|   | 
  • GIDA ÜRETİCİLERİNİN ZOR YILI


    GIDA ÜRETİCİLERİNİN ZOR YILI
    Onay belgesi alması gereken gıda üreticileri, hayvan kesim yerlerini yıl sonuna kadar modernize etmek zorunda.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, onay belgesi alması gereken gıda üreticileri, hayvan kesim yerlerini yıl sonuna kadar modernize etmek zorunda. Süre sonunda modernizasyonunu tamamlayamayan ve kriterlere uymayan işletmelerin faaliyetleri durdurulacak.

    Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yürürlüğe koyduğu yönetmelik hükümlerine göre gıda üretimi yapan işletmelerin kesimhanelerinin tadilat yapıp kendini yenilemesi gerektiğini ifade ederek, "Kayseri'deki en önemli et ve et ürünleri üretim merkezi olan Karpuzatan'daki et kesim yerlerinin, kombinaların yüzde 80-90'ının arsaları müsait değil. Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasası'na uymak için bazı tadilatlar gerekiyor. Bunun için de biz Büyükşehir Belediyesi'ne arsa tahsisatı için müracaat ettik. Etrafı çevrili 5 bin ile 10 bin metrekarelik bir arsa talebimiz oldu ve Büyükşehir Belediyesi bu konu üzerinde çalışıyor. Et ve et mamulü üretimi konusunda bir sıkıntı yok, arsalarımız yeterli geliyor ama kesimhaneler konusunda böyle bir sıkıntı var" dedi.

    Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Ünlü, şöyle devam etti:

    "Bu konuda da işletme sahipleri 31.12.2012 tarihine kadar tadilat projesini hazırlatıp İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne onaylattı. Bir yıl içerisinde bu projesini uygulayacak ve yasalara uygun kesimhane olarak faaliyetlerine devam edecek. Ancak bu konuda 1 yıllık süre yetmeyecek gibi görünüyor, ek süre isteyeceğiz. Tavukçular için de böyle bir standart getirildi ancak onlar da aradan 3 yıl geçmesine rağmen yetiştirememişler ve ek süre istemişler. Zaten AB Uyum Yasalarına herkes uymuş da bir mezbahalar kalmış değil. Mezbahaların AB Uyum Yasalarına uymaları için belli bir süre tanınacak ya da kredi verilecek ki onlar da bu uyum sürecini tamamlasın. Karpuzatan'daki bu işletmeler, Türkiye'deki ilk organize sanayi olma özelliğini de taşıyor. 1946'da Türkiye'nin hiçbir yerinde organize sanayi yokken belediye burayı vermiş ve et organize sanayisi olarak bu işletmeler, kesimhane ve üretim yerleri yapılmış. Herkes zaten varını yoğunu buraya dökmüş ve böyle bir sanayi oluşmuş. Şimdi bir anda kalkıp da 1 yıl içinde başka yere yatırım yapması mümkün değil, bir süre verilmesi lazım bence."

    Yönetmeliğin getirdiği şartlara uyumun belli bir maddi kaynağı da gerektirdiğini ifade eden Ünlü, "İşletmeler gerek AB'nin hibelerinden gerekse devletin sağladığı kredi imkanlarından yararlanacak. İmkanı olan hiç bu yollara girmeyecek ama sonuçta bu işler bir düzene girecek inşallah. Büyükşehirden arsa talebimiz olumlu karşılandıktan sonra bir proje çizdireceğiz. Bu proje Tarım Bakanlığından onaylanacak ve biz de bu projeyi uygulamaya koyacağız. Bize arsanın verilmesi, tahsisinin yapılması en az 1 sene sürer. Ek süre isteyeceğiz" diye konuştu.

