|   | 
  • Baldaki Üretim Artışı Üreticinin Yüzünü Güldürdü


    Baldaki Üretim Artışı Üreticinin Yüzünü Güldürdü
    Kayserili bal üreticileri hasat heyecanı yaşıyor. Bin bir zahmetin, meşakkatin yerini sevinç aldı. Bir senelik emeğin karşılığını alma zamanı.

     Kayserili bal üreticileri hasat heyecanı yaşıyor. Bin bir zahmetin, meşakkatin yerini sevinç aldı. Bir senelik emeğin karşılığını alma zamanı. Peki diğer ürünlere göre zahmetli olan balın hasadı nasıl yapılıyor? Hasada öncelikle kovanın alt katındaki balların alınmasıyla başlanıyor. Daha sonra alt katta bulunan süzme balla üst katta bulunan petek ballar alınarak sağım çadırına götürülüyor. Ballar süzme ve petek bal olarak ayrıldıktan sonra süzmesi yapılacak ballar santrifüj denen makineyle balların sağımı yapılıyor. Bu işlem yapılırken petek içerisinde bulunan yavrulara kesinlikle zarar verilmiyor. Hasat yapıldıktan sonra yavru bulunan petekler tekrar kovanlara bırakılıyor. Geçen seneye oranla daha fazla ürün alınması üreticinin yüzünü güldürüyor. Kovan başına 25-30 kilo arasında bal alınması hedefleniyor. İçerisinde bulunan enerji bakımından son derece besin olan balın fiyatları 30 ila 50 TL arasında değişiyor. Normal petek ve süzme balın kilosu 30 TL?den satılırken, kara kovan balının kilosu ise 50 TL?den satılıyor. Balın hasadı kovanın alt katından başlanarak yapılıyor.

    Bal üreticisi Hakan Bayram bal hasadını nasıl yapıldığını anlatarak süzme ve petek olmak üzere iki sınıfta ayrıldığını söyledi.

     

    ??Öncelikle alt kattaki balları hasat ediyoruz. İşimize yarayan süzmelik olabilecek petek bal olabilecek bal olmaz alt katta. Özellikle süzmelik bal çıkar alt kattan. Onları alıyoruz ve üzerindeki balları silkeleyerek kapalı boş bir kovana alıyoruz. Daha sonra kovanın üzerine bir tane boş kat koyup üst kattaki arıları da silkeleyerek üst katta da petek bal olur genellikle veyahut da yarım bal onları da alıp sağdığımız balları sağım çadırına getiriyoruz. Burada yapacağımız ilk işlem sınıflandırma. Balları petek bal ve süzme baş diye ikiye ayırıyoruz. Yani tamamen dolu ve beyaz renkli olanları petek bal olarak ayırıp bir kenara koyuyoruz. Yarım olan ve özellikle tüketicilerin beğenmeyeceği siyah balları da süzme bal yapıyoruz siyah renkli olanları. Daha sonra süzeceğimiz petekleri santrifüj makinemiz var özel bal süzmek için. Dönme kuvvetiyle balları çıkaran makinemiz var onun yanına getiriyoruz. Üzerindeki arı tarafından yapılmış olan balım yüzündeki sırları açıyoruz özel bir aletle. Sırları açtıktan sonra bu balları makinemize koyup döndürüyoruz makineyi aynı çamaşır makinesinin sıkma mantığıyla sıkarak peteklere zarar vermeden içindeki balı çıkarıyoruz ve petekleri tekrar yavrulu olanları özellikle kovanlara geri döndürüyoruz.?

    Bal üreticisi Rasim Ilık ?ta bu sene yaşanan kuraklığın bal üretimini artırdığını söyleyerek memnun kaldıklarını belirtti.

    ??Bu sene de fazla kuraklık fazla oldu. Yağmur zamansız yağdı baharın olmadı. Biraz don da oldu. Kıraç olduğundan dolayı bu sene ben şimdiye kadar bu seneki hasılat kadar bal hiç almadım tahmin ediyorum. Bu sene inşallah hasadımız iki katına çıkar.? dedi

     



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.