|   | 
  • Başörtüsü Yasağı Nedeniyle Gidemediği Fakülteden 24 Yıl Sonra Diploma


    Başörtüsü Yasağı Nedeniyle Gidemediği Fakülteden 24 Yıl Sonra Diploma
    Kayserili Emine Yılmaz, başörtüsü yasağı nedeniyle diploma alamadığı hukuk fakültesinden 24 sonra mezun olmanın mutluluğunu yaşıyor.

     Özellikle üniversitelerde ve kamuda başörtüsü yasağını yaşayan birçok kadın var. Her ikisini aynı anda yaşayan ve uzun yıllar bedel ödeyenlerin sayısı da azımsanamayacak kadar az değil. Bunlardan birisi de Kayseri?de 47 yaşında avukatlık mesleğine başlayarak işyeri açan Emine Yılmaz. 

        Avukat Emine Yılmaz, 1983 yılından beri dini inancından dolayı başörtülü olmasının bedelini ödemiş. Ankara Hukuk Fakültesi'ni kazanan Yılmaz, üniversiteye 1983 yılında kayıt yaptırdı. Ancak 1987 yılında bitirmeyi hedeflediği hukuk fakültesinden kayıt yaptırdığı yıl başörtülülere yönelik baskılar ve zorlamalardan dolayı birinci sınıfta bırakmak zorunda kaldı. 1995 yılında üniversite öğrencilerine çıkartılan af ile geri dönen Yılmaz, 28 Şubat sürecinin ağır etkilerine dayanamayıp birçok arkadaşı gibi okulu ikinci sınıfta ikinci kez bırakmak zorunda kaldı. 2008 yılında çıkan afla yeniden kayıt yaptıran Emine Yılmaz, başörtüsü baskısının devam etmesinden dolayı kalan iki yıllık eğitimini de perukla tamamladı. Perukla derslere ve sınavlara girmesine karşın yine birçok engellere maruz kalan avukat, her şeye rağmen okuldan mezun oldu. 

        2011 yılında mezuniyet sonrasında staj yapmakta onun için hiç kolay olmadı. Kayseri Barosu Başkanı Fevzi Konaç?ın destekleriyle bu süreci sorunsuz atlattı. Bazı çevrelerin tepkisine rağmen başörtülü olarak yemin etti ve cübbesini giydi. Avukat Emine Yılmaz, 17 yaşında üniversiteye kayıt yaptırdığını hatırlatarak, bir sorun çıkmasaydı 21 yaşında okulu bitirerek bu yaşlarda mesleğini başlayacağını hatırlatıyor. Başörtülü olmasından dolayı okuldan 45 yaşında mezun olduğunu, stajlarını yaparak ruhsatını almasıyla birlikte 47 yaşında işyeri açabildiğini anlattı. Yılmaz, kamuda ve üniversitede başörtüsü yasağının kaldırılmasına en çok sevinenlerden birisi olduğunu dile getiriyor. Artık duruşmaları başörtüsü bir yükmüş gibi değil inancından dolayı başını kapatarak ve hiçbir sorun yaşamadan girmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

        Emine Yılmaz, geciken mezuniyeti ve meslek hayatına atılmasıyla ilgili süreci değerlendirirken ?Kısmet bugüneymiş? ifadesini kullanarak, kendisinin ve arkadaşlarının yaşadığı sıkıntıları da asla unutamadığını belirtiyor. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptırdığı ilk yılın çok zor geçtiğini anlatan Yılmaz, o günlerle ilgili şunları anlattı; ?Üniversiteye giriş ve sınavlara girişler çok zordu. Başörtülü olmamızdan dolayı da içeri alınmıyorduk. Müstahdemler bizim başörtülü üniversiteye girişimizi engelliyordu. Onlardan kaçarak habersizce derslere giriyorduk. Derslerde birçok hoca başörtülü olmamızdan dolayı sorun çıkarmıyor. Derslerden de çıkmamızı istemiyordu. Ama sınavlarda olanlar oluyordu. Mesela 1983 yılında rahmetli Turgut Akıntürk hocamızın derslerine girer ve bize bir şey demezdi. Ama sınavda bizi uyarır ve başörtülü olmamızı söyler ve açmamızı isterdi. Sınava gireceksiniz ve stres var. Başınızın açılması istenince de psikolojik olarak etkileniyorduk. Bu baskılar okulu bıraktırdı.?

        Arkadaşlarının yaşadıkları mağduriyetlerde büyük üzüntü içerisine girdiğini belirten Avukat Emine Yılmaz, başörtüsü yasağı ve baskısı yüzünden okulu bırakanların birçoğunun geri dönemediğini ve bu haklarının elinden alındığına işaret etti. Yılmaz. Bir arkadaşının yaşadığı sıkıntıyı anlatırken, yapılanların ne kadar çirkin olduğunu söylüyor. ?Başörtülü bir arkadaşımız derslere ve sınavlara başörtülü giriyordu? diyen Yılmaz, kendisine bugün bile tanınan, bilinen Ankara?nın en etkin ve önemli hocalarından bazı profesörlerin, başörtülü gence ?Şizofreni raporu alırsan başörtülü olmana, sınavlara girmene müsaade ederiz? dediklerini hatırlatıyor. Yılmaz, bu olayın ve söylemlerin aşağılayıcı bir tavır olduğunu dile getirirken, bu yaşadıklarının acısını hiçbir zamanda unutmayacaklarını ifade ediyor. 

        Avukat Emine Yılmaz, 2008 yılında afla geri döndüğü üniversite eğitiminde sınava peruk yerine şal giyerek girdiğini anlatarak, bunun bile bir bayan öğretim üyesini rahatsız ettiğini ve hakkında tutanak tutulması için girişimde bulunduğunu anlatıyor. Dekanın olumlu ve anlayışlı davranışı ile böyle bir tutanaktan kurtularak mezun olduğunu anlatıyor. Emine Yılmaz, 2011 yılında bile başörtüsü sorununun yaşandığını belirterek, artık yeni düzenleme ile inancından dolayı başını örten kadınların hem üniversite eğitimi alırken hem de kamuda çalışırken sorun yaşamayacak olmasının kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.




    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.