|   | 
  • Bağırsakları 90 Derece Dönen Çocuk Ameliyatla Sağlığına Kavuştu


    Bağırsakları 90 Derece Dönen Çocuk Ameliyatla Sağlığına Kavuştu
    Kayseri?de önce soğuk algınlığı ve sonrasında apandist teşhisi konulan çocuğun bağırsakları 90 derece döndüğü belirlendi.

     Ameliyatla bağırsaklar eski düzene getirildi ve 3 yaşındaki çocuk sağlığına kavuştu. 

            Kayseri?de yaşayan Çeçen ailesinin 3 yaşındaki oğlu Said Bura Çeçen'e, şiddetli karın ağrısı, kusma ve ateş şikayetleriyle gittiği ilk sağlık merkezinde soğuk algınlığı teşhisi kondu. Başlanan tedaviye rağmen durumunda düzelme olmaması nedeniyle çocuklarını Acıbadem Kayseri Hastanesi'ne götüren aile, burada yapılan tetkiklerde küçük çocukta acil ameliyat gerektiren bulgular olduğunu öğrendi.

            Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil tarafından yapılan ilk muayene ve tetkiklere göre akut apandisit ön tanısı ile ameliyata alınan küçük çocukta, hayati bir bağırsak hastalığı olduğu görüldü. Cerrah Ayangil, ameliyat sırasında hastada, orta bağırsağın aniden dönmesi olarak tarif edilen ve nadir rastlanan 'midgut volvulus' olduğunu fark etti.

            Operasyonla ilgili bilgi veren Dr. Harun Reşit Ayangil, küçük çocuğun yaşamına mal olabilecek bu ani rahatsızlıkla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Ameliyat öncesi hastaya akut apandisit ön tanısı konmuştu. Bu nedenle sağ alt kadrandan kesi yaptık. Bu sırada apandisite yakın bölgedeki bağırsakların rengi mor iken, mideye yakın bölgedekilerin rengi pembe yani normaldi. Hasta iyice değerlendirildikten sonra mevcut durumunun normal olmadığı netleştirildi. Hastanın karın orta bölgesi açılarak, tüm bağırsaklar ve karın içi organlar net olarak incelendi. İncelemede bağırsakların kök kısmından yaklaşık 90 derece dönmüş olduğu görüldü."

            Uzun bir bağırsak alanı dönmeye bağlı yeterince beslenemediği için bu bölge oksijensiz kalarak morardığını belirten Dr. Ayangil, "Dönmeye bağlı dolaşım bozulmuş olduğundan, durum düzeltilince bağırsakların rengi de normale dönmeye başladı. Bağırsaklara herhangi bir cerrahi işlem uygulanmayan operasyonda, bağırsaklar normal pozisyonuna getirilip karın içine yerleştirildi." dedi. 

            "NADİR GÖRÜLÜYOR, TEŞHİSİ ZOR"

            Said?in vakasının nadir görüldüğünü ve bu yüzden teşhisinin oldukça zor olduğunu belirten Dr. Ayangil, "Hastamızı ameliyata aldığımızda yaklaşık 15 saattir devam eden ve bağırsakların ani dönmesine bağlı olarak ortaya çıkan, orta bağırsak dönmesi (midgut volvulus) durumu vardı. Biraz daha geç kalınsaydı üzücü sonuçlar olabilirdi." diye konuştu. 

            Said Bura Çeçen?in ani rahatsızlığı ve alınan acil ameliyat kararı ile iyice endişelenen ailenin bekleyişi, 3 saat süren operasyonun ardından sona erdi. Karın ağrısı, kusma ve ateş şikayetleri ortadan kalkan küçük Said Bura, yemek yemeye ve tuvalete çıkmaya başladı. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.