|   | 
  • Hızlı kilo verenleri bekleyen büyük tehlike


    Hızlı kilo verenleri bekleyen büyük tehlike
    Fizyoterapist Gamze Şenbursa,hızlı kilo vermek isterken obezite tehlikesinin baş gösterdiğini söyledi.

    Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa,yaptığı açıklamada kilo kontrolüyle ilgiliprogramların neredeyse tamamının hızlıkilo verme üzerine kurgulandığına dikkatçekerek, Kuzey Amerika ve BatıAvrupa?daki insanların çoğunun hızlı kilovermek isterken obez olduğunu ifade etti.Şenbursa, bilimsel araştırmalarladesteklenen hızlı diyetlerin bozukdöngüsü hakkında, "Hızlı diyet yapanlar büyük ölçüde kilo kaybeder. Aslında kaybedilen büyükölçüde sudur, yağ değil. Vücudun metabolizması çeşitli nedenlerden dolayı yavaşlar. Beyinde birbölge olan Hipotalamus yağ depolarının değiştiğini fark eder ve dolayısıyla yağ kaybı yerinemetabolizmayı düşürür. Glikoz içine amino asitlerin parçalama sırasında protein kaybı olur, bu dayağsız doku (kas) kaybı anlamına gelir. Ne kadar az kasınız varsa, metabolizmanız o kadaryavaşlar. Sonunda hızlı diyet yapanların kilo kaybı yavaşlar ve motivasyonlarını kaybederler. Diğerpsikolojik faktörler de devreye girmeye başlar. Kişinin metabolizması artık çok daha yavaş olduğuve hızla kilo aldığı için motivasyon düşüklüğü artar. Beyin, vücuda (yağ) enerji sağlayacak her türlürezervi saklamasını söyler. Başarısızlık, hayal kırıklığı duyusu genellikle kişiyi daha fazla yemeyeteşvik eder. İspanya Oviedo Üniversitesi?nde yapılan araştırmalar da hızlı diyetlerin kısa vadelietkilerinin uzun veya orta vadede korunamadığını gösterdi. Bu tür diyetler genellikle biyolojikmekanizmalardan daha çok psikolojik sonuçlarından dolayı obezite veya aşırı kilo alınmasıylasonuçlanır. Basitçe söylemek gerekirse moda diyetler uzun vadede aşırı kilo olasılığını yükseltir?dedi.

    HIZLI VE SAĞLIKLI KİLO VERMEK MÜMKÜN

    Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenin de mümkün olduğunu belirten Şenbursa, şu tavsiyelerdebulundu:Sağlıklı kilo kaybetmek ve bunu uzun vadede korumak, bunu bir yaşam tarzı olarakbenimsemeniz gereklidir. Çok kilo vermektense haftada yaklaşık 1 ila 2 kilo kaybetmek ve bunukorumak daha iyidir. Eğer haftada 3 kilodan çok kilo vermeyi planlıyorsanız, doktorunuzadanışmalısınız. Bu iyi bir diyetisyen, etkili bir egzersiz programı ve özellikle her gece en az yedisaatlik uyku ile mümkündür. Hızlı kilo vermenin yetersiz beslenme, zayıf kemikler, sinirlilik,depresyon, uykusuzluğa yol açacağı unutulmamalıdır ve uzun vadede daha fazla kilo almak gibiistenmeyen sonuçlara yol açma riski vardır. Vücudunuzun kalori gereksinimi, genel sağlık, yaşamtarzı, cinsiyet, boy ve yaş gibi birçok faktöre bağlıdır. Uzun boylu 22 yaşındaki bir maratonkoşucusunun, hareketsiz 70 yaşındaki bir ev hanımından daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Kilovermek veya mevcut ağırlığınızı korumak için kaç kalori almanız gerektiğini belirlemekzorundasınız. Kalori ise cinsiyet, yaş, aktivite seviyesine göre değişmektedir."

    Şenbursa, sadece az yiyerek kalori açığı oluşturmak zorunda olunmadığını belirterek, "Eğer 500gram vücut ağırlığı 3 bin 500 kcala eşit ise, bir hafta içinde 50 gram kaybetmek istiyorsanız, kalorialımı günlük kalorinizin 500 daha altında olması gerekir. 1 kg kaybetmek için ise 1000 kcal altındaolmalıdır. Sadece daha az yiyerek kalori açığı oluşturmak zorunda değilsiniz. 30 yaşındahareketsiz bir kadın iseniz, fiziksel aktivite yaparak günlük kalori gereksiniminizi 400 kcalartırabilirsiniz. Tüketiminizi 600 kcal azaltarak ve her gün için daha fazla 400 kcal yakarak, teorikolarak haftada 500 gram kaybedersiniz" diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.