|   | 
  • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ


    İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ
    İş kazaları sonucunda her 6 saatte bir işçi yaşamını yitirirken, her 2,5 saatte bir işçi göremez hale geliyor. En fazla iş kazasının yaşandığı ikinci sektör olan inşaatlarda ise 2013 yılı verilerine göre her 100 çalışandan 4?ü, o sene içinde kaza geçirdi.

     
         

    İş kazaları sonucunda her 6 saatte bir işçi yaşamını yitirirken, her 2,5 saatte bir işçi göremez hale geliyor. En fazla iş kazasının yaşandığı ikinci  sektör olan inşaatlarda ise 2013 yılı verilerine göre her 100 çalışandan 4?ü, o sene içinde kaza geçirdi.
    Uçarkuş İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Mesul Müdürü İş Yeri Hakimi Abdullah Korkut, 2013 yılı verilerine göre her 100 çalışandan 4?ü, o sene içinde kaza geçirdiğini belirtti. İş kazaları ve önlemlerin ağırlıklı olarak 2013 yılından itibaren konuşulmaya başlandığını belirten Korkut, iş kazaları oranının hala çok yüksek olduğunu vurguladı. Korkut, iş kazalarının sebepleri sıralandığında ilk sırada çalışanların güvensiz tutum ve davranışları gelmektedir. Kazalar genellikle ?Bana bir şey olmaz, ben hep böyle çalışırım, kendime korkak dedirtmem? gibi düşünceler ve dikkat dağınıklığı sebeplerine bağlı olarak yaşanıyor.
    Diğer bir sebep de iş yerindeki güvensiz durumalar arasında makine ve teçhizat teknolojisinin eski olması, güvenlik tertibatının olmaması veya yetersiz olması. Korkut, iş kazalarının yüzde 98?inin önlenebilir, yüzde 2?sinin ise engellenemez olduğuna işaret etti.

    YASAYA TARAFLAR DİRENÇ GÖSTERİYOR
    Uçarkuş İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Mesul Müdürü Abdullah Korkut, iş kazalarının yüzde 70?inin 50?den az çalışanının bulunduğu iş yerlerinde yaşandığına dikkat çekti. Yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu?nun son derece önemli olduğunu vurgulayan Korkut, yasanın gelişen ve sanayileşen toplumumuzun ihtiyaçlarına uygun olarak çıkarıldığını kaydetti. Ancak uygulamada çıkan aksaklıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Korkut şunları söyledi; ?Öncelikle sektörde hizmet veren bizler ne kadar bilinçliyiz, daha sonra işveren ve son olarak da çalışan ne kadar bilinçli. Yasaya karşı bütün taraflarda dirençle karşılaşabiliyoruz. İşveren yasayı külfet olarak görebilmekte, işçi de ?ben bu işi uzun süredir yapıyorum, eğitime ihtiyaç yok? düşüncesinde olabilmekte.? İş güvenliği hizmeti veren firmalar ile patron arasında öncelikle yasalara uygun çalışma etiğinin konuşulması gerektiğini belirten Korkut, ücretin belirleyici veya tercih etme sebebi olmaması gerektiğini bu konuların konuşularak her platformda dile getirilmesini ifade etti. Korkut, ?aslında olması gereken oluşturulacak bir fon üzerinden işverenin ücret yatırması ve bizimde buradan ücretimizi almamızdır. Verdiğimiz ücreti SGK kapsamında düşünüp devletten ücret almamız, hem bağımsız çalışmamızı hem de bu işi yapılabilir hale getirmemizi sağlayacaktır.? Dedi.
    İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ ÇOCUK YAŞTAN İTİBAREN OLUŞTURULMALIDIR
    Uçarkuş Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve B Sınıfı iş güvenliği uzmanı Şeyda Uçarkuş Gürpınar?da, iş güvenliği kültürünün çocuk yaştan itibaren verilmesi gerektiğine işaret etti. Gürpınar, iş güvenliği eğitiminin çalışanlar için ne kadar önemli olduğunu idrak ettirmek hedefindeyiz. Öncelikle çalışanlardan başlayarak tüm toplumda iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturmak en büyük hedefimiz. Sahada en çok karşılaştığımız sorunlardan biri de, çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanımı alışkanlıklarının olmaması. Çalışanların kişisel koruyucu donanımları kullanma yönünde de dirençle karşılaşıyoruz. Ancak son zamanlarda inşaatlarda emniyet kemeri ve baret kullanımı gibi kişisel güvenlik tedbirleri yaygınlaşmaya başladı. İnşaat sektörünün en önemli konularından olan güvenlik ağı kullanımıyla ilgili Uçarkuş Grup bünyesinde çalışmalarımız olacaktır. Güvenli iskele projesinin hayata geçmesiyle inşaat işçilerimizin çalışma standartlarının çok daha güzel yerlere geleceğinden umutluyum? şeklinde konuştu.
     
    REFERANSIMIZ ÇALIŞMALARIMIZ
    Uçarkuş Grup Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Uçarkuş da, inşaatlardaki ilk sırada yüzde 37,4 oranında yüksekten düşme vakaları olduğunu kaydetti. İkinci sırada yüzde 10 oranında yüksekten malzeme düşmesi olduğunu belirten Uçarkuş, ?kazı kenarları göçmesi, yapı çökmesi ve elektrik çarpması da diğer kaza şekilleri olarak sıralanıyor. Sonuç olarak ölümlü ve yaralanmalı iş kazaları hem işçiyi hem işvereni hem de milli ekonomiyi çok yakından ilgilendiren önemli bir olaydır. Her kazanın, kişinin kendine, ailesi ve topluma getirdiği kayıpların bedeli milli ve manevi zararlar gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınarak önlenebilir. Bu konuda prensipli şekilde çalışan ortak sağlık ve güvenlik birimlerine önemli görevler düşmektedir. Bu konuda çalışmalarımızı takip eden firmalarımız referansımızdır.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.