|   | 
  • Güneş Gözlüğü Aksesuar Olmaktan Daha Çok Göz Sağlığı İçin Önemli


    Güneş Gözlüğü Aksesuar Olmaktan Daha Çok Göz Sağlığı İçin Önemli
    Göz sağlığı açısında güneş gözlüğü kullanmak çok önemli.

     Güneş gözlüğünün aksesuar olarak algılanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Karataşgüler, gözün güneşten gelen zararlı ışınlardan korunması için standartlara uygun gözlük kullanımının çok önemli olduğunu vurguladı. Karataşgüler, standart dışı gözlüklerin faydadan çok göz sağlığını tehdit ettiğini kaydetti. 

        Sağlığımız için sayısız faydası bulunan güneş ışınları, bazı durumlarda cildimize ve özellikle de gözümüze zarar verebiliyor. Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocukların ve erişkinlerin erken yaşlarda katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle güneşe çıkarken baş ve gözlerin aşırı güneşten korunması çok önemli. 

        Uzmanlar, güneş gözlüğü kullanımının aksesuar olarak algılanmasının çok yanlış olduğunu dile getiriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Musa Karataşgüler, "Güneş gözlüğü aksesuar değildir. Göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır.? dedi. 

        Gözün zararlı güneş ışınlarından korunması için tüm yaş guruplarının mutlaka güneş gözlüğü kullanmasının önemli olduğunu vurgulayan Karataşgüler, ultraviyole a ve b ışınlarının gözün retina tabakasına ve lensine zarar verdiğini anlattı. Karataşgüler, "Bu ışınlar gözde daha erken dönemlerde katarakt oluşumuna sebep olmaktadır. Güneş gözlüğü kullanımı bu açıdan çok önemli. Çünkü güneş gözlüğü gözü sadece fazla ışıktan korumak için değil zararlı ultraviyole ışınları önlemek için de kullanılmalıdır. Bu nedenle bütün yaş gruplarına mutlaka güneş gözlüğü kullanmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

        İşportacılardan alınan kalitesiz güneş gözlüklerinin ilerleyen günlerde göz hastalıklarına sebeb olduğuna dikkat çeken Karataşgüler, işportacıların denetimden uzak olduğuna işaret etti. Dr. Karataşgüler, "Standart dışı gözlükler kataraktın gelişimini daha da hızlandırıyor. Sarı nokta dediğimiz retinada çeşitli hastalıklara neden oluyor. Sıklıkla alerjen etkenlere sebep olmakdatır." uyarısında bulundu. 

        Güneş gözlüğü alırken mutlaka ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu olmasına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Karataşgüler, her güneş gözlüğünün UV ışınlarını koruyucu özelliği olmadığını vurguladı. Göz Hastalıkları Uzmanı Karataşgüler, ?Onun için mutlaka gözlük sertifikasında UV 400 yada yüzde 100 UV koruyuculu yazan güneş gözlüklerini almak lazım.? dedi. 

        GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

        Güneş gözlüğü alınırken genellikle gözlüğünün yüze yakışıp yakışmadığına dikkat ediliyor. Ancak gözlüğün sağlık açısından standartlara uygun olup olmadığı daha önemli. Direk ve yansıyarak gelen zararlı güneş ışınlarını önleyici polorize özelliği olan gözlükler tercih edilmeli. Geniş camlı yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Öncellikle gözlüğü taktığınızda gözünüz bulanmamalı. Eğer bulanıyorsa camın kalitesiz olduğu kesindir. 

        Güneş gözlüklerinin üzerinde mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerekir. Sağlık Bakanlığı tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Satın alırken gözlüğün sertifikasını mutlaka isteyin. 
    Numaralı gözlük kullananlar güneş gözlüğü almadan önce mutlaka göz hekimlerine danışmalıdır.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.