|   | 
  • Cumhurbaşkanı Gül'ün ektiği sedir tohumları fidana dönüştü


    Cumhurbaşkanı Gül'ün ektiği sedir tohumları fidana dönüştü
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, eşi Hayrünnisa Gül ile 2009 yılında Erciyes Dağı'nın eteklerinde serptiği sedir tohumlarından yetişen fidanlar büyüdü.

     Sedir tohumlarının ekildiği Kayseri-Erciyes yolunun 15. kilometresindeki Türk Telekom Röle İstasyonu yanındaki alanda incelemelerde bulunan Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, AA muhabirine fidanların gelişimi hakkında bilgi verdi.

    Bu bölgede oluşturulan bir hektar ormanlık alanın sembolik olduğunu ifade eden Kara, "Asıl sedir tohumlarının atıldığı alan, Tomarza ilçemizin Pusatlı köyüdür. Orada 2 bin 300 hektarlık alana sedir ekimi gerçekleştirildi. Bu bölgeye 2009'da atılan sedir tohumları, boyu ortalama 40-50 santimetreden 60 santimetreye kadar ulaşan fidanlara dönüşmüştür. Oldukça da sağlıklı görünüyorlar ancak burası rakımı yüksek olan, şartların zor olduğu bir bölge. Bu nedenle 10-15 yıl sonra fidanların 1-1,5 metreye ulaştığını görebileceğiz. Buradaki çalışmaların sonuçlarını görmek için biraz sabretmek gerekiyor" diye konuştu.

    Tohumların aynı yıl içerisinde atılmasına rağmen fidanların farklı boylarda olduğuna dikkati çeken Kara, şu bilgileri verdi:

    "Ortalama boyları 40 santimetre çünkü sedir öncelikle köküne çalışır. Yani kökü yeterli derinliğe ulaşmadan, suyu bulmadan gövde büyümesine gitmez. Onun için de birçoğu önce kök mücadelesi vermektedir. Bunların belki bir kısmı 5-10 yıl sonra kökleri yeterli derinliğe ulaşmadığı için kuruyacaktır ancak köklerini kısa sürede derinlere ulaştıranlar çok daha hızlı büyümektedirler. Bu, fidanın özelliği ve buradaki toprak yapısıyla alakalıdır. Fidanların hepsi aynı yaşta ama boyları farklıdır."

    Kayseri'de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Bakanlar Veysel Eroğlu ve Taner Yıldız'ın katılımıyla 11 Ekim 2009'da düzenlenen törende, 5 yangın söndürme helikopterinden yöreye 1 milyar 100 milyon civarında Toros sediri tohumu serpilmişti. Elleriyle tohum serpen Gül çifti, Kayseri'de 9 Ekim 2009'da doğan Sibel Bozkurt ve Eren Yeşilçam adına "Bebek Ormanı"na fidan dikmişti.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.