|   | 
  • Furkan Korucu

    Bağışıklığınızı artıran bir ev ister misiniz?

    Covid-19, çağdaş ev paradigmasını, ev içinde yaşama şeklimizi ve tüm konut tasarımlarımızı değiştirdi.Bir sonraki salgınlar arası aşamada aramızda bir virüsle yaşamayı öğretti. Hayatta kalmak istiyorsak değişmek ve değişime ayak uydurmamız gerektiğini açıkladı.Tüm bu sorunları ve istekleri doğru mimari ve mühendislik yöntemleri ile başarabiliriz.

     

                Büyük salonlu, çok odalı, sosyal donatılarla dolu, VOC içeren duvarlarla dolu ve daha saymakla bitiremeyeceğim tüm konut tipleri tarih oluyor diyebiliriz. Artık zenginlik bilmem kaç metrekare bir evde oturmak değil.

     

                Ve şu anda, aşımız olmadığından ve enfeksiyondan sonra bağışıklığımız kanıtlanmadığından, sosyal mesafeyi kendi koruyabilen mimari yapılar en güçlü savunma olacaktır. Dikkat etmeniz gerekenler çok uzun ama birkaçını sizin için sıraladım;

     

    Yapı Malzemesi Seçimi:RoyalCollege of Physicians'a göre, yalnızca Avrupa'da yıllık 99.000 ölümün sebebi yanlış malzeme seçimidir. Bu nedenle, VOC içermeyen boyalar ve formaldehit içermeyen yapı malzemeleri (parke, dolap, duvar kağıdı vb.) seçilmelidir.

     

    Hava Kalitesini Artırın: Evinizin içindeki kirletici maddelerin birikmesi nedeniyle, iç ortam havası dış ortamdakinden 10 kat daha fazla kirlenebilir. Isıtma sistemini, sigara dumanını, küf sporlarını, bakterileri ve virüsleri hesaba katmadan önce, boyaları, yaygın temizlik ürünlerinden gelen toksinleri, petrol mumu bazlı mumlardan çıkan dumanları veya yeni halılardaki yapıştırıcıları düşünün.Hava ve su filtreleme sistemleri yüksek teknolojili çözümler olabilir, ancak minimum içme suyu filtreli sürahi ve bol yapraklı ev bitkileri daha etkili, maliyetsiz, doğal ve kesin bir çözümdür. Bitkiler havayı temizleyen ninjalardır, o kadar etkili ki NASA bunu kanıtlamak için araştırmalar yaptırmıştır.

     

    Klasik Mimariyi Unutun: Görünüşe göre 2050'de yaşayacağımız evlerin yüzde 80'i çoktan inşa edilmiş durumda. Durum buysa, mevcut düzenler mutlak değil öneri olarak görülmelidir. Ancak mesele sadece duvarları taşımak veya kaldırmakla ilgili değil. Örneğin, standart bir evde, neden tüm yatak odaları alışkanlıkla üst kata yerleştirilir? Alt katta daha küçük bir karanlık oda amaca daha uygun olabilir ve üst katta daha geniş ve iyi aydınlatılmış bir süit daha sonra uyumak yerine yaşamak için serbest bırakılabilir.

     

    Giriş Çok Önemli:Yakında bir Batı normu haline gelebilecek bir Japon kavramı, Genkan kavramıdır. Dış mekan ayakkabılarının düzgün bir şekilde eve girmeden önce çıkarıldığı bir tür küçük iç sundurma, iyi iç hijyen için pratik bir geçittir.

     

    Evin geri kalanına göre farklı bir zemin kaplamasıyla gösterilen, bazen sınırlarını daha da belirginleştirmek için bir adım da atıyor. Bunu, mantar ve bakır gibi doğal antibakteriyel yüzeylerle, biraz el dezenfektanı için küçük bir rafla ve dekontaminasyon odası için koridor öncesi lobiyle birleştirin, UV filtre sistemlerine gerek kalmadan arının.

     

    Evinizi Akıllandırın: Temassız teknoloji , kulpsuz kapılar ve dizle çalıştırılan lavabolar için birçok eleman vardır bunları mimarinize entegre edin. Dokunsal ev ortamlarını minimuma indirerek riski azaltın.

     

    Alanlar Oluşturun:Sağlıklı alışkanlıkların sürdürülmesine yardımcı olmak için kendinize yerler belirleyin. Sonuçtalüks spor salonları veya pahalı setler gerekmeden de spor yapabilirsiniz, sadece çevrimiçi sınıfların zenginliğinden yararlanmak için bir Akıllı TV ve kollarınızı uzatmak veya bir yoga matı döşemek için 3 metrekarelik bir alan yeterli olacaktır.

     

    İnsan Merkezli Olun:Doğa sevgisi anlamına gelen biyofilinin tasarım mottosu, 2020 Trend Raporumda belirtildiği gibi çoktan ana akıma girdi. Doğal malzemelerin bol kullanımı veya renk, doku ve form yoluyla simülasyonu, refah için kanıtlanmış faydaları ile yaklaşımın özünü oluşturun. Balkonlar, teraslar ve bahçeler bunun için bir fırsattır.

     

    Sona yaklaşırken, halihazırda gerçekleşmekte olan bir değer değişimi var ve herkes gelecekte nasıl birlikte yaşamamız gerektiği ve gezegene, çevreye, komşularımıza, bizi hayatta tutan insanlara bakma açısından nasıl birlikte daha iyi yaşayabileceğimiz konusunda gerçekten çok düşünüyor. Bu düşünce mimari olarak çok büyük bir gelişmedir.

     

    Hepimiz tecrit için hücreleretabiki taşınmayacağız. Bence bunun tersini başarabiliriz. Hepimiz birlikte olmak istiyoruz ve hepimiz sevdiğimiz insanlarla ve sevdiğimizi bile bilmediğimiz insanlarla gerçek zamanlı deneyimi istiyoruz. Ve biliyorsunuz, mimari bunu kolaylaştıracaktır. Siz bilginin peşinde oldukça…

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.