|   | 
  • Hakan Çitmen

    İnanmayacaksınız ama “Dolar ve Altın Düşecek!”

    Söylemesi zor olan bir şeyi söylüyorum.

                Normalin dışında, hatta işin doğasına ters bir iddia da bulunuyorum. Evet, Doların ve altının düşeceğini iddia ediyorum. Hem de ülkenin ve halkın ekonomisinin gerçeklerini göz önünde bulundurarak bunu söylüyorum.

                Teknik bazı veriler bunu kısmen yansıtıyor. Ama işin temel analiz kısmına bakarsak,insanların düşüncesi kesinlikle yükselişin geleceği yönünde. “Düşmez abi, Nereden çıkartıyorsun bunları” dediğinizi duyar gibiyim. Finans piyasaları her zaman canlıdır. Havadan nem kapar. En küçük haberlere bile tepkisini fiyata yansıtır. Büyük gelişmelere, tabi ki de daha fazla gösterir.

                Olumluyu fiyatlaması dövizi aşağıya doğru, olumsuzu fiyatlaması gerilimi artırdığı için kötüyü fiyatlar. Kötü günler geri demi kaldı acaba diye düşünüyoruz bir an için. Pandemi bitme noktasına mı geldi? İkinci dalga mı gelecek ne olacak şimdi soruları herkesin aklında!

                Bu soruları piyasaların fiyatlamadığını mı düşünüyorsunuz? Tabi ki de fiyatlıyor. Dolar 2 yılın ardından 7.20 TL’nin üzerine yeniden çıktı. Ama kalıcı olamadı. Çünkü bir doyum noktasına ulaştı. Bütün teknik göstergeler bunun artık tehlikeli bölgeye ulaştığını bunun bir durak noktasının olacağını söylüyordu. Yani Şu noktayı geçerse, sonrasında 7.40 TL daha sonrasında 7.60 tl’lerde aşılırsa 8tl’ye gider söylemleri ortaya çıksa da, bu sadece olası senaryonun bir parçasıdır. Olma ihtimali var ama yine de bir ihtimal.

                Yukarı hedef seviyeleri, direnç noktaları olduğu gibi aşağıda da düşebileceği destek noktaları var. Kontrollü bir piyasanın içinde paranın nerelerde tutunacağı ya da tutulacağı belli değil midir? Piyasa için en makul seviyeyi bulmak, Merkez Bankasının bir görevi değil mi? Gerektiğinde devreye girmek. Aşağı ya da yukarı hareketlerine müdahale etmek.İthalat ve ihracat, için en az kur zararını bulmak, piyasanın dengesini bozmayacak,,rahatlatacak ve bütçe dengesini dengeleyecek noktayı bulmak. İşte bunların hepsi bir hesaplama ile zaten yapıldı. Her şey kontrol altında. Doların uçacağı kaçacağı, yok.

                Ülke hala bizim. Piyasalarda başıboş değil. Öyle bol keseden yüksek rakamlar telaffuz etmek biraz show oluyor. Ama piyasa güvensizlikten ve maliyet artışlarından dolayı, zamlarını koydu. Merkez Bankası, reel piyasaya değil, kur hareketlerine müdahale eder. Dengeyi sağlamak için hamle yapar.

                Dolarda ve altında gidişat nereye?

                Döviz hareketlerinde trend takip edilir. Gidişat ona göre yapılır. Senaryo ona göre çizilir. 7 TL ve üzerinde hareket, bir kolayı bardağa doldururken ki köpük gibiydi. Çok boşaltırsanız, tabiî ki de boyundan büyük ölçekte taşar. Taşma işlemi bitince köpük gider. Geriye sadece büyük bir dudak payı kalmış bardak kalır. İçinde e ne kalmışsa artık. Bu örnekten yola çıkarak aşırı bir düşüş olacak demiyorum.

                Destek seviyeleri her zaman aklımızda bulunmalı. Çünkü trendin yönü bu desteklerin kırılmadığı zamanda oluştuğunu söyleyeceğiz. Birisi kırıldığında aşağı yönlü hedefi, diğer destek seviyesidir. Dolar için destek seviyeleri, tabiî ki ana seviyeler olarak söyleyeceğim. 6.50TL seviyeleri ilk ana seviye olacak. Sonrasında 6.33 TL seviyesi 2. Ana destek seviyesi olacak. Daha da dikiş tutmazsa piyasa şartları bunu olağan karşılarsa, 3. Destek noktası bu kadarda olmaz diyeceğinizi bildiğim seviye 6.12 TL noktasıdır. Gram altını da unutmayalım Bu arada 350 TL muhtemel destek seviyesidir, hem de en kuvvetlisinden!

                Bu noktaları verdikten sonra ne düşündüğünüzü tahmin etmek hiçte zor değil. Hayal kurduğumu ya da salladığımı ima edebilirsiniz. Ama bu ülkenin bir gerçeği var. Ve de piyasaların. Hiçbir şey imkansız değil. Bu piyasalarda her şey mümkün.

                Salgın sebebi ile konan kısıtlamalar ve karantina uygulamaları kalkmaya başladı. Ülkeler bir bir normalleşme adımları atıyor. En başta demiştik ya piyasalar olumlu ve olumsuz haberleri fiyatlar diye. Normalleşmenin söz konusu olacağı bir yerde çarklar döner. Ülkemizin en önemli döviz getiren sektörü turizm sektörüdür. Dışarı açılan kapıla açıldığında uçak seferleri başladığında, oteller azar azar dolmaya başladığında döviz akışı sağlanmış olacak. Gelen dövizler, turistlerin elinden uygun fiyata alınacak. Önümüzdeki yaz dönemi turizmcilerin ellerinin kasalarının döviz dolduğu haftalar olacak.

                Gelelim mutlu sona! Hayal gibi gelen bu anlattıklarımız gerçekleştiğinde “söyleyeceğiniz cümle “Vay be! Adam bildi” olacak.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.