|   | 
  • İl Müdürü Kayacan'dan rekor ceza açıklaması


    İl Müdürü Kayacan'dan rekor ceza açıklaması
    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, dane kaybı yaparak biçim yapan operatörlere 208 TL idari para cezası, anız yakanlara ise 38.71 TL para cezası verileceğini açıkladı.


    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "İl müdürlüğümüz Kayseri?de hububat hasadı için hazırlıklarını sürdürürken, Kayseri Valiliği de bir tebliğ ile biçerdöver kontrolleri hizmetlerinin usul ve esaslarını belirledi.

    Buna göre dane kaybı yaparak biçim yapan operatörlere 208.00 TL idari para cezası, anız yakanlara ise yaktıkları her dekar alan için 38,71 TL, yakılan yerin elektrik hattı, akarsu, baraj, göl- gölet, orman, meskun mahalle yaklaşımı, diğer tarladaki ürünleri tehdit etme, etkileme gibi durumlarda ceza 5 katına kadar çıkarılır. İdari para cezası uygulanacaktır. Dane ve sap kaybının milli kayıp olduğu, biçerdöver operatörleri dane ve sap kaybını önlemek için tekniğine uygun biçim yapmaları konusunda uyarılacaktır. Bu yıl 104 personelimiz ile hasat süresince sahada olacağız" ifadesinde bulundu.

    Kayacan, "Yaptığımız denetimlere belgesiz veya yüzde 2?den fazla dane kaybına neden olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı 208?er TL idari para cezası uygulanacaktır. Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaya hazırlandığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğini, dane kaybının sadece çiftçilere değil ülke ekonomisine de büyük zararlar verdiğini , yüzde 1?lik dane kaybının bile on binlerce ton ürünün değerlendirmemesi anlamına gelmektedir. Çiftçilerimiz dane -sap kayıpları için şikayetlerini il müdürlüğümüz Biçer Döver- Anız Yakma İhbar Hattı 0352 338 21 46 -290 ?a yapabilirler" diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

    "Hasat zamanında önemli bir çalışmanın da anız yangınlarıyla mücadeledir. Çalışmalarımız hasat öncesi eğitimlerle başlamaktadır. Bu konuda birçok kurumla koordineli olarak çalışılacaktır. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce tüm okullarda öğrencilere yönelik eğitimler verilecek. Müftülüklerce camilerde anız yangınları ile ilgili hutbeler okutulacaktır. Anız yakanlara, yaktıkları her dekar için 38,71 TL idari para cezası uygulanacaktır. Yakılan alanın orman, sulak alanlara bitişik yerler veya meskun mahallerde olması durumunda ceza 5 kat artacaktır. Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi toprağın doğal yapısını bozmaktadır.

    Toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır. Anız yakan çiftçilerimiz ceplerindeki parayı çıkarıp yakmaktadır.Bunun yerine çiftçilerimiz hasat sırası ve sonrasında sapları parçalayarak toprağa karıştırmalıdır. Biz çiftçilerimize bunun yerine daha ucuz ve daha zahmetsiz hem de anızı yakmadan toprak işlemesiz anıza ekim yöntemi uygulamayı öneriyoruz"



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.