|   | 
  • DİYALİZ'DE GEÇEN 23 YIL


    DİYALİZ'DE GEÇEN 23 YIL
    Musa Özyürek - Kayseri'de, 23 yıldır diyalize giren Kamil Polat, hayatla mücadelesinin yıl dönümünü pasta keserek kutladı.

    Musa Özyürek - Kayseri'de, 23 yıldır diyalize giren Kamil Polat, hayatla mücadelesinin yıl dönümünü pasta keserek kutladı.

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Semiha Kibar Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi Prof. Dr. Enver Hasanoğlu Diyaliz Ünitesi'nde, 23 yıldır diyalize giren Kamil Polat için kutlama programı düzenlendi.

    Programda, bugüne dek tedavisiyle ilgilenen doktor ve hemşirelere çiçek vererek teşekkür eden Polat, hayat mücadelesinin 23. yıl dönümünü pasta keserek kutladı.

    Polat, burada 17 yaşındayken böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu ve diyalize girmeye başladığını anlattı.

    23 yıldır nakil beklediğini ancak bu zamana kadar kendisine uygun böbrek bulunamadığını ifade eden Polat, 3 kardeşini de böbrek yetmezliği nedeniyle kaybettiğini söyledi.

    Polat, şöyle konuştu:

    "10 yıl önce küçük kardeşim de böbreklerinden rahatsızlandı. Babamın böbreği bana ve kardeşime uyuyordu ama ben fedakarlıkta bulunarak babamın böbreğini kardeşime vermesini istedim. Kardeşim babamdan aldığı böbrekle diyalize girmekten kurtuldu. Ben de 23 yıldır böbrek bekliyor, mücadeleme devam ediyorum. Bugün de hayatla mücadelemin 23. yılını kutluyorum. Bu süreçte bana destek olan tüm hastane çalışanlarına çok teşekkür ediyorum."

    -"En büyük hayalim bir gün böbrek nakli olabilmek"-

    Bu süreçte hem maddi hem manevi çok büyük zorluklar yaşadığını belirten Polat, 23 yılın nasıl geçtiğini anlayamadığını ifade etti.

    Böbreklerinden ilk rahatsızlandığında çok farklı hayalleri olduğunu anlatan Polat, "Şu an en büyük hayalim bir gün nakil olabilmek. Beni asıl hayata bağlayan ve her diyaliz hastasına gösterilmesi gereken sevgidir. İnsanı yaşatan sevgidir. Bütün zorluklara sıkıntılara rağmen insan sevildiğini anladığı zaman her türlü zorluğun üstesinden gelebiliyor" dedi.

    Toplumda böbrek hastalarının "işe yaramayacağı" yönünde yanlış bir inanış olduğuna değinen Polat, şöyle devam etti:

    "Bazen kendimi işe yaramaz bir eşya gibi hissediyorum. Acaba hasta olduğum için köşeye mi atılıyorum diye düşünüyorum. Bize bunları hissettirmesinler. Herkes bir gün organa ihtiyacı olabileceğini düşünerek duyarlı olsun. Her insan özürlü adayı olduğunu unutmamalı. Organ bekleyenleri kendi ailelerinden birer yakınları gibi düşünsünler. Organ beklerken hayatını kaybeden genç insanları düşünsünler. Diyaliz merkezleri yerine daha fazla organ bağışı kampanyaları düzenlensin."

    -Hayatının 14 bin 532 saatini diyalizde geçirdi-

    ERÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sipahioğlu da Kamil Polat'ın 23 yıldır haftada 3 kez diyalize girdiğini belirterek, şunları söyledi:

    "Her diyaliz 4 saat sürüyor. Yani Kamil hayatının 14 bin 532 saatini diyalizde geçirdi. Biz de hastamızın hayatla mücadelesinin 23. yılını kutlamak istedik. Dile kolay bir durum. Türkiye genelinde bu kadar uzun süre diyalize giren hasta sayısı çok azdır. Keşke mümkün olsaydı da Kamil 23 yıldır diyalize girmeseydi. Hemodiyalizden kurtulup nakil yapılabilseydi."

    Duyarlı vatandaşlardan organ bağışı konusunda yardım beklediklerini ifade eden Doç. Dr. Sipahioplu, "Türkiye genelinde yaklaşık 65 bin hasta böbrek nakli bekliyor. Bu sayının 2016 yılında 115 bine çıkacağı tahmin ediliyor" dedi.

    Nakil bekleyen hasta sayısının her geçen gün giderek arttığını, ancak yeterli organın bulunamadığını kaydeden Doç. Dr. Sipahioğlu, bu konuda daha fazla duyarlılık beklediklerini sözlerine ekledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.