|   | 
  • İnternet Ve Mahremiyet


    İnternet Ve Mahremiyet
    03.01.2014 Tarihli Kayseri İli Cuma Hutbesi

    Değerli kardeşlerim!

    İçinde bulunduğumuz zaman, teknolojinin, iletişimin ve internetin ön planda olduğu bir çağdır. Her birimiz değişik ortamlarda bu sanal dünyanın içerisindeyiz. Her ne kadar hayatımızı kolaylaştırma, bize zaman kazandırma ve bilgiye daha kolay ulaşma bakımından günümüzde iletişim araçlarını kullanıyor olsak da bize düşen, bu imkânı nitelikli bir şekilde kullanmaktır. İnternet sayesinde bir takım bilgilere ulaşmak, dostlarımızdan haberdar olmak ve yeni teknolojilere ulaşmak gibi bir takım imkânlara sahip olmaktayız. Bütün bunlar, rabbimize şükretmemizi gerektiren imkânlardır. Rabbimiz Kur'an-ı Kerim?inde bize şöyle haber veriyor: ?Hatırlayın ki Rabbiniz size, ?Eğer şükrederseniz elbette size (nimetimi) artıracağını ve eğer nankörlük ederseniz azabım çok şiddetlidir, diye bildirmişti.? (İbrahim Suresi 14/7)

    Kardeşlerim!

    Görülüyor ki, Rabbimiz ayeti kerimesinde, nimetlerin artarak devam etmesini şükretmeye bağlamaktadır. Nimetlerin şükrü ise onu en hayırlı biçimde sarf etmek, kendimizin ve insanlığın hayrına kullanmaktır. Rasûlullah (SAV)?ın ?Allah sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil kalplerinize ve amellerinize bakar."1 buyurduğu gibi, bizler sahip olduğumuz imkânlarla kalplerimizi ve amellerimizi güzelleştirmeliyiz. Bu gün, iletişim araçlarının en başında sayabileceğimiz internet ve telefonun iyilikte kullanılması, umulur ki, Rabbimizin nice kapılar açmasına vesile olur. Ancak kötülük ve haram yollarda kullanılması kendimiz, yakınlarımız ve içinde yaşadığımız topluma zarar verip, zaman içinde aleyhimize işlemesine sebep olabilir.

    Kardeşlerim!

    Gerçek alemde haram, çirkin ve kötü olan her şey sanal alemde de aynısıdır. Hırsızlık, dolandırıcılık, haram görüntü içeren videoların, resimlerin paylaşılması ve izlenmesi, zararlı faaliyetlerde bulunmak için toplantı çağrılarının yapılması gerçek hayattaki ile aynı hükümdedir. Şahsi ve ailevi sırlarımızın veya mahremiyetlerimizin ifşa edilmesi, başkalarının kullanımına, paylaşımını veya bakışma açılması aile huzuru ve ahlaki yönden pek çok sıkıntılara sebep olmaktadır.

    Hepimiz biliyoruz ki, gözlerimiz neye bakar, kulaklarımız neyi işitirse zihnimiz onunla meşgul olur. Rabbimiz Kur'an-ı Kerim?inde yolların en kötüsü olan fuhşa (İsra 17/32) sapmamak için mümin erkeklerden ve mümin kadınlardan, gözlerini harama bakmaktan sakınmalarını istemekte (Nur 24/30-31), gözlerimizin, kulaklarımızın ve gönüllerimizin birer sorumluluğunun olduğunu bize hatırlatarak2, o kötü fiile götürecek tüm yollardan uzak durmamızı emretmektedir. (İsra 17/32).

    Değerli kardeşlerim!

    Aile huzurumuzun daim olmasını, neslimizin salih bir nesil olmasını istiyor, ummadığımız durumlarla karşılaşmayı arzu etmiyorsak sanal alemde; internette, telefonda ne okuduğumuza, ne yazdığımıza, neye baktığımıza, neye bakılmasını-beğenilmesini arzu ettiğimize, neyi beğendiğimize, neyi paylaştığımıza dikkat edelim. Bunların tamamının bir sorumluluk gerektirdiğini bilelim. Tek düşüncemiz iyiliğin artması kötülüğün azalması ise şeytanın bize iyilik kılıfları içinde kötülük sunmasına izin vermeyelim.

    Hazırlayan: Abdil KARAKUŞ Melikgazi İlçe Vaizi Redaksiyon: Hutbe Komisyonu

    [1] Müslim, Birr 33; İbn i Mâce, Zühd 9.

    [2] İsra Suresi 17/36

     



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.