|   | 
  • Fatma Peker Günay

    Beslenmede doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

    Beslenmeye dair herkesin bir fikri vardır. Peki bunların doğruluğunu ne kadar araştırıp öğreniyoruz?
    Gerçekten doğru bildiklerimiz doğru mu?

    Gelin hep birlikte birkaçını inceleyelim.

    • Başkası için oluşturulmuş bir beslenme programı uygularsam bende onun gibi kilo verebilirim.

    Bir beslenme programı oluşturulduğunda bu kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, sağlık durumuna, metabolizma hızı, yaşam tarzı gibi kişiye özgü birçok faktör ele alınarak oluşturulur. Bir başkası bunu uyguladığında kilo vermek yerine tam tersi kiloda alabilir. Birine iyi gelen bir besin bir diğerine iyi gelmeyebilir. Kısacası diyet gerçekten kişiye özgüdür, lütfen buna dikkat edelim.
     

    • Balığın yanında yoğurt yersem zehirlenirim.

    Her ikisinde de histamin adı verilen bir protein bulunmaktadır. Balık bayatladığında içerisindeki histamin miktarı artmaktadır. Bayat balıkla yoğurdu birlikte tükettiğinizde vücudunuz fazla miktarda histamin almış olur ve buda histamin zehirlenmesine yol açabilir. Bu yüzden taze balık tüketmeye dikkat edelim.
     

    • Light/diyet ürünler kilo aldırmaz


    Su dışında her şeyin bir kalorisi vardır.  Her şeyin fazlasının zarar olabileceği gibi light/diyet ürünler içinde bu geçerli. Bu tür besinlerde etiket okuma alışkanlığımız olmalıdır. İçeriğinde neler var bilmemiz gerekir mesela bazılarında yapay tatlandırıcılar olabilir. Yani diyet /light ürün diye illa diyetimizde olması gerekmez  ve ne kadar yersek yiyelim kilo aldırmaz zaten, yanlış bir algıdır.  Ne yediğimiz kadar ne kadar yediğimizde önemlidir.
     

    • Aç kalırsam kilo veririm;


    Kilo vermek tartıda görünen rakam değildir, önemli olan verdiğimiz kilonun yağ kaybı olmasıdır. Günlük almamız gereken bir kalori miktarı var, bununda karbonhidrat, protein ve yağ ile dengeli bir miktar olması gerekir. Bu yüzdende özellikle kilo vermek için bilinçsizce yapılan kalori kısıtlamaları veya bunun için aç kalmalar evet belki bir nebze kilo verdirir ama aynı zamanda zamanla sizi sağlığınızdan da edebilir.
    Aç kalmak yerine ihtiyacımız olan doğru besinleri tercih etmemiz gerekir.



     

    • Çay ve kahve su ihtiyacımı karşılar.

    Çay ve kahve diüretiktir. Yani su ihtiyacımızı karşılamak yerine vücudumuzdan su atılmasını neden olurlar. Zaten ihtiyacımızdan az su içiyorsak ve buna eşlik eden fazlaca çay ve kahve tüketimimiz varsa da vücudumuzda ödem oluşumuna neden olabilir.
    Unutmamalıyız ki su ihtiyacımızı sadece su karşılar…

     

    • Makarna, pilav, ekmek gibi bazı karbonhidratları hayatımdan çıkarırsam kilo veririm;


    Doğru seçimlerin ve doğru kısıtlamaların yapılması gerek. Karbonhidratlar vücudumuzun ana enerji kaynağı ve hayatımızdan çıkardığımızda fazla yağ ve protein alımı devreye giriyor, buda yine fazla olan kalorilerin vücudumuzda yağ olarak depolanması demektir. Önemli olan dengeli bir beslenme bunun için hem karbonhidrat hem protein hem de yağları hayatımızdan tamamen çıkarmak doğru değildir (tabi herhangi bir sağlık sıkıntımız yoksa ). Karbonhidrat seçimi burada devreye giriyor; basit karbonhidratlar(beyaz ekmek , beyaz şeker, hazır atıştırmalıklar …)  yerine kompleks karbonhidratları (tam tahıllar, meyve, sebze , kurubaklagil… ) tercih edebiliriz.
     

    • Kürler, bitki çayları zayıflatır.

    Kürler, bitki çayları metobalizmamızı destekler ve hızlandırır, evet. Fakat tek başlarına pek bir işe yaramazlar. Önemli olan bunları tüketirken doğru bir beslenme programı uygulayıp aynı zamanda fiziksel aktivitemizle bunu tamamlamak.

    • Meyvelerin kalorisiz olduğunu düşünmek ve sınırsız tüketmek yada tam tersi fazla şekerli olduğunu düşünüp tüketmemek.
    • Sadece sebze tüketerek sağlıklı beslendiğini düşünmek.


    Meyveler ve sebzeleri bir arada konuşmak istedim. Fazla tüketilen besinler vücudumuzda yağ olarak depolanır. Burada önemli olan her ikisi içinde porsiyon kontrolüdür. Sağlıklı bir beslenme için sebze- meyve tüketimi şarttır, özellikle vitamin-mineral alımı için gereklidir.
     

    • Fiziksel aktivite yapmadan da sağlıklı kilo verebilirim.

    Fiziksel aktivite ve beslenme birbirini tamamlayan ve birbirinden ayrı düşünülemeyen bir ikili. Özellikle kilo verme sürecimizi kolaylaştırıyor. Sağlıklı beslenmek ve bunu yaşam tarzı haline getirmek ikisini kombine olarak devam ettirmekten geçiyor.

    Her duyduğumuzu benimseyip doğru olarak kabul etmeden önce kendimiz için küçük bir araştırma yapmayı unutmayalım, tabi ki doğru kaynaklardan.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.