|   | 
  • Goji Berry Zayıflatır mı?


    Goji Berry Zayıflatır mı?
    Dünyada Goji berry ya da wolf berry diye bilinen son günlerde ülkemizde de popüler olan kurt üzümü “süper meyve” olarak 21. yüzyıla adını yazdırmıştır.

    Asya kaynaklı, çoğunlukla Tibet ve Moğolistan’da dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar da yetişir. Son zamanlarda sadece zayıflatma etkisi üzerinde durulsada çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve, Çin’de tıp alanında 2000 yıldır kullanılmaktadır.
     
    Nasıl Tüketilir?
     
    Goji, sulu ve tatlıdır, tadı yabanmersini ve kirazın arasındadır. Parlak kırmızı meyveleri lezzetlidir. Yapraklarından, çay yapılır. Bir avuç Goji Berry’yi ara öğünde meyve yerine tüketebilirsiniz. Müslilerinizin ve salatalarınızın içerisine ilave edebilirsiniz. Kuruyemişler ile karıştırarak atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Türkiye’de taze meyvesini ve suyunu bulmak pek mümkün değil. 
     
    Dikkatli Tüketilmeli!
     
    Kan sulandırıcı ilaç kullananların Goji Berry tüketmemesi gerekiyor. Goji Berry; diyabetik ilaçlarla ve hipertansif ilaçlarla da etkileşebildiği için; şeker ve yüksek tansiyon hastalarının da doktor ve/veya diyetisyene danışmadan tüketmemeleri gerekiyor.
     
    Goji Berry (Kurt Üzümü) İçeriği
    Vitaminler ve minerallerden oluşan bir protein deposudur. İçeriğinde % 68 Karbonhidrat, %12 protein, %10 lipit ve %10 lif bulunmaktadır.
     
    100 gr (370 kalori) kurutulmuş goji berry içeriği:
     
    ·Kalsiyum: 112 mg
    ·Potasyum: 1,132 mg
    ·Demir: 9 mg
    ·Magnezyum: 109 mg
    ·B1 Vitamini (Thiamin): 0,15 mg – 27 mg
    ·B2 Vitamini (Riboflavin): 1,3 mg
    ·C Vitamini (Askorbik asit): 29 mg – 148 mg
    ·Provitamin A (Beta-karoten): 7,4 mg – 12,6 mg
     
    Faydaları Nelerdir?
     
    Goji berry üzerine birkaç araştırma yapılmış ve faydaları ortaya konmuştur:
     
    ·19 farklı amino asit içerir. 21 iz minerallerini içerir. Çinko, kalsiyum, selenyum, fosfor ...
    ·Yüksek antioksidan içeren yiyeceklerinden biridir. 
    ·Alzheimer üzerine olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
    ·İçerdiği beta-sitosterol sayesinde kolesterolü düşürür.
    ·Yüksek miktarda C vitamini içerir. 
     
    ·Hipertansiyon tedavisinde etkilidir.
    ·Yapılan bir araştırmada goijinin içindeki polisakkaritlerin kan basıncının yükselmesini engellediği ortaya konulmuştur.
    ·Ateroskleroz, diyabet gibi daha sık görülen hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.
    ·Göz retinasını koruyucu zeaxanthin içerir. Göz sağlığı için önemlidir. 
    ·Antifungal (mantar karşıtı) antibakteriyel özelliktedir.
    ·Betakaroten kaynağıdır.
     
     
    Gerçekten Mucize mi?
     
    Son günlerde sadece zayıflama üzerine etkileri konuşulan goji berry sanıldığı gibi zayıflatan bir mucize değil! İngiltere Diyetisyenler Derneği’nin açıklamalarına göre, bu meyveye mucize demek için çok erken. Çünkü üzerinde yapılan bilimsel çalışma sayısı oldukça az, yapılan çalışmalar ise çok az kişi üzerinde yapılmış. İçeriği nedeniyle beslenmemize renk katmak için tüketilebilecek bu ürünün mucize diye tanıtılması yanlış. Her yıl bir besin popüler olur ve zayıflattığına inanılır.(bir zamanlar altın çilek, yeşil kahve.. gibi) Ülkemizde yetişen bir çok meyve gibi sağlığa faydalı. Kalorili bir meyve olduğundan fazla yediğiniz ve goji’ye dayalı beslendiğiniz zaman kilo alabilirsiniz! Hiç bir zaman tek bir besin maddesi ile zayıflayamazsınız. Diyetinize uyar, sporunuzu yapar, ara öğünlerde uygun miktarlarda goji berry yerseniz tabiki zayıflarsınız. Her şeyi doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde tüketirsek tek bir besinden mucizeler beklememize de gerek kalmaz.
    Haber Talha Murat Sürmen



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.