|   | 
  • Çocuklarda öksürüğe dikkat


    Çocuklarda öksürüğe dikkat
    Acıbadem Kapadokya Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nil Fırat Gürhan, çocuklarda özellikle kış aylarında görülme oranı artan öksürüğün çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olduğunu ifade etti.

     Gürhan, yaptığı yazılı açıklamada, öksürüğün, alt solunum yollarında ve yutakta, paranazal sinüslerde ayrıca mide ve dış kulak kanalı mukozalarında bulunan öksürük reseptörlerinin, tahriş edici uyaranlara karşı yanıtı olduğunu belirterek, şiddetli bir soluk vermeyle birlikte gırtlağın kapanmasını sağlayan ses tellerinin kasılmasıyla oluştuğunu vurguladı.

    Çocuklarda öksürük şekli, sıklığı ve gelişiminin sıkı takip edilmesi gerektiğine dikkati çeken Gürhan, şunları kaydetti:

    "Öksürük, tiplerine göre farklı sebeplerle olur. Bronşit, bronşektazi, astımda oluşan  yumuşak, balgamlı öksürük genelde solunum yollarında sekresyon artışı ile olur. Metalik tarzda olan öksürük soluk borusu olan trakeanın hastalığında duyulur. Kaba, halk arasında 'havlar tarzda' tabir edilen öksürük ise nefes borusunun başladığı yer olan gırtlak tutulumunda yani larenjitte görülür. Paroksismal yani ani geçici krizler halinde gelen öksürük şekli ise boğmaca ya da yabancı cisim aspirasyonunu düşündürür. Geceleri belirginleşen öksürük bize üst veya alt solunum yollarıyla ilgili allerjiyi veya sinüziti akla getirir. Öksürüğün gece uykudan uyandırıp uyandırmadığı, çocuklarda astım hastalığının takip ve tedavisinde çok önemli bir kriterdir. Hışıltılı solunum ile beraber olan öksürük ise çocuklarda özellikle kışın çok sık görülen akut bronşitin belirtisi olabilir."

    Öksürüğün bu kadar çok sebepli bir tablo olduğu için önce sebebin bulunması gerektiğini belirten Gürhan, daha sonra tedavi planlanabileceğini ifade etti.

    Hastanın hemen öksürük kesici ilaç kullanmasının doğru olmadığını kaydeden Gürhan, şunları söyledi:

    "Bu durum istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Öksürük şikayeti ile çocuk hekimine getirilen hastanın muayeneden önce hastalığın öyküsü, allerjik etmeni, beslenme geriliği, ailede kistik fibroz gibi doğuştan gelen hastalık varlığı, beslenme sırasında aspirasyon, yabancı cisim aspirasyonunu düşündürecek ani boğulma belirtileri sigara içilen ortamda bulunma konularında bilgi alınmalıdır. Yapılacak dikkatli bir muayeneden sonra öksürük sebebi bulunup ona göre tedavi düzenlenir. Öksürük şikayeti olan çocuk bol sıvı tüketmelidir. Bol sıvı alınması solunum yollarındaki yapışkan balgamın yapısını yumuşatır ve böylece daha kolay atılımına yardımcı olur. Sebebi bulunan öksürük gerekirse öksürük kesici, balgam yumuşatıcı antibiyotik, burun spreyleri, soğuk buhar, nefes açıcı ilaçların buhar tedavisi ve allerji ilaçları gibi yöntemlerle tedavi edilir."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.