|   | 
  • GÜNDOĞ:''HIZLI KİLO ALIP VERME SİYATİK NEDENİ''


    GÜNDOĞ:''HIZLI KİLO ALIP VERME SİYATİK NEDENİ''
    Rehabilitasyon Uzmanı Meltem Gündoğ, "Hızlı kilo alıp veren kişilerde ve ağır işte çalışanlarda siyatik oluşma riski artıyor" dedi.

     Özel Avrupa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Meltem Gündoğ, "Hızlı kilo alıp veren kişilerde ve ağır işte çalışanlarda siyatik oluşma riski artıyor" dedi.

    Siyatiğin aslında hastalık adı değil, sinir topluluğu olduğuna dikkat çeken Gündoğ, "Halk arasında 'siyatik hastalığım var' denir ama siyatik aslında bel omurlarından çıkıp topuğa kadar inen ve geçtiği yerlerde kasları yöneten ve o bölgenin duyusunu alan bir grup sinir topluluğudur. Halk arasında 'siyatik hastalığım var' denir ama aslıda siyatik sinirin adıdır" diye konuştu.

    Siyatik sinirinin sıkışmasıyla bir takım bulguların ortaya çıkacağını belirten Gündoğ, "Siyatik sinirinin geçtiği bölgelerdeki bulgular, ağrı, uyuşma, karıncalanma, yönettiği kaslarda güçsüzlük, buna bağlı yürüme güçlüğüdür. En büyük sebepleri arasında da omurgadan çıkmadan önce kök düzeyindeyken bel fıtıklarının sinir üzerine yaptığı baskılardır. Eğer bu baskı uzar, hasar oluşursa kas güçsüzlüğüne kadar uzanabilir" ifadelerini kullandı.

    Hastalığın ortaya çıkmasında en etkin faktörlerin başında hamileliğin ve meslek faktörlerinin olduğuna değinen Gündoğ, "Genellikle ileri yaşlarda görülür baskıdan dolayı, bunun dışında travmatik sebepler, hızlı kilo alımı gibi faktörlerdir. Hamilelik en büyük sebeplerden bir tanesi çünkü ağırlık merkezi değiştiği için siyatik sinire baskılarla da sık sık karşılaşabiliyoruz. Burada mesleki faktörler daha ön planda ağır işte çalışanlar, ağır yük taşıyanlar, bunlar risk olarak daha yatkınlar. Özellikle sporcularda, düşme çarpma kaza darp gibi risk faktörü yaşamış olan kişilerde görülmesi daha erken yaşlarda karşımıza çıkmakta" dedi.

    Gündoğ, tedavi şekillerini ve korunma yollarını ise şu sözlerle ifade etti:

    "Medikal tedaviyle birlikte fizik tedavi de yapılabilir; o anki durumu düzeltmek lazım. Sonrasında siyatiğe sebep olan nedeni yok etmek ya da ilerleyişini durdurmak adına insanların hayatlarını düzenlemek gerekir ve bir takım ilaçlardan da faydalanmak gerekir. Siyatik sinire baskı, ilaç ve fizik tedaviyle giderilemeyen sebeplere dayalıysa, baskı yapan sebebi mutlaka ameliyatla ortadan kaldırmak gerekir. Bir kez siyatik atağı geçiren ve tedavi gören bir hasta, mutlaka hayatında bir takım şeyleri düzeltmek zorunda, egzersiz yapmak zorunda. Haftada en az 3 kez 20-30 dakikalık tempolu yürüyüş, yüzme, genel olarak bu hareketleri yapmak zorunda. Korunmak için mutlaka ofis çalışanlarının omurga sağlığını korumak için sırt desteği koyması gerekir. Siyatik ağrılı dönemde sandalyede otururken, ayak altına tabure koymak gerekir. Yataktaki yatış pozisyonu da ağrılı dönemde ağrı sizi nasıl yönlendiriyorsa baskının şekline göre istirahat pozisyonu değişir. Ben hastalarıma şunu öneriyorum: Ağrı sizi nasıl yönlendiriyorsa, o şekilde istirahat edin ve bir uzmana başvurun'." 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.