|   | 
  • Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Keşif


    Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Keşif
    Kayseri Büyükşehir Belediye tarafından 2 yıldır Yamula Barajı kıyısı Çevril'de sürdürülen kazılarda Dünyada ilk kez tek parça halinde bozulmamış halde bulunan filin atası olarak değerlendirilen 7.5 milyon yıl önce yaşamış ‘Choerolophodon’ cinsine ait canlının fosili bulundu.

    2 yıl önce hayvan otlatan Murat Adıyaman isimli keçi çobanının ihbarı üzerine fil olabileceği değerlendirilen fosil bulunmasıyla başlayan ve o günden beri devam eden kazılarda 7,5 milyon yıl öncesine ait zürafa, fil, 3 toynaklı atlar ve boynuzlugillerin fosilleri bulunmuştu. Bu yıl da  Haziran ayında başlayan  ve Kasım sonuna kadar Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi  ve Hacı Bayram Veli Üniversitesinden profesörlerin danışmanlık yaptığı ve 8 kişinin çalıştığı kazılarda Dünyada ilk kez tek parça halinde bozulmamış halde 2 metre 70 santim boyunda ‘Choerolophodon’ cinsine ait failin atası olarak nitelendirilen canlının fosili bulundu. Kafatası ve alt çenesi tam halde bulunan fosil boyut olarak dünyanın en büyük fosillerinden birisi olma özelliğine sahip. Bilim dünyasını da heyecanlandıran bu keşfi yerinde inceleyen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç," Yaklaşık 7.5 milyon yıla tarihlendirilen Choerolophodon cinsine ait bir fosili bulduk. Günümüz fillerinin atası olarak kabul ediliyor. Bugüne kadar kafa tası ve alt çenesinin tam olarak bulunduğu ilk fosil olarak dünya litaretürne girdi.  Kazıları devam ettirip tarihe ışık tutmaya devam edeceğiz. " dedi.
     
     
     
    Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Okşan Başoğlu, yaptığı açıklamada  " Yamula barajı kıyıdaki kazı çalışmalarımız devam ediyor.  Kazı ekibimiz Dünyada ilk kez tek parça halinde bozulmamış halde bulunan filin atası olarak değerlendirilen 7.5 milyon yıl önce yaşamış ‘Choerolophodon’ cinsine ait canlının fosili buldu. Bölgede yapılan çalışmaların uzun yıllar sürmesi bekleniyor. Bu kazı çalışmaları sonrası ortaya çıkan fosiller görmek için Alman ve Finlandiyalı bilim insanlar Kayseri'ye gelmek istiyor. Bu gölge daha fazla süprizlere gebe görünüyor. Bulunan fosil alçılama yöntemi ile kazı yerinden alınarak bilim merkezine götürülecek." diye konuştu.
     
     
     
    Kazılarda bulunan  zürafa, fil, 3 toynaklı atlara ait 5 ile 7.5 milyon yıl arasında yaşayan canlıların fosilleri gerekli incelemeler yapıldıktan Bilim Merkezinde sergileniyor. Yamula barajı kıyındaki Çevril, Hırka ve Taşhan bölgesinde çalışmalarının 30 yıl daha devam etmesi ve farklı dönemlerde yaşamış bir çok cinse ait canlının fosilinin bulunması bekleniyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.