|   | 
  • Bağ Bozumuyla Birlikte Doğal Pekmez Yapımına Başlandı


    Bağ Bozumuyla Birlikte Doğal Pekmez Yapımına Başlandı
    Kayseri?de bağ bozumunun başlamasıyla birlikte bin bir derde deva pekmezin yapımına başlandı.

     Kayseri?de bağ bozumunun başlamasıyla birlikte bin bir derde deva pekmezin yapımına başlandı. Kayserili ev hanımları kış boyu yiyecekleri pekmezi yapmak için kolları sıvadı. Doğal şifa kaynaklarından biri olan pekmezin yapımı oldukça meşakkatli. Öncelikle doğal şekilde üretilen üzümler bağdan toplanıyor, toplanan üzümler su ile yıkandıktan sonra torbalara dolduruluyor, torbadaki üzümler ise şerbeti çıkana kadar çiğneniyor, çıkan şerbet suyu ise kendine has toprağı katılarak kaynatılıyor. Bu işlem topraklı şerbet durulana kadar devam ediyor. Belli bir süre kaynayan şerbet pekmez halini alıyor. Oldukça meşakkatli olan pekmez şurup şeklinde veya tatlılarda kullanılarak tüketiliyor. Doğal yollardan elde edilen pekmezlerin bir kısmı dağıtılıyor, bir kısmı eve konuyor, kalan kısım ise satılıyor. Kimi ailenin geçim kaynağı olan bu şifa kaynağı doğal mucize pekmezin kilogramı 10 TL?den satışa çıkıyor. Üzüm pekmez halini alana kadar pek çok aşamadan geçerek kahvaltı sofralarını süslüyor. Zahmetli olmasına rağmen pekte rağbet görüyor.

     

    Yeşilhisarlı ev hanımı Leman Avşar pekmez yapımının zahmetli bir iş olduğunu belirterek doğal olmasından dolayı talebin fazla olduğunu söyledi.

     

    ??Pekmez yapımı Kayseri ve ilçelerinde bağa bozumu ile başlar. Biz üzümü kendimiz yetiştiriyoruz, ailece beraber topluyoruz sonrasında eve getirip yıkıyoruz. Eve getirilen üzümü havuta konularak çiğniyoruz toprağını atıyoruz, kazanda kaynatarak hazır hale getiriyoruz. Kış boyu ailece beraber yiyeceğimiz kadarını muhavaza ediyoruz kalanını aile ekonomisine katkı olsun diye satıyoruz. Yaptığımız pekmezin en önemli özelliği toprak katmamız rengi ve tadı o sağlıyor. Her şey doğal olduğu içinde talep fazla oluyor. Pekmezi tatlı olarak yiyoruz. Çocuklara hasta olunca içiriyoruz şurup niyetine. Tatlısını yapıyoruz dolaz deriz bizim burada. Dolazı olur güzelce dolaz yapılır yenilir. Kışın sıcak tutar, kansızlığa birebirdir? dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.