|   | 
  • Çiftçinin İnadı Kuş Cennetini Tehdit Ediyor


    Çiftçinin İnadı Kuş Cennetini Tehdit Ediyor
    İsveç Lund Üniversitesinden moleküler biyolog Prof. Dr. Staffan Bensch, Sultan Sazlığı Milli Parkı'na ilişkin olarak, "Bölgede su kaybına neden olan tarımsal sulama kuyuları var. Doğal yapı ile çiftçiler arasındaki bu yarış ekosisteme zarar vermektedir" dedi.

     Bensch, uluslararası bir konferans için geldiği Kayseri'deki Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda incelemelerde bulundu. 

    Burada, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bensch, Sultan Sazlığı Milli Parkı'nın özellikle Afrika'dan kuzeye, Avrupa'ya uçan kuşlar için önemli bir konaklama merkezi olduğunu söyledi. 

    Bölgenin kuşların üreme bölgesi olması dolayısıyla da kritik bir önemi taşıdığını vurgulayan Bensch, özellikle ekim ayının sonuna doğru ördeklerin, kazların ve bazı endemik su kuşlarının burada ürediklerini anlattı.

    Bensch, bu tür sulak ve sazlık alanların, bataklıkların varlığını sürdürübilmelerini sağlamanın oldukça zor ve zahmetli olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

    "Su seviyesindeki değişiklikler bu yöredeki kuşlar açısından son derece önemlidir. Burada bir yarış var. Çiftçiler su seviyesini değiştiren faktörlerden birisi. Bölgede su kaybına neden olan sulama kuyuları var. Doğal yapı ile çiftçiler arasındaki bu yarış ekosisteme zarar vermektedir. Bu bölge aynı zamanda turizm potansiyeli açısından, Avrupa'ya sunulması bakımından önemlidir. Kapadokya'nın turizm potansiyeli ile buradaki tabii güzelliğin, zenginliği birleştirilmesi gerekir."

    - "Pancara alternatif ürünler bulunması gerekiyor"

    Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Duman ise dünyadaki sulak alanların ekosistem içerisinde özel bir görevi olduğunu kaydetti.

    Bir sünger görevi gören bu alanların yeryüzündeki fazla suyu emdiklerini dile getiren Duman, "Sulak alanların bu suyu emmemesi halinden her yeri sel götürür. Dolayısıyla buralar çok önemli su rezervleri. Aynı zamanda daha önce gerçekleşen iklimsel değişiklikler sırasında buralar bir nevi korunak alanlar olarak görev yapmış. Birçok tür, o zor dönemlerini buralarda geçirmişler ve yeniden dünyaya yayılmışlar" diye konuştu. 

    Duman, Sultan Sazlığı'nın da özellikle kuşların göç yolları açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

    "Burası Türkiye'nin ikinci büyük kuş cenneti ancak hak ettiği yerde değil. Son yapılan çalışmalarla bir iyiye gidiş olduğunu düşünüyoruz. Ancak, bu bölgenin en büyük problemi tarımsal sulama nedeniyle, suyun sazlığa gelememesidir. Su olmadığı zaman burada hayat da olmuyor maalesef. Bu bölgede pancar üretimi yaygın ancak bunun yerine alternatif ürünler bulmamız gerekiyor. Çünkü pancar çok fazla su istiyor. Kaçak kuyularla sulama yapılmaya çalışılıyor. Bu da önemli bir problem ama ümidimiz var. 3-5 yıl öncesine göre sazlık daha iyi durumda."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.