|   | 
  • Bu Köyde Bütün İşleri Kadınlar Yapıyor


    Bu Köyde Bütün İşleri Kadınlar Yapıyor
    Kayseri Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırları içinde kalan Yemliha beldesi, son yerel seçimlerde Kocasinan ilçesinin mahallesi oldu.

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırları içinde kalan Yemliha beldesi, son yerel seçimlerde Kocasinan ilçesinin mahallesi oldu. Mahallede vatandaşlar geçimlerini tarım ve hayvancılık yaparak sağlıyor. Kızılırmak havzasında yer alan tarlalarda, coğrafi işarete sahip Yamula patlıcanı başta olmak üzere domates, ayçiçeği, patates ve tahıl ürünleri yetiştiriliyor. Üretimde erkeklerin en çok yardımcısı ise bayanlar. Onlar da tıpkı erkekler gibi tarlalarda çalışıp ürünlerin yetiştirilmesinde, toplanmasında alın teri döküyor. Bu bölge kadınlarını, çiftçilik yapan diğer yerlerin bayanlarından ayıran farklı bir özelliği var. Yemlihalı kadınların yüzde 60?ı küçük araçlara göre kullanımı daha zor olan traktörle tarla sürüp yolculuk yapıyor. Birçoğunun ehliyeti de var. Mahalle yolunda ya da tarlada traktör süren kadın görmek Yemliha?da sıradan bir hadise. Durum böyle olunca emniyet müdürlüğü ekipleri, kadınlara yönelik traktör sürüş teknikleri ve trafik kuralları hakkında zaman zaman eğitimler vermeye başlamış.  Mahallenin erkekleri ise kadınların her işte kendilerine yardımcı olmasından çok memnun.

    4 yıldır ehliyetli olarak traktör kullandığını belirten Ayşegül Arslan, mahallede bu duruma sadece dışardan gelen kişilerin şaşırdığını söyledi. Eşinin özel bir şirkette çalıştığını ve tarım işlerini ağırlıklı olarak kendisinin yaptığını ifade eden Arslan, ?Traktörü öğrenmem çok kolay oldu. Şu anda traktörle olan her işimi yapabiliyorum.? diyor

    Traktör kullanmayı ve tarlada çalışmayı sevdiğini kaydeden Ayşe Çoban da, Yemlihalı kadınların ekmeğini adeta taştan çıkarttığını söyledi.

    Traktör kullanmayı kayınbabasını izleyerek öğrendiğini belirten Arzu Tosun da, 10 yıldır patlıcan toplamaya, çift sürmeye, yakacak getirmeye ve bazen de misafirliklere traktörle gittiğini anlattı.

     Mahallede kadınların yüzde 60?ının traktör kullandığını dile getiren Ayşe Çoban?ın eşi İsmail Çoban da, ?Bazı yerlerde kadınların traktör kullanması iyi karşılanmazken bizde çok normal? diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.