|   | 
  • CANBULATEL: "ÇOCUKLAR YETERİNCE UYUMUYOR"


    CANBULATEL:
    Orhan Canbulatel - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından yapılan araştırmada, 3-6 yaş grubu çocukların yüzde 60'ının yatma zamanına direnç gösterdiği, yüzde 64'ünün uykuya dalmakta zorlandığı, yüzde 75'inin çok az uyuduğu belirlendi.

     Orhan Canbulatel - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından yapılan araştırmada, 3-6 yaş grubu çocukların yüzde 60'ının yatma zamanına direnç gösterdiği, yüzde 64'ünün uykuya dalmakta zorlandığı, yüzde 75'inin çok az uyuduğu belirlendi.

    ERÜ Develi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Programı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Vesile Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakımları evde yapılan 3-6 yaş grubu çocukların uyku alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla 3 bin 800 aile ile evrensel nitelikte yüz yüze anket çalışması yaptıklarını söyledi.

    Çalışma kapsamındaki çocukların yüzde 54.1'inin kız, yüzde 67.4'ünü ise 1-2 kardeşe sahip olduğunu belirten Şenol, annelerin yüzde 61.3'ünün, babaların ise yüzde 75.5'inin lise ve üzerinde eğitim düzeyine sahip olduğunu, annelerin yüzde 71.5'inin ev kadını, babaların yüzde 45.6'sının ise işçi olduğunu bildirdi.

    Şenol, başka faktörler yoksa çocukların uyku düzeninin 3 yaşına kadar oturmuş olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

    "Araştırma grubumuzda yatma zamanına direnç önemli bir problem olarak karşımıza çıktı. Çocukların yüzde 60.7'sinin yatma saati düzenli olmayıp her gece aynı saatte yatağa gitmemektedirler. Çocukların yalnızca 19.8'i düzenli olarak kendi yatağında uykuya dalmakta, yüzde 63.3'ü uyumaktan korkmakta, yüzde 64.3'ü genellikle anne-babasını ya da kardeşinin yatağında uykuya dalmakta, yarıdan fazlası uykuya dalarken yanında anne-babasını istemekte, ağlayarak yatmaya direnç göstermektedir.

    Bu yaş grubunda uykuya dalmanın gecikmesi de ciddi düzeydedir. Çocukların yüzde 64.1'i yattıktan sonraki 20 dakika içinde nadiren uykuya dalabilmektedir. Bu çocuklarda uyku süresi de önemli düzeyde problemlidir. Çocukların yalnızca yüzde 39.1'i yeterli oranda uyurken, yüzde 75.9'u çok az uyuyabilmektedir. Çocukların yalnız yüzde 4.3'ü her gün yaklaşık aynı miktarda uyku uyumaktadır."

    -Oyuncak bebekle uyuyor, karanlıktan korkuyorlar"-

    Her iki ya da üç çocuktan birinin ciddi düzeyde uyku kaygısı yaşadığına dikkati çeken Şenol, çocukların yüzde 63.3'ünün oyuncak Bebek, hayvan, özel battaniye gibi bir obje ile uykuya daldığını, yüzde 57.2'sinin karanlıkta uyumaktan korktuğunu, yüzde 62.5'inin ev dışında bir yerde uyumakta sorun yaşadığını anlattı.

    Şenol, çocukların gece uyanmaları açısından da ciddi sorunlar yaşadıklarına işaret ederek, çocukların yüzde 39.6'sının genellikle gece uykusundan en az bir kez, yüzde 39.6'sının ise birkaç kez uyandığını, yaklaşık yüzde 70'inin ise geceleyin anne-babasının ya da kardeşinin yatağına gittiğini belirtti.

    Çocuklar arasında parasomnilerin de (uykuda davranışsal sorunlar) önemli düzeyde olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Vesile Şenol, "Çocukların beşte biri uyku sırasında genellikle huzursuz olup, çok hareket ediyor, beşte biri uykusunda konuşuyor, yaklaşık 10 çocuktan birisi de korkutucu rüya nedeniyle uykusundan uyanıyor. Çocukların önemli bir kısmı haftanın 5-7 günü altını ıslatma, uykuda diş gıcırdatma, bağırarak uyanma, terleme, sakinleştirilememe ve uyku sırasında yürüme sorunu yaşamaktadır. Oranlar düşük gibi görünüyor ama bu çocukların kesinlikle tedaviye ihtiyacı var" dedi.

    Şenol, çocukların yaklaşık 10'da birinin uyku sırasında yüksek sesle horladığını, nefes darlığı ve hırıltılı solunum problemi yaşadığını ifade ederek, bu tür sağlık problemlerinin de çocukların uyku alışkanlığı edinememelerine neden olduğunu bildirdi.

    Bu yaş grubundaki çocukların uyku alışkanlığı edinebilmeleri için klinik yardıma ihtiyaçları olduğunu dile getiren Şenol, çocukların, bir çocuk psikiyatristi, nöroloğu, psikoloğu ve sosyal hizmet uzmanı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.