|   | 
  • Güneş Işığının Azalması Mevsimsel Depresyon Nedeni


    Güneş Işığının Azalması Mevsimsel Depresyon Nedeni
    Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, mevsimsel depresyonun iki insandan birinde görüldüğünü, hayattan zevk alamama, işlevselliği yitirme, ümitsizlik, karamsarlık, sinirlilik, konsantrasyon güçlükleri, içe kapanma, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, enerji kaybının mevsimsel depresyonun en önemli belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

     Ertuğrul, yaptığı yazılı açıklamada, toplumda yüzde 3-5 oranında görülen depresyonun alt tiplerinden birisinin de mevsimsel depresyon olduğunu ifade etti.

    Sonbahar ve kış mevsimlerinin gelmesiyle beraber güneş ışığının azalmasının insan doğasında olumsuz yönde etkiler ortaya çıkardığını belirten Ertuğrul, şunları kaydetti:

    "Serotonin hormonunu tetikleyen güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanamamak depresyonu tetikliyor. Ekim aylarında başlayan bu depresyon Mart aylarında yavaş yavaş etkisini yok etmeye başlar. Bu aylar arasında mevsimsel depresyon iki insandan birinde görülür. Hayattan zevk alamama, işlevselliği yitirme, ümitsizlik, karamsarlık, sinirlilik, konsantrasyon güçlükleri, içe kapanma, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, enerji kaybı mevsimsel depresyonun en önemli belirtileri arasında yer alır. Kadınlarda bu durum erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülür."

    Sonbahar depresyonu ile baş etmek için günlük hayattaki işlevselliğe devam edilmesi gerektiğini ifade eden Ertuğrul, işlevselliğe devam ederken spor yapmanın insanların kendini daha zinde hissetmesini sağlayacağını vurguladı.

    Yapılan egzersizin sağladığı endorfin hormonunun depresyonu kolaylıkla atlatabilmek için yardımcı olacağını kaydeden Ertuğrul, "Bunların yanı sıra genellikle kış aylarına özgü olan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak, renkli giyinmek, düzenli beslenme, pozitif düşünmek, gevşeme egzersizleri yapmak, uyku vakitlerine dikkat etmek, hafta sonları hava ne kadar kötü olursa olsun evde durmamak ve güneş ışınlarının kendisini gösterdiği vakitlerde mutlaka dışarıya çıkarak kişi kendine zaman ayırmalıdır. Mevsimsel depresyonun geçici bir durum olduğunu bilinmelidir" şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.