|   | 
  • İş Sağlığı Ve Güvenliğinde Yeni Dönem


    İş Sağlığı Ve Güvenliğinde Yeni Dönem
    "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda" az tehlikeli işyerleri için yeni dönem başlıyor.

    Uçarkuş İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği 01.07.2016 tarihi itibarı ile yürürlüğe girecek olan Az Tehlikeli Sınıfta yer alan tüm  “Kamu ve Özel Sektördeki” işyerlerinde başlayacak olan  İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti (İ.S.G.) hususunda bilgilendirme yaptı.

     

    Konuyla ilgili A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Murad Çıklakıranardlı şu bilgileri verdi:
     
    "Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanlığı’nca çıkarılan  6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda belirlenmiş olan 3 tehlike sınıfından Tehlikeli ve Çok Tehlikeli  Sınıflarda  yer alan işyerlerinde 01.01.2013 tarihi itibarı ile İş Sağlığı ve Güvenliği  Hizmeti alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsama giren işyerleri İ.S.G. hizmetini;
     
    a. Ortak Sağlık Güvenlik Biriminden hizmet alarak,
    b. Bireysel olarak çalışan İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri  Hekimi veya Diğer Sağlık Personellerinden  hizmet alarak,
    c.  Kendi bünyesinde oluşturacağı İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminde İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi veya Diğer Sağlık Personelleri kadrosunda bulundurmak suretiyle üç şekilde alabilmektedir.
     
    Az Tehlikeli Sınıfta  yer alan 'Kamu ve Özel Sektördeki' tüm işyerleri için 01.07.2016 tarihi bir milat olarak kabul edilmiş olup 'İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti' alma zorunluluğu  başlayacaktır.  Bu tarihe kadar Az Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinde durumunda değişiklik yoksa  sadece '6 yıl geçerli risk değerlendirmesi' yaptırması zorunluluğu vardı. 01.07.2016 tarihi itibarı ile 'İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Alma Zorunluluğu' getirilmiştir.
     
    Az Tehlikeli Sınıfta yer alan aşağıda sayacağımız iş kollarındaki  işyeri Sahiplerinin bir an evvel, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetini alarak ağır cezalarla karşılaşmamaları, kendi İşyerlerinde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki kurallarının uygulanmasına geçerek; İş Kazalarını, İş Gücü/Maddi kayıpları, firmalarının prestij kaybını önleyecek, güvenli çalışma şartlarını sağlamaları ve iş yerlerinin kurumsallığına değer katmaları, menfaatlerine olacaktır.
     
    Kanundaki bu düzenleme; Ülkemizdeki Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve tüm Mesleki Dernek Kuruluşları, Sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Vakıflar, Kooperatiflerin üye işyerleri ile herhangi dernek yada odaya üye olan/olmayan  bağımsız bütün işyerlerini ve işverenleri ilgilendirmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanlığı tarafından verilen “İşyeri SGK sicil numarasındaki  NACE Kodu” ile belirlenmiş olan “Az Tehlikeli Sınıfta  faaliyet  gösteren ve işyerinde 1 kişi  çalışanı olan” tüm işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimliği hizmeti alma zorunluluğu  07.01.2016 tarihi itibarı ile başlayacaktır.
     
    Bu tarihe kadar  Az Tehlikeli Sınıfta  faaliyet  gösteren bakkal, manav, restoran, eczane, apartman, site, terzi, muhasebe büroları, proje büroları, turizm aracılık hizmeti işyerleri, eğitim kurumları, dershaneler, sendikalar, basın, medya,sürücü kursları, iş hanları,  iş merkezleri, spor salonları, perakende  satış yapan işyerleri, aracılık hizmetleri yapan işyerleri, ürün grubuna bakılmaksızın tüm  mağazalar gibi daha bir çok sayamadığımız  iş kollarında faaliyet gösteren “İşyerinde 1 kişi dahi çalışanı olan”  tüm işyerlerinde “İş Sağlığı ve Güvenliği  Hizmeti Alma Zorunluluğu” başlayacaktır.
     
    Buna göre; Az Tehlikeli Sınıfta  faaliyet  gösteren tüm işyerleri  İ.S.G. hizmetini yukarda ki  saydığımız üç  şekle ilave olarak;
     
    1- Bu işyerlerinde 10 kişiye kadar çalışanı olan işveren veya  işveren vekilleri  Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin açacağı  eğitim programlarına katılıp başarılı olmaları durumunda sadece kendi işyerlerinde İş Güvenliği Hizmeti verebileceklerdir. Ancak Sağlık Muayenesi ve Periyodik Kontrolleri yine dışarıdan almak zorundadır.
     
    2- Az Tehlikeli Sınıftaki  zorunlu olduğu halde İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Hizmeti almayan işyerlerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak denetimlerde ağır para cezası, işi durdurma ve hatta işyerini kapatmaya kadar varan cezalar uygulanabilecektir. Para cezaları  işyerinde çalışan sayısına göre değişmekte olup;
     
    İş Güvenliği Uzmanlığı Hizmeti almayanlara 6.511 TL ile 9.766 TL aralığında ayrıca ilave olarak, İşyeri Hekimliği Hizmeti almayanlara da 6.511 TL ile 9.766 TL aralığında olmak üzere, toplamda 1 ayda 13.022 TL ile 19.532 TL arasında ağır para cezaları yazılabilecektir.
     
    3- 20.06.2016 tarihli Bakanlık verilerine göre Kayseri’de 33 adet  O.S.G.B.(Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) bulunmaktadır.
     
    4- 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun uygulamalarının artarak yaygınlaştırılması ile bu hizmeti verecek sertifikalı personel ihtiyacının artacağı bir gerçektir. 20.06.2016 tarihli Bakanlık verilerine göre Kayseri’de İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda sertifikalı İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve Diğer Sağlık Personellerinin sayıları aşağıda verilmiştir.
     
    A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sayısı 314 Adet
     
    B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sayısı 190 Adet
     
    C Sınıfı  İş Güvenliği Uzmanı Sayısı 1254 Adet
     
    İşyeri Hekimi Sayısı 406 Adet
     
    Diğer Sağlık Personeli Sayısı 2136 Adet"




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.