|   | 
  • Kadın Hakları Günü?nde Kayserililer Ne Söyledi


    Kadın Hakları Günü?nde Kayserililer Ne Söyledi
    Bugün 5 Aralık perşembe.. Türkiye'de kadınlar için anlamlı bir gün. Kadınlarımızın özgürlüğüne bağımsızlığına adım attığı bir gün. Kadınlarımızın kendini rahatça ifade edebildiği, ifade özgürlüğünü elde ettiği çok özel bir gün.

    Bu konu hakkında Kayseri halkı ne düşünüyor? Kar 360 Haber olarak, vatandaşlara bugün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 79. yıldönümü olduğunu hatırlattık ve "Kadın Hakları deyince ne geliyor aklınıza? "sorusunu halkımıza yönelttik bakın neler söylediler?

    "Kayseri'de özellikle kırsal kesimde 79. yılın başında gibiyiz"

    Anadolu Sinemacılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Süleyman Bargankadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 79. yıldönümü hakkında şunları söylüyor: "79 yıl gerçekten de kadınlarımız için uzun ve meşakkatli bir yıl. Gerçekten zor ilerleyen tam eşit olduklarını söyleyemediğimiz üzücü bir gün bunun üzüntüsünü yaşıyoruz.  Bununla beraber özellikle mecliste kadın eşitliğini çok arzu ediyorum. Kadınların düşüncelerine ihtiyacımız var. Çünkü hayatımıza yön veren çok önemli bir etken. Daha çok kapalı zihniyetimiz dışına çıkmamız gerektiğini herkesle özgürce paylaşmalarını düşünüyorum. Bunların yanında düşüncelerim arasında "mor kadın derneğinin temsilciliğinin açılmasını isterim"  çok da mutlu olurum. Özellikle sivil toplum örgütlerinin toplumda önemli bir rol oynaması, gerçekten de çok etkin çalışmalar olacağını düşünüyorum."

     Süleyman Bargan, Kayseri'de kadınların çok da özgür konumda olmadıklarını ifade ediyor: "Kadın çok özgür yaklaşımda bulunamıyor.  Gerek düşünceleri gerek eşleri ortamı açısından bağımlılıkları çok fazla... Eşleri tarafından illaki bir baskı söz konusu. Erkek düşüncesi biraz daha baskın. Özgürce karar alamıyorlar ve çoğu kadın özgürce karar veremiyor. Bunu sürekli görüyoruz. Özellikle şehir merkezinde biraz azalmış olsa da, kırsal kesimde yaşayan insanların 79. yılın başlangıcında olduğunu söyleyebilirim."

    François Ekemen Yurtdışında yaşıyor ve bizimle düşüncelerini paylaşıyor: "Kadınların ev hanımı olması gerektiğini belirterek; "Bence kadınların çalışmasına gerek yok. Erkekler, zaten çalışıp onlara bakıyor. Çocuğuyla ilgilenmesi, kadınlar için en güzel meslek."

    "Kadınlar olmazsa olmaz"

    Öğrenci Büşra Coşkun,"Kadınlar aileyi kalkındıran en önemli kişilerdir." diyerek sözlerine başlıyor ve şu şekilde devam ediyor:" Onlar olmazsa olmazdır. İfade özgürlüğünü elde etmemizin günü bugün. O yüzden büyük önem arz ediyor. Kadınlar ve erkekler eşittir diye düşünüyorum. Zaten kadınlarımızın üstünde büyük bir baskı var  ve halen bu sürmektedir. Tabi önceki yıllara göre daha iyi konumdayız kadınlar olarak. Mesleklerini icra edemeyebiliyorlar tabi. Giyim olsun her sosyal durumda olsun kısıtlanıyorduk. Ben Çorumluyum. Kadınlar açısından Kayseri Çorum'a göre daha gelişmiş ve daha sosyal. "

    "Seçimlerde eş baskısı oluyor"

    Öğrenci Aslıhan Çelebi, Adanalı olduğunu ve kadınlar Kayseri'nin Adana'ya göre daha da baskı altında olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: " Adana bayanlar açısından daha rahat bir memleket. Kadınlar artık  kendilerini rahatça ifade edebiliyorlar. Kayseri'de kadınlarda eş baskısı söz konusu. 2013 yılında tabi azalma kaydetti bu zamana göre. Ancak hala söz konusu baskı devam ediyor. Seçimlerde eş baskısı söz konusu. Tam bağımsızlık olmuyor malesef illaki kısıtlamalar mevcut."

     Zehra Abuşkan ise Kayserili ve kadın haklarımızın şu an çok iyi bir seviyede olduğunu dile getiriyor: " Kadın hakları  çok güzel duruma geldi. Kadınların önceden bu kadar hakkı yoktu hatta neredeyse hiç yoktu. Erkekler hep kendilerini kadınlara göre üstün gördüler kadınlar hep alt kısımda yer alıyordu. Ezilen hep kadınlarımız oluyordu. Ama artık devlet sahip çıktı kanunlar sayesinde de çok iyi yerlere geldik. Mecliste söz sahibi olduk. Daha da iyi konumda olacağımıza inanıyorum. Şu an kadın erkek eşitliği de var."

    HABER&FOTOĞRAF: DERYA SAVAŞ
                                      Z.NUR ŞAHBAZ



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.