|   | 
  • BAHARLA GELEN GÖZ ALLERJİSİNE DİKKAT


    BAHARLA GELEN GÖZ ALLERJİSİNE DİKKAT
    Gözde alerjik hastalıkların kaşıntı, kızarıklık, sulanma, ışık hassasiyeti ve kapak şişliğiyle karakterize olduğunu ve alerjik göz hastalıkların toplumda görülme sıklığının yüzde 15 ile yüzde 30 arasında değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Bozkurt, ?Bahar aylarında görülen mevsimsel alerjik göz hastalıklarında sıklıkla çiçek, ağaç ve çim polenleri sorumlu tutulurken, yıl boyu süren alerjik durumlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüylerine karşı reaksiyon mevcuttur. Hastaların yarısında burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi şikayetler görülebilmektedir? dedi.

     Vernal konjonktivitin, daha nadir görülen ve son derece şiddetli seyreden bir göz alerjisi hastalığı olduğunu, sıklıkla erkek çocuklarda ve gençlerde görüldüğünü, genellikle ilkbahar aylarında başladığını ve yazın sonuna kadar devam ettiğini ifade eden Doç. Dr. Bozkurt, ?Gözde alerji şikayetleri daha yoğun olan bu hastalarda gözün saydam tabakasında ülser, incelme ve düzensizleşme gelişebilir ve hastanın görmesini ciddi olarak azaltabilir. Genellikle 5-10 yıl kadar süren vernal konjonktivit, adolesan döneminin sonlanmasıyla hafifler. Bu hastaların yarısında eşlik eden astım, egzema ve alerjik rinit gibi hastalıklar mevcuttur. Klinik bulguları çok daha ağır olan bu çocukların mutlaka bir göz hekimi tarafından düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir? şeklinde konuştu.

    KONTAKT LENSLERE DİKKAT
    Özellikle kontakt lens kullanan hastalarda, kontakt lense ve kullanılan lens solüsyonlarına karşı göze alerjik bir reaksiyon gelişebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Bozkurt, ?Bu hastalarda kontakt lens kullanımı esnasında kaşınma, batma, kızarıklık, lensi hissetme ve bulanık görme gibi şikayetler mevcuttur. Tedavisinde kontakt lens materyalini, solüsyonunu ve kullanım şemasını değiştirmek, hatta bazı hastalarda bir süre kontakt lens kullanımını kesmek de gerekebilmektedir. Temas göz alerjilerinde özellikle uzun süreli kullanılan göz ilaçlarının içindeki koruyucu maddelere veya makyaj malzemelerine karşı gelişen bir alerjik reaksiyon mevcuttur. Bu durumda ilacın kesilmesi ve makyaj malzemelerinin değiştirilmesi gerekebilir? dedi.

    ?BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMINI ÖNLEMELİYİZ?
    Alerjik göz hastalıklarının tedavisinde sorumlu alerjenden uzak durmanın son derece önemli olduğuna değinen Doç. Dr. Bozkurt, ?Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama, suni gözyaşı ilaçları veya damla şeklinde verilen alerji ilaçları faydalı olabilir. Eğer eşlik eden sistemik bir alerjisi varsa ağızdan alerji ilaçları da verilebilmektedir. Alerjik göz hastalığında bazen kortizonlu göz damlaları yüksek dozda ve uzun süreli olarak bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır. Katarakt, göz tansiyonu ve göz enfeksiyonları gibi gelişebilecek yan etkiler bakımından hastalar mutlaka bilgilendirilmeli ve bilinçsiz ilaç kullanımı önlenmelidir. Son yıllarda alerjenlere karşı yapılan aşı tedavilerinin de son derece etkili olduğu gösterilmiştir? diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.