|   | 
  • Bu Buluşla Antibiyotik Kullanımı Azalacak


    Bu Buluşla Antibiyotik Kullanımı Azalacak
    Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) bir grup bilim adamı 2,5 yıllık bir çalışma sonunda kullanımdaki antibiyotiklerden çok daha ucuz ve etkili bir antibakteriyal ürün keşfetti.

     Patenti alınan ürünün kullanıma sokulması için çalışmalar sürüyor.Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Küçükislamoğlu, Prof. Dr. Mustafa Arslan, Doç. Dr. Mustafa Zengin, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay?ın birlikte yürüttüğü çalışmayla bulaşıcı hastalıklara neden olan hastane bakterilerine karşı oldukça etkili yeni bir antibakteriyel ürün geliştirildi.Ürün piyasada kolayca bulunabilen, ucuz ve bir bölümü doğal hammaddelerden elde edildi. Yapılan laboratuar çalışmalarında ürünün mevcut antibiyotiklere göre bazı bakterilerde birkaç kat daha etkili olduğu tespit edildi. Elde edilen ürün tek başına dezenfektan veya antiseptik olarak kullanılabilecek.Ürün kişisel bakım ürünlerinde, içme suyu ve havuzların dezenfektan işlemlerinde, oda temizleyicisi olarak sprey ve klima aracılığıyla kullanılabilecek.Vücutta çeşitli nedenlerle oluşan veya bulaşan mantarlara karşı etkili olduğu tespit edilen ürün hayvan yetiştiricileri tarafından ahır ve kümeslerde bakteri,parazit - mantar mücadelesinde etkili bir şekilde kullanılabilecek. Ancak antibiyotik olarak kullanılabilmesi için canlı deneylerin yapılması ve gerekli izinlerin alınması gerekiyor.Ürün hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Zengin ürünün 2 buçuk yıllık bir çalışmayla ortaya çıkarıldığını söyledi. Doç. Dr. Zengin, ?Antibakteriyel ürünlerin tespiti için 700 yeni madde denedik. Bunlardan sadece 2?sinin çok etkin olduğunu belirledik. Patent başvurumuzu yaptık. Başvurumuz onaylandı. Şu an uluslararası bir tekstil firmasında ürünün kullanımıyla ilgili ön çalışmalar ve deneyler sürüyor. Ürünün hammadde fiyatının çok düşük olması çok değişik alanlarda kullanımına imkan sağlamaktadır. Ürünün ilaç olarak kullanımı için uluslararası firmaların çalışma yapması gerekiyor. Şu un için buna bizim imkan ve gücümüz yetmez. Biz ürünün antibiyotik olma potansiyelini belirledik. Kullanıma sokulmasıyla ilgili çalışmalara da destek verebiliriz? dedi.Zengin söz konusu ürünün bir doğal ve yarı doğal hammaddelerden çıkarılarak sentezlendiğini belirterek bundan sonra tümüyle doğalantibakteriyal bir ürün üretmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.