|   | 
  • Diş etiniz kanıyorsa dikkat!


    Diş etiniz kanıyorsa dikkat!
    Diş eti sağlığı, dişlerin ağızda uzun yıllar sağlıklı bir şekilde fonksiyon görebilmesinde büyük rol oynuyor. Diş etlerinde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık ağız ve diş sağlığının yanı sıra genel sağlığıda riske atabiliyor.

    Diş eti hastalıklarının, diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağı nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır SağlıkGrubu, Bayındır Tuzla Diş Kliniği ve Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, doğru bir ağız bakım rutininin önemini vurgulayarak diş eti hastalıkları hakkında bilgiler aktardı.

    Her yaşta görülebilen diş eti hastalıklarının başında diş eti iltihabı geliyor. Diş eti iltihabı şişmiş, kızarık görünen ve fırçalama sırasında, besinleri ısırırken ya da kendiliğinden kolayca kanayabilen diş etlerine yol açıyor. Bu duruma genellikle ağız kokusu ve kötü bir tadın da eşlik ettiğini belirten Bayındır Tuzla Diş Kliniği ve Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, “Diş eti hastalıkları, bireyin diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağına verdiği yanıt olarak başlayan iltihapsal hastalıklar olarak ortaya çıkıyor. Dişler yeterince iyi temizlenmediğinde dişetlerine komşu alanda bakteri plağı birikimi gerçekleşiyor ve yumuşak olan bu plak fırçalamayla uzaklaştırılmazsa, dişler üzerinde diş taşı adı verilen sert bir yapı oluşuyor. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, daha derindeki dokulara diş kökleri boyunca ilerleyebiliyor ve dişin destek kemiğinde kayıplara neden olabiliyor. Bu durumu dişlerde sallanma, yer değiştirmeler ve son noktada da diş kayıpları izleyebiliyor. Yetişkinler arasında diş kayıplarının büyük bir oranda diş eti hastalıklarından kaynaklandığı biliniyor” dedi.

    DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ HEM ESTETİK HEM DE FONKSİYONEL SORUNLARA NEDEN OLUYOR

    Diğer bir yaygın diş eti probleminin de diş eti çekilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez,açıklamalarına şu şekilde devam etti:“Diş eti çekilmesi iltihapsal ya da başka lokal sebeplerle ortaya çıkabiliyor ve diş köklerinin açığa çıkması sonucunda estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olabiliyor.Bireyin kendisinin uygulayacağı iyi bir ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemeye ve var olan dişeti hastalığının verdiği hasarı sınırlandırmaya yardımcı oluyor.”

     

     

    DİŞ ETİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE GENEL SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

    Diş eti hastalıklarının, ağız kokusu, diş kaybı ile estetik ve fonksiyonel problemlere neden olduğu gibi tedavi edilmediklerinde genel sağlığı olumsuz etkileyen sistemik sorunlara da yol açabileceğinin altını çizen Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Başeğmez,Diş eti hastalıklarının, özellikle destek kemiğin kaybıyla birlikte seyreden ilerlemiş dişeti iltihabının, sigara ve tütün ürünleri kullanımı, kalp hastalığı, diyabet, gebelik süreci ve çeşitli sistemik hastalıklarla ilişkili olduğu biliniyor. Bu nedenle, özellikle şeker hastalığı gibi sistemik hastalıkları olan, sigara kullanan, gebelik planlayan, başka sağlık sorunları nedeniyle ilaç kullanan kişilerin dişeti sağlıkları hakkında profesyonel bir değerlendirme almaları ve önerilen tedavi protokolünü takip etmeleri büyük önem taşıyor” dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.