|   | 
  • Erciyes Dağı'nda ağaçlandırma seferberliği


    Erciyes Dağı'nda ağaçlandırma seferberliği
    Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Erciyes Dağı'nda ağaçlandırma seferberliği başlatıldı.

     Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'nin orman varlığının az olduğu bölgelerden biri olduğunu belirtti.

    Buna rağmen son 5 yılda Kayseri'de orman varlığının yüzde 100 artarak 110 bin hektardan 220 bin hektara ulaştığını ifade eden Kara, "Kayseri orman varlığını yüzde 100 artıran nadir illerden birisidir. Orman alanlarının büyük bölümü de bozuk alanlardan oluşmaktadır. Bu alanlarda yoğun ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl 7 milyon fidan toprakla buluştu. Bu yıl da sonbahar sezonunda 3 milyon fidan toprakla buluşturulacak" dedi.

    Kara, en önemli projelerinin Erciyes Dağı'nın ağaçlandırılması olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

    "Sayın Cumhurbaşkanımızın 2009 yılında sedir tohumu ekimleriyle birlikte burada bir hamle başlamış oldu. Biz de 2 yıl önce bölge müdürlüğümüzün kurulmasıyla birlikte hedeflerimiz arasına Erciyes'in Dağı'nın ağaçlandırılmasını koyduk. Çünkü burada kayak yapan insanlar Alpler gibi, Uludağ gibi bir orman, yeşillik görmek istiyorlar. Gerekli etütleri yaptık. Bu sezon itibariyle Çomaklı köyünde 472 hektar alanda bu çalışmalara başladık. Yaklaşık 400 bin sarıçam, ardıç, mahlep ve huş fidanları toprakla buluşturuldu. Önümüzdeki yıllarda da bu çalışmalarımız Tekir bölgesine doğru devam edecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Erciyes Master Planı'nda ağaçlandırmaya ayrılan alanlarda bu çalışmalarımız sürecek."

    - Huş ve dağ kavağı doğal olarak yetişiyor

    Erciyes Dağı'nda 2 bin 500-2 bin 600 rakımlara kadar doğal olarak huş ağacının yetiştiğini ifade eden Kara, Lifos tepesinde, Sakar Çiftliği bölgesinde, Çomaklı'da da doğal olarak yetişen dağ kavağının hızlı bir şekilde yayıldığını kaydetti.

    Kara, kendilerinin de ağaçlandırmada bu türlerden yararlandıklarına işaret ederek, ayrıca dağ kavağı fidanı üretimine de başladıklarını bildirdi.

    Doğada bulunan fidanları da sökerek başka yerlere nakletmek suretiyle bu bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarına hız vereceklerini dile getiren Kara, "Bölgemiz rakım olarak yüksek, şartların ağır olduğu bir bölge. Dolayısıyla yapılan çalışmalar kısa sürede kendisini gösterecek türde değil. Ancak 10-15 yıl sonra fidanların 1-1,5 metreye ulaştığını görebileceğiz. Buradaki çalışmaların sonuçlarını görmek için biraz sabretmek gerekiyor. Bu konuda tüm ekibimizle beraber yeni kurulmamıza rağmen çok gayretli bir şekilde çalışmaktayız" diye konuştu. 

    Kara, sadece Erciyes'te değil hemen hemen Kayseri'nin tüm ilçelerinde çalışma yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

    "Yaptığımız ağaçlandırılma çalışmalarında gelir getirici türlere önem veriyoruz. O bölgedeki insanların faydalanabileceği, badem, ceviz, mahlep, kuşburnu gibi türleri de ağaçlandırmalarımızda kullanmaktayız. Mahlebe kiraz aşısı yapmaktayız. Bu tip çalışmalarımız var. Yol kenarı ağaçlandırmaları yapıyoruz, okul bahçelerinin, mezarlıkların ve cami bahçelerinin ağaçlandırılmasını yapıyoruz, tüm kurum ve kuruluşların ağaçlandırmasını yapıyoruz. Bunlardan en önemlisi Abdullah Gül Üniversitesinin yerleşkesinin ağaçlandırılması. 2 yıldır bu çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.