görülmesine kuvvetle muhtemel olarak düşünüyorum. Bu noktaya ulaşınca artık, yön kontrolün kaybedilip edilmediği ile alakalı olacak. Merkez eksiye düşen rezervlerine rağmen elindeki diğer silahları kullanacak mı yoksa döviz kurunun biraz daha yukarı gitmesine müsaade mi edecek hep beraber göreceğiz.

           Bu haftadan itibaren döviz konusundaki işlemlerimi şahsi olarak geri çektim. Çünkü teknik olarak bakıldığında bu noktaların artık bir uçurumun kenarı olduğunu düşünüyorum. Risk, değil, riskin alası var burada.Karar bölgeleri tehlike çanlarının çaldığı bölgelerdir. Kırılımın geldiği, yönü kestirmenin zor olduğu bir bölge burası. Aşırı alış bölgesine ulaşılmış, göstergeler şişmiş vaziyette. Son rötuşlarını yapıyor diye düşünüyorum.

                Herkes, Doların 8 TL, 12 TL, hatta 14 TL olmasını bekliyor!

           Öyle bir ortam oluştu ki, Dolarda ,Euro’da uçacak kaçacak. Dolar elden gidiyeeaahh!! noktasına geldi. Bir durun Allah aşkına daha oralara gelmedik. Sakin olun. Ülkenin, bir kredisi var. “T.C.” ibaresinin bir karşılığı var. Teknik olarak o seviyelerin de göründüğünü Merkez bilmiyor mu sanıyorsunuz? Tabi ki de biliyorlar. O zaman bir düşünün. Ne olacak şimdi diye!!! Böyle bir devalüasyon, hükumeti zor durumda bırakır. O sebeple, o noktaya gelmeden bir şeylerin olma ihtimalini tekrar düşünün, derim.

                Piyasalar algıların tersine doğru hareket ediyor. Çünkü, paranın yön verenleri piyasayı avuçlarında oynatır. Çoğunluğun yanıldığı, piyasa hareketinin tersine hareket ettiği birçok kişiyi yanılttığı çok olmuştur. Bu süreçte psikoloji tersine işleyecek. Herkesin bildiği doğru olsaydı bu piyasa da herkes para kazanırdı. Kaybetmeyenin olmadığı bir piyasa yok. Herkesin değil, aykırı düşünenlerin kazandığı piyasa, bizi ters köşe yapabilir.

                Dolar, nereye kadar düşebilir?

                7.60 TL noktasının civarında yapacağı dalgalanmalar sonrasında gelecek düzeltme hareketi ve beklenen döngü aşağı doğru kurları indireceği varsayımıyla hareket ediyorum. 7.32 TL birinci seviye, 7.20 TL ikinci seviye destek, 7.05 TL üçüncü destek seviyesi olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyeler 7 TL’nin üzerindeki seviyelerdir. 7’nin altında 6.96 TL bile ihtimali olan bir noktadır, burasının önemini unutmayalım. Akıldan çıkmasın.

                Özetle; 7.40 TL’den 7.60 TL’ye kadar olan bölgenin bir köpük ve biraz abartılı olduğu kanısındayım. O sebeple işlemlerimi askıya aldım. Güven duy(a)madığım için.

                Doları bu kadar yukarı seviyelere taşıyan, Doların kendi değerinin artması değil, aksine doların değeri düşmektedir. Bakınız DXY grafiğine. Sorun Türk Lirasındaki değer kaybındadır. Çünkü Türk Lirası, basılan paralar, enflasyon, küresel ve jeopolitik risklerden dolayı değerini yitirdi.Türk Lirası, bu değer kaybında artık sona yaklaştı. Bu hafta döngüsünü tamamladığında değer kazanmaya başlayacak. Bu paralel, dolar karşısında kıymetlenecektir. Bu da Doların aşağı destek bölgelerine çekileceğini bize gösterecektir.

                Dolardan Çıkan Akıllı Para Borsaya Kayacak!!!

                11-17 Eylül Döngüsünden bahsederken, akıllı paranın gideceği yer Borsa Hisseleri olacak. Günlük işlem hacimleri artacak. Sonbahar dönemi, salgın ve parasal anlamda reel piyasada sıkıntılara gebe olsa da, Borsa sıcak paranın en çok döndüğü yer olacak. Eylül döngüsü, borsayı paraya boğacak. Bir ralliyi beraberinde getirecek. Ekim, Kasım, Aralık aylarında Borsanın şu anki halinden %20-30 aralığında yükseliş bizleri bekliyor olacak.“Borsa, arada sırada öyle aptalca şeyler yapar ki aklınızı başınızdan alır.”

                Burada anlatılan her şey bir senaryo üzerine kuruludur. Mutlak gerçeği, değil beklentileri yansıtır. Bu piyasalarda her şey mümkündür. Türkiye’de her şey mümkündür. 

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.