|   | 
  • Emeklilere Kötü, İşçiye İyi Haber


    Emeklilere Kötü, İşçiye İyi Haber
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin banka promosyonu almaları konusunda banka genel müdürleriyle yapılan ilk toplantıdan uzlaşma çıkmadığını söyledi. İşçiler için 'Rahat olun' mesajı verdi.

      Çalışma  ve  Sosyal   Güvenlik  Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin  banka   promosyonu  almaları konusunda  banka   genel müdürleriyle  yapılan  ilk   toplantıdan  uzlaşma çıkmadığını,  Ekim  ayı içerisinde  banka  müdürleriyle bir araya gelip konuyu  yeniden  ele alacaklarını söyledi.


    Bankacılarla  yaptıkları  ilk   toplantının   detaylarını   paylaşan  Bakan Çelik, "Bizim taleplerimizle  ilgili , onların söyledikleri arasında bayağı ciddi bir  uçurum  var, bunu ifade etmekte fayda var. Kamuoyunda şimdi konuşulanlarla,  bankanın   ortaya koyduğu  bilanço, karlar ve olabilecekler arasında hiçbir  uyum  söz konusu değil." dedi. Bakan Çelik, kıdem  tazminatı  konusundaki çalışmaları   da  "Kimsenin endişe etmeye gerek yok, elde edilmiş haklara dokunulmayacak." sözleriyle  değerlendirdi .

    Çalışma  ve  Sosyal   Güvenlik  Bakanı Faruk Çelik, emeklilere  verilecek   banka   promosyonlarıyla ilgili  gazetecilere  açıklamalarda  bulundu. Emeklilerin  banka   promosyonlarından  faydalanma konusunun  yetkili  sendika  olan  Memur-Sen'in toplu  sözleşme  sürecinde ısrarla  gündeme getirdiğini belirten Çelik, şunları kaydetti: " Promosyonlar  toplu  sözleşmede   gündeminde   olan  bir konuydu. Memurlarla toplu  sözleşme  yaptığımız  zaman   ilgiliyetkili  sendika ısrarla bu konunun masada konuşulmasını ısrarla söyledi. Biz dedik ki; 'Masada konuşulduğu  zaman  taraflar yok buradabanka  müdürleri yok, karları nedir, zararları nedir, emekliye verdiğimiz 122  milyar liralık maaştan bunların karı nedir ki biz talepte bulunacağız, bunların  verileri  elimizde yok' dedik."

    BANKALARIN  VERDİKLERİYLE, TALEP EDİLENLER ARASINDA  UÇURUM  VAR

    Toplu  sözleşme  bittikten sonra  banka   genel müdürleriyle  bir araya geldiklerini anlatan  Çalışma ve  Sosyal   Güvenlik  Bakanı Faruk Çelik, konunun kamuoyunda yanlış anlaşıldığını söyledi. Çelik şöyle  devam etti : "Yanlış anlaşılma var. Biz,  ilgiliyetkili  sendika Memur-Sen'le  banka müdürlerini toplu  sözleşme  sürecindeki talepten dolayı bir araya getirdik. Orada, Memur-Sen Genel Başkanı talebini bir kez  daha  dile getirdi ve ayrıldı. Sonra biz müdürlerle  toplantı  yaptık. Burada  bahsedildiği gibi  bankaların  bu üç  gün   paranın  orada kalmasında,  bankada  kalmasından dolayı çok  büyük  karlarının olmadığını  açıkça  söylediler. Biz dedik ki 'emeklilerin böyle bir talebi var,  çalışan  memurlar  banka   promosyonu  alıyorlar, emekliler alamıyor, bir adaletsizlik var, bunu birlikte konuşalım'. Konuşma anlamında  güzel  bir görüşme oldu. Fakat  verilerle   ilgili , bizim taleplerimizle  ilgili , onların söyledikleri arasında bayağı ciddi bir  uçurum  var, bunu ifade etmekte fayda var. Kamuoyunda şimdi konuşulanlarla,  bankanın   ortaya koyduğu  bilanço, karlar ve olabilecekler arasında hiçbir  uyum  söz konusu değil. Nitekim bazı  bankalar   özel   bankalar  bazı uygulamalar  içerisindeler. Bir çeyrek  altın   uygulaması  yapanlar var. Bunlar  da  orada konuşuldu. Tekrar bir araya gelinip, yapılabilecek ne varsa onun üzerinde gayret edilmesi gerektiğini, 'az-çok demeden' bir bakış  açısı  değil,  burada  hakikaten emeklinin hakkı neyse, bunu görelim ve onu  da  verelim' noktasında  yeni  bir  toplantıya  kaldı,  promosyon  mesele.  Ekim  ayı içerisinde tekrar görüşüp  neticeyi  almış olacağız."

