Çağ Atlatan Proje “Neuralink”
Dünya, artık bambaşka bir yere doğru gidiyor. Tuhaf ve esrarengiz şeyler oluyor.
Elon Musk isimli, Güney Afrika doğumlu bir dünya vatandaşı, hayallerin sınırlarını zorluyor. 2017 yılında, Neuralink adında bir şirket kurdu. Yaklaşık değeri 200 Milyon Dolar bile değildi. Yıllar önce, beyin implantı ile hafıza kaybı, depresyon ve görme engeline kadar birçok nörolojik sorunu çözebileceğini iddia etti. Bu gece itibariyle çığır açan projesinin hayvanlar üzerindeki demosunu tüm dünyaya canlı olarak izletti. Başarısını, tüm dünyaya gösterdi.
Şimdi bu şirketin değeri ne kadar oldu tahmin edebiliyor musunuz?
Gelecek otomobil üretiminde değil. İnsanlık için en faydalı olan teknolojik gelişimde. Musk, Dünyada en son kurulan otomobil şirketlerinden birini (Tesla) kurduğunda 100 yılı aşkın tarihleri ile mükemmel tecrübe, birikim ve teknoloji şirketlerine meydan okudu. Ve ayakta kalmayı başardı. Gözünü uzayın derinliklerine dikti. Uzaya roket gönderen ilk özel şirketi Space-x’de kendisi kurdu.
Neuralink, Saçtan ince kablolarla beyin sinyallerini topluyor, elektronik sinyallere dönüştürüyor, böylece tüm elektronik cihazlar, düşünce gücüyle kontrol ediliyor. Sağlık alanında devrim niteliğindeki bu buluş sayesinde, Felçli veya omurilik rahatsızlığı olan insanlara umut olacak. Önce hastaların kafasının içine yerleştirilecek madeni para boyutundaki ( 8 mm kalınlığında) bir cihaz olacak, kafada çıkıntı yapmayacak şekilde derinin altına yerleştirilecek. Cihazın kablosuz şarj özelliği de var. O haliyle, insanlar bir bilgisayara sinyal gönderecek ve iletişim kurabilmesini, bilgisayar kullanabilmesini sağlayacak. Ayrıca bu imkandan, Felç, epilepsi, ağır beyin hasarları, işitme kaybı, körlük, ağrılar, acı, bağımlılık, uykusuzluk, depresyon tedavisi gören insanlarda faydalanacak.
Sağlıkta Devrim hayata geçiyor!
İnsan beynine yerleştireceği çip içindeki elektrotlar ile yapay zeka ve insan ortak yaşamını (sembiyoz) hayata geçirme hedefine çok yakınlaştı. Yarı insan yarı robot, inanılmaz bir şey. Film gibi ama gerçek…
Yapay zeka teknolojisi, akılla ve bilimle ilerliyor. Geleceği okuyan Elon, dünyada alternatifi olmayan bir bilgiyi yönetiyor.
Elon Musk diyor ki: "Bu teknoloji ile hatıralarımızı saklayıp, kaydedip sonra tekrar oynatabileceğiz." Geçmişi unutmak yok artık. Anıları film gibi kaydedip tekrar tekrar izleyeceğiz. Hatta bunları kendi yakınlarımızın hatıraları da dahil.
Bir gerçek var ki, söylemeden geçmeyeceğim; Dünyada parayı ve teknolojiyi bu kadar düzgün kullanan ikinci bir insan daha yok. Bu dünyada, insanlığa ilham olan, hayallerden fazlasını veren bir insansın Elon Musk!
Yapay zeka ile doğal zekânın bütünleşti.
Bu cihaz, beynin belli bir bölgesini takibe alıyor. Eloktrotlar üzerinden veri alıyor. Beyin aktivitelerini kontrol ediyor. "Yapay öğrenme" kullanılarak nöron aktivite kaydı da analiz edilebiliyor ve beynin hangi bölgesine nasıl bir uyarı gönderilebileceğini de bu şekilde saptıyor. Protez kol ve bacak kullanan bireyin kendi uzvu gibi beyin tarafından tanınabilmesi, bu aktivitelerin deşifre edilmesi ile mümkün hale gelebilecek. Yani kişi takılan protezini, kendi beyni ile komuta edebilecek ve bir parçası olarak tanıyacak.
Yepyeni bir gelecek bizi bekliyor. Bir noktada insanların yapay zeka ile bütünleşebilecek. Kapınızda bekleyen Tesla otomobilinizi, evdeyken çalıştırabilceksiniz sadece aklınızdan geçirmeniz yeterli olacak. Hacklenme olayı ise, beynin tamamını kontrol etmediği için imkansız. Kişiye özel şifrelenmiş sistem sayesinde, her şey sizin emrinize amade…
Geleceğin Askeri Teknolojisi de böyle kurulacak!
Bu çalışmalarda ortaya çıkan ürün sayesinde, insanlar ve askerler için bir robot dış iskelet tasarlanabilecek, gerçek insanlarca kontrol edilen çok güçlü ve zırhlı savaş robotları ile ordular kurulacak. Bu alana en önemli yatırımı yapan, ABD'nin askeri araştırma kurumu DARPA' dır. Bu gelişmeleri de yakından izliyor olacağız.
Gelecekte ne mi konuşacağız? Şimdiden söyleyelim!
Beyin-makine ara yüzleri, hareket sinyallerimizi kendi insan bedenimizdeki kollarımızdan kat kat güçlü robot kollara ulaştırabilir, devasa kayaları kaldırabilir miyiz? Herhangi bir yerdeki, bir drone'daki kameralar kayıtlarını beyin-makine arayüzlerine gönderir, gözümüzü dahi açmadan kilometrelerce ötesini görebilir miyiz? Yine çok uzakta olan şeyleri mikrofonlar ve onların beyin-makine arayüzleri üzerinden duyabilir miyiz? Yani normal bir insan, fiziksel gücünün ve algılarının ötesine ulaşması mümkün olacak mı görebilir miyiz o günleri bilmiyorum. Ama bizi bambaşka bir gelecek beklediği kesin. Rekabet, tek taraflı olarak bitecek. Robotlar ve yarı insan ve yarı robotlar insanların efendisi olacak. Çok daha üstün varlıklar, hayatımızın içinde olacak. İnsan ırkı yetersiz ve basit birer canlı olarak kalacak. Bu teknoloji bir anlamda insanlığın sonunu getirecek de diyebiliriz. O zamanda işin rengi değişecek. Fayda sağlamasını beklediğimiz, insanlık için umut ve kurtuluş olacak buluş belki de felaketi de beraberinde getirecek. Benimkisi hayal tabi ki de.
Elon Musk, Neuralink’in tanıtımında son olarak, “bize para değil, yetişmiş insan lazım.” dedi. Yetişmiş insan bakın gelecek için ne anlam ifade ediyor. “Parayı dert etmeyin” diyor elin oğlu… Hatta “e-mail yoluyla bizimle iletişime geçin” isteğinde bulundu. Dünyanın neresinde olursanız olun, Elon Musk’a ve Neuralink’e bir adım mesafedesiniz…Musk,dünyayı yönetecek, yönlendirecek zeki beyinleri, toplayacak. Bütün planlarını yapmış görünüyor. Sadece zamanını bekliyor.
Demedi demeyin, “Gelecek, fazla fazla gelecek”
Öz eleştiri:“Onların kısa-orta-uzun vadeli planları var, peki bizim neden yok?”