|   | 
  • HALAÇOĞLU: "ANA DİLDE SAVUNMA" ÇOK SAKINCALI


    HALAÇOĞLU:
    Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, "Meclise getirilen ve 'ana dilde savunma hakkı' olarak nitelendirilen tasarının yasalaşması halinde birçok sakıncalarla karşılaşılacağını belirtmek istiyorum" dedi.

     Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, "Meclise getirilen ve 'ana dilde savunma hakkı' olarak nitelendirilen tasarının yasalaşması halinde birçok sakıncalarla karşılaşılacağını belirtmek istiyorum" dedi.

    Halaçoğlu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Görülen o ki artık hukukiliğini kaybetmiş ve tamamen siyasi talep haline gelmiş ana dilde savunma düzenlemesi hem ceza adaleti sistemimizi olumsuz etkileyecek hem de teröre karşı yürütülen mücadelede birtakım olumsuzluklara yol açacaktır" diye konuştu.

    Yargıtay Hakimi Kemalettin Eren'in bir sözünün hatırlatan Halaçoğlu şunları kaydetti:

    "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri. Tasarının Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında 'ana dilde savunma hakkı' olarak bilinen tasarıya Yargıtay Hakimi Kemalettin Eren bir uyarıda bulunmuştu. Ana dilde savunma yapmak isteyen sanığın il adli yargı adalet komisyonu listesinden tercüman seçmesinin doğru olmayacağını, sanığın tercüman ücretini kendisinin karşılamasının da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtmişti. Şayet tasarının böyle geçmesi halinde kendi elimizle AİHM'de boşu boşuna tazminat ödemek zorunda kalırız demişti. Bugün meclise getirilen ve 'ana dilde savunma hakkı' olarak nitelendirilen bu tasarının yasalaşması halinde birçok sakıncalarla karşılaşılacağını belirtmek istiyorum.

    Sizlere, PKK tarafından Diyarbakır'da yapılan -onların yapmış oldukları- bir mahkemenin örneğini göstermek istiyorum. O mahkeme Amed Eyaleti Andok Yüksek Askeri Mahkemesinde görülen bir davanın iddianamesi ve görüşüldüğü davadır. Bakın, burada kimlerin yargılandıkları belli. Kodu Selahattin, adı soyadı Mustafa Yıldırım. Neymiş- Takım komutan yardımcısıymış. Karker kod adlı Vahit Dalar manga komutanıymış. Bunlar yargılanmışlar fakat ilginçtir ki PKK'nın yaptığı bu yargılama tamamen Türkçe'dir ve daktilo edilmiştir.

    Dolayısıyla, kim kimden ne istemektedir, siz ne yapmaktasınız- Bunları bu şekliyle düşünün. Bakın, bu bir gerçek belge, kendi yaptıkları bir mahkemenin tutanakları, daktilo edilmiş ve Türkçe'dir. Siz ne yapıyorsunuz- Hangi saiklerle bu dili, ana dilini savunma içerisine sokuyorsunuz ve hukuki bir dil haline getiriyorsunuz, bunu izah edemezsiniz. Ne Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde izah edersiniz ne Türkiye Cumhuriyeti kanunları çerçevesinde izah edersiniz ne de anayasa çerçevesinde izah edersiniz. Aslında bununla ilgili olarak yapacağınız şey şudur; yarın torunlarınıza ve çocuklarınıza nasıl cevap vereceğinizi şimdiden düşünmeye başlayın."dedi



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.