|   | 
  • Engellilere, Engelsiz Yaşam


    Engellilere, Engelsiz Yaşam
    Engellilerin kamu hizmetlerine ulaşımını sağlamak ve sosyal yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla, illerde oluşturulan komisyonlar, halka açık yerlerin engellilerin erişebilirliğine uygun olup olmadığını denetlemeye başladı. Komisyon, cadde, sokak, park, bahçe, okul, hastane, cami, toplu taşıma araçları gibi engelillerin de sıkça gidip geldiği, hizmet aldığı yerleri denetleyip rapor hazırlayacak. Denetim sonunda görülen eksiklikleri gidermeyenlere para cezası kesilecek.

     Kayseri'deki hizmet alanlarının denetlenmesi için de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan Komisyon, ilk denetimini Emel Tarman Görme Engelliler Okulu'nda yaptı. Okuldaki denetim başlamadan önce açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Kayseri İl Müdürü Şerafettin Akyüz, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini engelli vatandaşların oluşturduğunu ifade ederek, "Devletimizin, imkanları ölçüsünde engelli vatandaşlarımıza tanımış olduğu birtakım haklar var. Özel ve resmi bakım merkezlerindeki sayıların artışı, 2022 sayılı kanuna göre engellilere tanınan maaş hakkı, kamu ve özel sektör kuruluşlarında engellilerin istihdamı için kontenjan ayrılması ve hayatın başka alanlarında birtakım hakların tanınmış olması, devletin sunduğu haklar olarak sayılabilir. Yine Meclis'te şu anda görüşülmekte olan Torba Yasa'da engellilere hatırı sayılır birtakım hakların olduğunu basın yayın aracılığıyla öğreniyoruz. Tanınan bu hakların, bu imkanların bir anlam ifade edebilmesi için engellilerin erişebilirliğiyle uyumlu hale getirilmesi gerekiyor" dedi.
    Akyüz, 2005 yılında yayınlanıp yürürlüğe giren ve engellilerin hayatını yakından ilgilendiren yasa bulunduğunu, yasaya istinaden açık ve kapalı alanların, kamuya ait yerlerin, halkın gidip geldiği mekanların, engellilerin de erişebilirliğine uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Bunun için bu kanuna istinaden ilimizde bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyonda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden, Özel İdare'den, engellilerle ilgili Federasyonlardan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden temsilciler bulunuyor. Bu komisyon marifetiyle bugün itibarıyla şehrimizdeki resmi ve özel toplu yaşam alanlarının erişebilirliğe uygun olup olmadığı yönünde izleme, denetleme yapmak üzere faaliyette bulunuyoruz. Türkiye genelinde bu çalışma bugünden itibaren başlıyor" ifadelerini kullandı.
    Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şerafettin Akyüz, Komisyonun, denetimi yapılan yerlerle ilgili bir rapor tanzim edeceğini ve bu raporun ilgili kuruma verileceğini, eksiklikler görüldüğü zaman ise bu eksikliklerin giderilmesi için zaman tanınacağını, bu süre sonunda da eksiklikler giderilmezse para cezası uygulanacağını da bildirdi.
    Komisyonun ilk olarak gelip incelemede bulunduğu Emel Tarman Görme Engelliler Okulu Müdürü Mustafa Telli ise, "Biz burada, okulumuzda, görme engelli öğrencilerimizi eğitiyoruz. Ancak bir de bunun sosyal yaşamdaki şekli var. Bu engelli vatandaşlarımız, otobüse binecek, lavaboya gidecek, okula gidip gelecek. Caddelerin, otobüslerin, her yerin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi gerekir. Kurum olarak biz yüzde 95 oranında engellilerin erişebilirliğine uygun olduğumuzu düşünüyoruz. Yüzde 5 gibi bir eksikliğimiz olabilir. O da bilmediğimiz için eksiklik oluşmuştur diye düşünüyoruz" diye konuştu.
    Komisyon üyelerinin incelemesinde, okulun giriş kapısındaki rampanın çok yüksek olduğu görüldü.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.