|   | 
  • GÜNEŞ ÇARPMASI ÖLÜME YOL AÇABİLİR


    GÜNEŞ ÇARPMASI ÖLÜME YOL AÇABİLİR
    Sıcak havalara karşı vatandaşları uyaran İç Hastalıkları Uzmanı Himayet Amir, "Uzun süre güneş altında kalanlarda güneş çarpması meydana gelebilir. Bu da insanı komaya sokup, ölüme bile götürebilir.? dedi. Amir, yaşlıların, kalp ve tansiyon hastalıkları bulunanların saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkmamasını önerdi.

     Güneş altında uzun süre kalmak insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle sahile akın eden vatandaşlar gezmek ve yüzmek için fark etmeden gün boyu güneşin zararlı ışınlarına maruz kalıyor. İç Hastalıklar Uzmanı Himayet Amir, sıcak havalarda güneşin altında uzun süre kalmanın güneş çarpmasına yol açtığını söyledi. 

    Sıcak havalarda, başın tepe kısmının güneşe uzun süre maruz kalması sonucu güneş çarpmasına sebep olabileceğine dikkat çeken Amir, "Beyin gibi bir merkez ile bütün vücut kontrol altındadır. Beynin içinde bir sıvı ve belli bir basınç var. Bunlar güneşten negatif etkileniyor. Bu da bütün sisteme yansıyor. Vücut sitemi olumsuz etkilenir, refleksler ters teper ve kalbin yavaşlamasına kadar gidilebilir.? şeklinde konuştu.

    Güneş çapmasının hastayı komaya sokabileceğini belirten Amir, ?Güneş çarpması yaşlı hastalarda ölümcül boyutlara da ulaşabilir. Güneş çarpması sonucu rahatsızlanan hasta bize geniş semptomlarla geliyor. Kendini iyi hissetmiyor. Baş dönmesi, baş ağrısı, terleme, bitkinlik gibi belirtilerle geliyor. Burada sıvı tüketimi önemli. Yaşlı hastalarımıza sıcakta dışarıda bulunmasını kesinlikle önermiyoruz.? ifadelerini kullandı.

    Sıcak havalarda sıvı tüketiminin önemine değinen Amir, şu önerilerde bulundu: ?Sıcak havalarda yaşlı ve kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanların gündüz 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkmamasını öneriyoruz. Bu saatlerde güneş tam tepede ve ısı çok yüksektir. Vücutta su kaybı görülür ve bu çok önemlidir. Vücuttaki yapı taşı yüzde 65 sudan oluşuyor. Daha ağırlıklı olarak bu havalarda su ve sulu gıda tüketmeliyiz. Katı yemekler olmamak şartıyla, hafif gıdalar yenilmeli.? 

    Sıcak havaların gelmesiyle İstanbul'da yaşayanlar da sahillere akın ediyor. Uzun süre denizde yüzerken eğlenen vatandaşlar, güneşin zararlı ışınlarına da maruz kalıyor.

    Sahile yüzmek için gelenlerden Alican Toktaş, ?Hava 30 derece sıcak ve bunaltıyor. Fazla temiz plaj yok ama burası temiz. Güneş çarpar mı çarpmaz mı bilmiyorum. Daha önce hiç çarpılmadım.? ifadelerini kullandı. Toktaş gibi bir çok vatandaş da güneş çarpmasını dikkate almıyor. Özellikle gençler, öğle saatlerinde denizin tadını çıkarmak için sahillere koşuyor. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.