|   | 
  • Hakan Çitmen

    Bitcoin kadar, kafanıza taş düşsün!!!

              İstinasız!!! Kim aldıysa kazandı.
                Kimsenin beklemediği kadar yükseldi. Küresel kriz yaşanan günlere alanı mutlu etti. Çok güzel oldu herkesin kazanması ama bu kazanç, bir yere kadar olacak.
                Aylar öncesinden de ifade ettiğimiz gibi, milyon dolarlık transferler gerçekleşmeye çoktan başlamıştı. Asıl para babaları, balinalar hazırlıklarını yapmıştı. Beklenilen şey şimdi kendini gösteriyor. İnsanların öyle bir ilgisini çekti ki, Dövizmiş, altınmış hepsi hikâye oldu. hangi para birimi ile hangi emtia ile kıyaslarsanız kıyaslayın büyüme BTC ve diğer kripto paralar karşısında deve de kulak kalır.
                Eskiler bilir; BTC 20.000 $ a ilk geldiği zaman insanların akılları başlarından gitmişti. O gün TL karşılık olarak 80 Bin TL’yi zorlamıştı.
                Yükselip akılları baştan aldığı gibi, düşerek yürekleri ağza getirdi!
                “Her çılgın yükselişin ardından dramatik bir düşüş gelir.” 60 Bin $ dolarların üstüne çıkması, uzun süredir uzak duran insanların ağzını sulandırdı. Çok güzel kazanç olduğunu görenler için, çok cazip göründü. Bu işte iyi para var iyi… Ne zaman alsan yükseliyor. Gittikçe gidiyor, devam ediyor. Düşecek buradan diyorsun, hafif bir düşüş sonra kaldığı yerden devam ediyor. Eski seviyesinin de üzerine çıkıyor.
                Akıl baştan gitmesinde ne yapsın!
                İlgiyi bu kadar üzerinde toplamasında, içinde bulunduğumuz ekonomik süreçte etkiyor. Bu değinmen geçmeyelim. Saatlerce çalışıp asgari ücrete razı olanlar, bir çalışmaları karşısındaki elde ettiği gelire bakıyor. Bir de evde otururken, sıradan hayatını yaşarken, çayını yudumlarken aldığı dijital paraların yükselişi ile ete dişe dokunur kazanç elde ediyor.
                Bu çılgın yükselişin bir sonu bir bitişi var! Olacak! Olmalı da!!!
                Kontrolsüz ve merkeziyeti olmayan bir sanal para biriminin, karşılığı olan ülke para birimlerine ve değerli maden-emtialara nazaran yükselmesi, tedirgin ediyor.
                Dünya finans piyasaları nereye doğru evriliyor? Gelecekte insanları kağıt ve madeni para kullanımından uzaklaştırmak için dijital para birimleri ile bir dönüşüm mü var edilecek? Şu anda kullandığımız kripto para birimleri onların bir altyapısı mı? bir geçiş döneminde miyiz yoksa?

                Direnç ve destek noktaları!
                Her seviye de mutlaka alıcılar ve satıcılar bulunur. Hangisinin sayısı ve parasal gücü fazlaysa, piyasanın yönü oraya doğru döner. Satıcıların baskın olduğu zamanlar ciddi düşüşler ve çok iyi kâr realizasyonları yapılır. Büyük para sahipleri, bu piyasanın balinaları ellerindeki kripto paraları, piyasaya yeni alıcılara yüksekten verirler. Bilinç ve bilgi konusunda piyasayı ve haber akışını doğru okuyamayan yeni yatırımcılar süreçten kâr etmeyi beklerken, zararda beklemeye razı olurlar. Satıştan doyumun tamamlandığı yer, etek noktası olur. Piyasalar ve yeni alıcılar yeni alımlarla düşüşün hızını keser ve yeni yükseliş başlamış olur.
                61 Bin Dolar geçildikten sonra hedefler neresi?
                Yukarı yönlü devam etmesi durumunda görülebilecek olası seviyeler sırasıyla 64 bin $, 66 Bin $ ve 68 bin dolar görülecek seviyeler olabilir. 70 Bin dolarlar muhtemel noktalar arasında olabilir.
                Aşağı yönlü trend ve düşüş oluşması durumunda olası destek seviyeleri sırasıyla 56 Bin $, 54 Bin $, 52 bin $ seviyeleri görülebilecek destek noktaları olabilir.
                Pivot noktası, dönüm noktası olacak!
                45.370 $’lar seviyesi BTC için pivot noktası, azami düşüş için destek olabileceği gibi, artık bu noktadan sonra destek bulamaması anlamına da gelebilir. 45 Bin $’ın altında yapılacak bir-iki günlük kapanışlar 32 Bin $ seviyelerine düşüşü getirmesi ihtimal dahilindedir. Şimdi bu seviyeden aldığınız ya da almayı düşündüğünüz, bir miktar kripto parayı ne kadar tutmayı göze alıyorsunuz? Dramatik düşüşler yaşamayanlar o düşüş anında ellerinde BTC bulunmayanlar bunun ne anlama geldiğini tam hissedemeyebilir. Çünkü dramatik düşüşün tekrar eski yerine gelmesi, nereyse 2 yılı buldu. Sizin gözünüz kesiyor mu şelale gibi aşağı düşüşleri yaşadığınız da bu kadar beklemek?
                Herkesin her yerden duyduğu, TV’de, sosyal medyada hep gündemlerin arasında olması ne kadarda güven veriyor değil mi? Onların hepsi popüler olanı insanların ilgi odağında olanı gösterir. Size sadece hayal vaad eder. Hayal kurmak güzeldir. Çünkü, insan hayallerine ulaşmak için çaba sarf eder. Geçmişte gördüğünüz, ya da etrafınızda yaşayan insanların kaçı hayallerine ulaştı?
                Gerçek hayat, her zaman hayal edilen olmuyor. O yüzden “idealle, realiteyi karıştırmamak lazım.” Bu piyasalarda en çok satılan hayaldir. Size pompalanan ise, umuttur. Çünkü, umut iyi beklentidir, size güven verir, nefes olur, yaşatır.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.