|   | 
  • Boy Kısalması Kemik Erimesi Belirtisi Olabilir


    Boy Kısalması Kemik Erimesi Belirtisi Olabilir
    Memorial Kayseri Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Uz. Dr. Uğur Alp Göksu, kemik erimesi hakkında bilgi verdi.

     Kemik erimesine bağlı kırıklar ve buna bağlı şikayetler oluşuncaya kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Bazen hafif darbeyle veya darbe öyküsü olmadan kalça kemiklerinde, omurgada ve el bileğinde kırıklar oluşabilir. Kırıktı ciddi ağrılara da neden olur. Ayrıca boyda kısalma ve kamburluk gibi sorunlara yol açabilir.
    Osteoporoz hastayı yatağa bağımlı hale getirebilir
    Kemik erimesi, düşme veya küçük travmalarda kemik kırılmasına bağlı oluşan sorunlardır. Kırığa bağlı olarak hastaların bir kısmı uzun süre yatağa bağımlı kalırken bu hastaların bir kısmı da uzun süreli bir yardımcıya ihtiyaç duymaktadır. Bunun sonucunda önemli oranda tıbbi, sosyal ve maddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Osteoporozun tanısı ve tedavisi ile osteoporozdan korunma bu nedenle oldukça önemlidir.
    Kemik yoğunluğu ölçümü tanıda belirleyici
    Tıbbi özgeçmiş ve soy geçmiş (ailede kırık öyküsü), fizik muayene, biyokimya ve kan sayımı ile DXA ölçümü ile osteoporoz tanısı konulabilir. Tanısının konulmasında yaygın kullanılan yöntem DXA?dır. Kemik mineral yoğunluğunun (KMY) ölçümünde kullanılan DXA tanıyla birlikte, kırık riskini belirlemede ilaç tedavisini düzenlemede ve tedavinin takip edilmesinde önemlidir. DXA raporlarında belirtilen T ve Z skoru değerlerine göre tedavi kararı verilmektedir.
    65 yaşından itibaren KMY ölçümü gerekli
    65 yaş üstü kadınlar ile 70 yaş üstü erkeklerin yılda bir kez kemik yoğunluğu ölçümü yaptırması önerilmektedir. Ancak bazı risk faktörleri varsa DXA ölçümü daha önce uygulanmaktadır. Sigara ve aşırı alkol tüketimi, kırık varlığı, en az 3 ay süreli kortizon tedavisi alımı, düşük kilo ağırlığı ya da kısa zamanda aşırı kilo kaybı, osteoporoza neden olacak ilaç kullanım öyküsü, diğer hormonal nedenler (tiroid bezinin fazla çalıştığı durumlar, Cushing hastalığı, hiperparatiroidizm, diyabet, vit d ve kalsiyum alım yetersizliği ve vs), bağırsaklarda emilim sorunları (çölyak, iltihaplı barsak hastalıkları), cerrahi işlemler, karaciğer hastalığı, bağ dokusu hastalığı, kemik iliğinin kötü huylu hastalıkları gibi nedenler kemik erimesine yol açmaktadır.
    Sağlıklı kemikler için kalsiyum ve D vitamini
    Sağlıklı kemik yapısı için, kalsiyum ve vitamin D içeriği zengin yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle süt, yoğurt, peynir, dondurma, fasulye, badem, yeşil yapraklı sebzeler, balık yağı, brokoli, yumurta ve balık gibi yiyecekler düzenli olarak tüketilmelidir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.