|   | 
  • Bir Askerin Anılarıyla 80 Darbesi


    Bir Askerin Anılarıyla 80 Darbesi
    12 Eylül 1980 tarihi hatırlatıyor; hüznü, şiddeti, işkenceleri ve çaresizlikleri. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'ye emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askeri müdahaledir bu karanlık gün. Kimi insanlarda derin izler bırakan unutulmayan bu darbe girişiminde, her yer yakıp yıkıldı, evlere baskınlar düzenlendi ve işkenceler işkenceler.. Bugün 12 Eylül 2013 aradan 33 yıl geçti ama etkileri hala devam ediyor?

     BİR GECEDE DEĞİŞEN DÜNYALAR

    Kar360 Haber olarak 80 darbesini ve tanıklarını araştırdık ve bir askerin anısına şahit olduk. Ankara'da 1979-1980 döneminde askerlik yapan Mustafa S. yaşadıklarını paylaşıyor. "80 darbesi" dediğimizde ise Mustafa Bey, bir iç çekiyor ve bir an hüzünleniyor, konuşamıyor. Bu karanlık gün, o döneme tanıklık etmiş vatandaşlarda derin yaralar bıraktı. Yıllar geçse de unutulmadı. Etkisi hala devam ediyor. Bir çok hayatlar bir gecede tepetaklak oldu, bazıları ailelerini, bazıları arkadaşlarını kaybetti o görünmeyen gecede.

    "Hatırladığımda tüylerim hala ürperiyor"

    Mustafa Bey, Haber Kar360'a yaşadıklarını anlatmaya başlıyor. İçinde hep bir ukde olarak kalmış bu konu Tanık Mustafa Beyin. Mustafa Bey: " Askere gittiğimde yıl 1979'du. Çok zor dönemlerdi benim için bu yıllar. Hatırladığımda bile hala tüylerim ürperiyor. Ben askere gidecekken kızım doğdu. Bir aylıkken askere gitmek ailemi bırakmak zorundaydım. Vatan borcuydu bu çünkü. Ankara Mamak'ta askerliğimi yaptım. Bu yıllar çok karışıktı. Devlette hareketlenmeler vardı. Dönemin son Başbakanı Süleyman Demirel'in "70 sente muhtacız" sözü gündemi meşgul etmeye başlamıştı. Dış ticaret açığındaki artış ve döviz darboğazı; işsizlik, kıtlık ve işyeri anlaşmazlıkları vardı çünkü ülkede." diyor ve ekliyor: " Fabrikalarda işçiler grev yapıyor ve Türkiye'de işçi ve öğrenci hareketleriyle darbe ben geliyorum diyordu??

     

    "Çığlıklar, çırpınışlar hala kulaklarımda"

    Üniversitelere, evlere baskın düzenlendiğini ve o askerlerin içinde kendisinin de bulunduğunu ifade eden Mustafa Bey, şunları anlatıyor: " Emir büyük yerden geliyordu. Bize ne denilirse yapmak zorundaydık. Elimizden hiçbir şey gelmiyordu. İnanın hayatta bundan daha kötü bir şey yok galiba. Karşında insanlar acı çekiyor. Ama sen hiç bir şey yapamıyorsun?" Evlere baskına gittiklerinde yaşadıklarını paylaşmaya devam ediyor tanık Mustafa Bey: " Gece baskın düzenleniyordu. Evlere girdiğimizde ise kucağında bebeği olan anneler, babalar, kardeşler çığlık atıyordu. Ağlıyorlardı durmadan. Gözlerinin önünde babalarını-annelerini alıp götürüyorduk ifadesini almak için. İçim yanıyordu benim de kızım vardı. Hemen o geliyordu aklıma. O kadar çok kişi götürdük ki sayısını sorsanız hatırlayamam bile. Sonra da ifade adı altında gözaltına alınan insanlara işkence ediyorlardı hücrede. Biz sadece çığlıkları, çırpınmaları duyuyorduk. Çığlıklar hala kulaklarımda çınlıyor. Ölenlerin, yaralananların haddi hesabı yoktu?"

    "80 darbesinin sorumlularının tutuklanması içime su serpti"

    Başta Kenan Evren olmak üzere 80 darbesinden sorumlu olanların yargılanması konusunda içine adeta su serpildiğinin altını çizen Asker Mustafa Bey: " Benim bile içim rahatladıysa az da olsa, o zalimlerden işkence görenlerin aileleri mutlu bile olmuştur. İşkenceden ölenlerin ruhu şimdi rahata ermiştir." diyor. Mustafa Bey," Allah bir daha böyle karanlık günler yaşatmasın. Daha beterini vermesin. Tam savaş dönemi şu an. İnşallah buna benzer şeyler yaşanmaz. Devletimize milletimize sahip çıkalım." diyerek sözlerini bitiriyor.

    Acaba Türkiye 80 darbesinden daha karanlık günler yaşayacak mı...

    HABER: DERYA SAVAŞ - MUSTAFA İNCE



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.