    "KIDEM  TAZMİNATINDA  KİMSE ENDİŞELENMESİN, ELDE EDİLMİŞ HAKKI ALMAYACAĞIZ"

    Çalışma  ve  Sosyal   Güvenlik  Bakanı, kıdem  tazminatına  yönelik  çalışmaları   da   değerlendirdi . Geçtiğimiz Perşembe ve Cuma  günü  Ankara'da çok  geniş   katılımlı  'Çalışma Meclisi'  toplantısını gerçekleştirdiklerini  vurgulayan Bakan Çelik, Türkiye'deki bütün  çalışma   hayatının   katıldığı toplantının  önemli  gündem  konulardan birisinin de kıdem  tazminatı  olduğunu söyledi. Bakan Çelik, "Kıdem  tazminatı , keyfi olarak  çalışma  meclisinin  gündemi  olmuyor, bir  ihtiyaçtan kaynaklanıyoryaşanılan   sorunlar  var. Aslında birebir görüşmelerimizde tüm taraflar, kıdem tazminatıyla   ilgili   sorunlar  olduğunu,  çözüme   kavuşturulması  gerektiği konusunda bir  fikir birlikteliği var aslında. Ama diğer taraftan içeriği hakkında  bilgi  sahibi olunmadığı için 'acaba kıdem  tazminatı  fonunun tartışılması, bir hak kaybından mı kaynaklanıyor' gibi önyargıyla hareket  edenler de var. Sayın Başbakanımız  ölçüyü  koymuştur; tarafların uzlaşmasıyla çözülecek bir meseledir. Uzlaşılmaması için de ben bir neden görmüyorum.  Gerçekten  kıdem tazminatı , bugün çoğunluktaki,  büyük   ekseriyeti   olan  işçilerimizin alamadığı bir  tazminattır . Çalışandan  yana olmayan bir  sistemi  savunmak doğru değil. Nasıl  çözüm  yapalım? Bununla ilgili   farklı  görüşte  olanlar  var,  fon  diyenler var, yani çok masaya oturulduğu  zaman   çözüme kavuşturulması  zor olmayacak konu görüyorum. Zor konudur, ama oturup içeriğini girdiğiniz zaman  zor olmadığını  çok rahat   şekilde  görmek mümkün.  Yüzde  90  çalışanının yararlanamadığı bir  tazminat   sistemini  savunmak doğru olmasa gerek." diye konuştu.

    Çalışma  Meclisi'nde konunun tartışıldığını ve üzerinde çalışılması konusunda bir değerlendirme yapıldığını belirten  Çalışma  Bakanı Faruk Çelik, mevcut hak elde etmiş olan işçilere dönük bir hak kaybı olmadığının altını çizdi. Çelik şunları söyledi: "Hükümet olarak bu tür meseleleri ele alırken işçiye veya işveren mağduriyet yaşatalım demiyoruz, sistemin yürümeyen yönlerini çözmeye çalışıyoruz. Onlarca işletme ismi verebilirim, çalışan işçiler  tazminatlarını  alamıyorlar ve bize geliyorlar 'Ne olur,  tazminatlarımızı  almak konusunda bize aracı olur musunuz?' diyorlar. Demek ki hak etmiş  tazminatı  ama alamıyor. Hiç  tazminat  alamayanlar var çalıştığı halde. Bir de süre sebebiyle  tazminat  alamayanlar var. Çalıştığı halde süre yetmediği için hiç tazminat  alamayan milyonlarca işçi var, bunun savunulacak tarafı yok. Biz bunu konuşurken bizim 'işçinin hakkını gasp ediyor' yaklaşımı gibi ucuz yaklaşıma gitmek haksızlıktır. Çalışma bakanının görevi çalışanlarının sorununu çözmektir. Sağduyu hakim olmalı ve bu kronik sorunlarımızı bu diyalog ortamı sağlıklıyken çözmemiz gerekiyor. Konuşarak çözülmeyecek bir meselenin de olmadığını söylüyorum. Çalışan kesimler var bu konuyla ilgili, önerilerini getirecekler. 'Hak nedir, hak kaybı nedir, var mıdır, yok mudur?' hepsini masaya yatırıp ona göre çözüm yolu bulacağız. Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Hükümetimiz endüstriyel ilişkilerde her iki tarafın hak ve menfaatlerini koruma noktasında çok hassas davranmıştır. Hassas davrandık bu kadar büyük ihracatı gerçekleştirdik, has davrandık işçilerimiz  enflasyona hiçbir zaman ezdirilmedi."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.