|   | 
  • Hakan Çitmen

    Ekonomiye “ALTIN VURUŞ” yapıldı. Bu İşin Şakası YOK!

    Piyasalar, bir kaosa doğru gidiyor. Gerçekten bu işin şakası yok.

    Olmadık piyasa hareketleri, servetleri aldı götürdü.

    Varlıklar eriyor, devletlerin Hazinelerindeki para eriyor.

    Petrol 30 Doların altına indi. Petrol fiyatları çakıldı. İthal eden ülkeler için olumlu olsa da, bunun sebebi resesyon yani çöküş, bu iyi bir şey değil. Dünya borsaları, korkunç kayıplar verdi. Sabah kaktığımızda başımıza bugün ne gelecek demeye başladık.

    KORONA DA KORONA!

                Fitili Koronavirüsü ateşledi Evet. Ama o bahanesiydi. Küresel piyasalar bir balon gibi öyle bir şişmişti ki bir şekilde bu havanın inmesi lazımdı. Virüs, en önemli sebep oldu.  Maalesef çok can yandı. Virüs Dünya da 158 ülkede etkili. 7000 can gitti. Sayının artma ihtimali çok kuvvetli bir ihtimal.

    Peki Şimdi Ne Olacak?

               Küresel finans krizini, reel krize dönüşmeden bankalar buna set çekebilir, engelleyebilir. Ama mevcut gidişat, İtalya’dan gelecek bir banka haberi ile sıkıntıya düşebilir. Çok büyük etki yaratabilir. IMF verdiği kararla finans piyasalarının kaybını önlemek için 1 Trilyon Dolarlık Kredi ayarladı. Amerikan merkez Bankası FED, faizleri sıfıra indirdi. 700 Milyar Dolarlık genişleme paketini devreye sokarak, piyasaya güven vermeye çalıştı. Ama borsalardaki yıkıcı düşüş durmadı. Satışlar öyle bir arttı ki, devrekesiciler işlemleri durdurdu.

     İtalya Bankaları Neden Önemli?

             Çünkü İtalya’da bankaların sermaye rezervleri piyasaları tutmak için kullanılacak. Sermaye yeterlilik oranları Avrupa’da en düşük seviyelerde olan İtalyan Bankaları, Domino etkisi ile Küresel bankacılık sistemini yaralayabilir. İtalya bankalarının hisseleri de, sağlam olmadığını bu süreçte gösterdi.

              İtalya’da üretim durdu. İnsanlar evlerine kapandı. Bu süreçte Bankalar ve Reel ekonomi arasında iplerin kopmaması için çaba sarf ediliyor. Avrupa merkez bankası yardım paketleri ile İtalyan bankalarının riskini azaltacaktır. Ama hala diğer bankalar için risk devam ediyor.

               Bize bakan yönü ile, Avrupa’dan ve Amerika’dan olağanüstü bir para girişi ya da bir yardım beklentisi içerisine girilmemeli. Türk Bankacılık Sistemi 2001 ve 2008 Krizlerinden ders çıkardığı için, bu süreci daha az hasarla atlatacaktır. Sermaye yeterlilik oranları, daha önceki krizlerdeki gibi olmaması bize bunu açıklıyor. Bankaların bünyeleri gayet sağlam. Sıkıntı şurada başlar. Paranın en çok ihtiyaç olduğu kriz zamanlarda, parayı almak için daha fazla faiz ödenmesi gerekecek. Bu da içeride faizlerin artması, işsizliğin artması demek.

                Altın, Borsa İstanbul ve Dolar Gidişatı Ne?

                Ons Altın, beklenmeyen hacimli hareketler göstermeye başladı. 1700$ seviyesi direnç noktası görüldü. 250$ lık bir düşüşle kısa süre içinde yatırımcısının yüreğini hoplattı. Gram altında 300 TL seviyesine indirdi. Bu düşüşün geçici olduğunu düşünüyorum. Çünkü Küresel riskler en üst nokta da. Ülkelerde ticari faaliyetler, askıya alındı. İhracat ve ithalat en dip seviyeleri gördü. Gram altında daha önceki yazılarımda ki gibi hedefim değişmedi. Yakın gelecekte 380 TL sonra 400 TL  ve  430 TL hedefi yıl içinde göreceğimizi düşünüyorum.

                 Borsa İstanbul’da tarihi düşüş görüldü. Kırılmaz denilen noktalar aylar sonrası için beklenen düşüş hedefleri geldi. İnanılmaz bir para çıkışı var. Görüldüğü gibi piyasalar tedirginliği sevmiyor. Hala güvenli liman arayışında. İlerleyen günlerde tepki yükselişleri görsekte, belirsizliğin devam etmesi ve artan risk, kaçışı devam ettirebilir.

                  Dolar, güvenli liman olduğunu ıspatladı. Şimdi önümüzde Türkiye Merkez Bankasının faiz kararı var. Radikal bir karar verip 2-2.5 puan aşağı indirebilir.Bu inişle birlikte dolar kurunda hareket geleceği beklenti artık daha kuvvetli Çünkü,döviz rezervi azaldı. Paraya olan ihtiyaç virüs etkisi ile daha da arttı.

                  Faiz indirimi, Doların artışını tetikleyecektir. Çok yakında 6.80 tl hedefini göreceğiz. Daha sonra 7 tl ler ardından gelecektir.

                Bu İşin Sonunda Ne olur?

                  Şu ana kadar alınan tedbirler ve önlemler yeterli değil. Ama, Bankaların finansal genişleme ve piyasaya para sokması, likidite bolluğuna sebep olacak. Bu da düzelmeyi toparlanmayı hızla getirecek.

                “Süreci doğru okuyan, takibini sağlam yapan, panik yapmayan çok kazanacak.”

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.