    Karpuzatan'daki et ve et ürünleri üretimi yapan bir işletmenin sahibi Nuri Korkmaz da, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, AB Uyum Yasaları çerçevesinde hayvan kesimhanelerinde, mezbahalarda bazı değişiklikler öngörmüş, bu çerçevede de bir yasa hazırlamış. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de bu yasa çerçevesinde Karpuzatan'da yaptığı incelemelerde birçok hayvan kesim yeri ve mezbahaların, yasada belirtilen kriterlere uygun olmadığını tespit etmiş. Daha önceki yıllarda bu kesimhanelerin iyileştirilmesi için çok büyük çalışmalar yapıldı, istenilen şeyler gerçekleştirildi ama yeni hijyenik ve daha büyük alanlar, AB standartlarına uygun yerler istiyorlar. Karpuzatan'da, 1946 yılında o zamanın belediye başkanı et kesim ve üretim tesislerini kurdurmuş ama bugünkü şartlarla o zamanın şartları birbirine uymuyor. Birçok şey değişti. Bizden istenen, yeni yeni alanların oluşturulması. Bu yeni yerlerin oluşturulması anlamında bizim mevcut alanlarımız yeterli olmadığı için Kayseri Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi'nden yer tahsisi gibi çalışmaları yürütüyor" dedi.

    Korkmaz, şöyle devam etti:

    "Borsa, belediyeye, 'Biz bu mevcut alanlarımızda istenilen şartları yerine getiremeyiz, bize yer gösterin, bizden istenen hijyenik ve standartlara uygun alanları oraya yapalım' önerisini götürdü. Esnaf ağabeylerimiz de Karpuzatan'da faaliyet gösteren büyüklerimiz de bu fikre çok sıcak baktı. İnşallah güzel çalışmalar yapılacak. Borsa başkanlığının gözetiminde ve denetiminde bazı yerler tespit edilip Kayseri'deki hayvan kesimi ile uğraşan işletmelerin taleplerine uygun bir arsanın verilmesi beklenmektedir. Şu anda Türkiye'nin en güzel, standartlara en uygun tesislerin kurulması için çalışmalar başladı. Şu anda yeni olduğundan dolayı bu yasanın öngördüğü çalışmaların güzel bir yere gelmesi için Borsa Başkanımızla Büyükşehir Belediye Başkanımız ve belediye çalışanları güzel bir çalışma gösteriyor."

    YÖNETMELİK NE DİYOR?

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 17 Aralık 2011 gün ve 28145 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik"

    Geçici Madde 1 hükmü gereğince; bu yönetmeliğin yayımından önce çalışma izin belgesi, çalışma izni ve gıda sicili belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gıda işletmeleri, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 31/12/2012 tarihine kadar bu yönetmeliğe göre onay belgesi almak zorunda. Ancak, 31/12/2012 tarihine kadar onay belgesi alamayacak gıda işletmecisi, işletmesinin modernizasyonuna dair planlar ile modernizasyonun hangi tarihte ve hangi aşamalardan sonra tamamlanacağına dair bilgileri yetkili merciye sunması gerekiyor. İşletmelerin modernizasyon planını vermeleri halinde bu süre 31/12/2013 tarihine kadar uzayabiliyor. Yetkili merci, gıda işletmecisinin bu planı vermemesi veya modernizasyon planında yer alan tarih ve aşamalara uymaması durumunda işletmenin faaliyetini durduruyor.

    Öte yandan, bu yönetmeliğin yayımından önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, bu belgelerini en geç 31/12/2013 tarihine kadar bu Yönetmelikteki kayıt belgesi ile değiştirmek zorunda.

    Yukarıda açıklanan hüküm gereğince; Kayseri'de hayvansal ürün üretimi yapan 29 süt işletmesi, 22 yumurta işletmesi ve 32 et işletmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne modernizasyon planlarını sundular. Modernizasyon planlarında belirtilen tarih ve aşamalara göre İl Müdürlüğü olarak denetimler devam edecek.

    Ülke genelinde bulunan bütün hayvansal ürün üreten işletmeler, 31.12.2013 tarihine kadar ya onay numarası alacak ya da faaliyetleri durdurulacak.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.